elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kargonuzu Artık Bir Drone Getirecek!

Artık kargonuz uçarak gelecek. Hem de kelimenin tam anlamıyla. Bu yazımızda Droneların hayatımızdaki yeni yerlerine bir göz atalım.



A- A+
30.01.2019 tarihli yazı 5474 kez okunmuştur.
Kargonuz artık  gökyüzünden kucağınıza  drone yardımıyla süzülerek inecek. Amazon, UPS, Dominos gibi büyük şirketler drone ile ulaşım konusunda hızla ilerliyorlar. Ülkemizde de PTT dronelarla kargo ulaşımına geçme konusunda çalışmalar yaptığını geçtiğimiz yıllarda duyurmuştu. Drone kullanmamızın ana sebebi hızımızı arttırmak bir diğer önemli sebebiyse maliyet.

İlk Girişimler

►İlginizi Çekebilir: Drone Yakalamanın 5 Yolu
 

Bu gelişmeler yeni yeni gözümüze çarpsa da Amazon'un kurucusu Jeff Bezos Aralık 2013’te Amazon’un insansız hava araçları kullanarak hafif ticari ürünlerin hızlı teslimatını planladığını duyurdu. Temmuz 2014'te Amazon'un 8. ve 9. drone prototipleri üzerinde çalıştığını, bazılarının saatte 50 mil hızla uçabileceğini ve 5 kiloluk paketler taşıyabileceklerini söyledi. Aynı yılın Ağustos ayında ise Google, Avustralya’da insansız hava araçlarını iki yıldır test ettiğini açıkladı. "Wing Projesi" olarak bilinen Google X programı, yalnızca e-ticaret yoluyla satılan ürünlerin değil daha büyük paketleri de taşıyabilen droneları üretmeyi amaçladıklarını duyurdu. Daha sonra bir çok şirket farklı amaçlarla drone projeleri gerçekleştireceklerini söylediler.

Drone Taşımacılığı Nasıl Gerçekleşecek?

 


►İlginizi ÇekebilirDrone Takip Sistemi Geliştirildi

Prime Air projesinde düşünülen ilk seçenek droneları ülke çapındaki belirli merkezlerden havalandırarak ulaşımı sağlamak.UPS ise kargo araçlarında droneların bulunması ve ulaşımı zor yerlere droneları kargo aracından serbest bırakarak ulaşımın sağlanmasını planlıyor. Şirket bu insan-drone çalışmasının yılda yaklaşık 50 milyon dolar kazandıracağını öngörüyor.
 
Tıpkı herhangi bir uçak gibi, insansız hava araçlarının da fizik ve aerodinamik yasalarına uyması şart. Teslimat boyutu büyüdükçe droneların dayanımının artması gerekiyor. Bu konuda önerilen azami ağırlık ise 2.3 kilogram.

Drone harekete başladıktan sonra GPS sistemi tarafından izlenip yönlendirilebilecek. Karşısına çıkan ani bir engel durumunda ise (kuş, ağaç, direk) hızlıca sıyrılması gerekecek. Bu teknoloji üzerine bir çok şirket çalışmakta ve başarı elde etmekte olmasına rağmen daha hatasız sonuçlar için hala geliştirme aşamasında diyebiliriz.
 

Çeşitli Şirketlerin Drone Projeleri
 
AMAZON PRIME AIR

Geliştirme aşamasında olsa da Amazon Prime Air ilk başarılı denemesini Aralık 2016'da gerçekleştirdi.
 
DOMİNOS

Drone şirketi Flirtey tarafından geliştirilen "DRU Drone", dünyanın ilk pizza teslimat uçağı oldu.

 
 
ALPHABET

Google’ın ana şirketi Alphabet tarafından geliştirilen Wing Projesi, birkaç yıl içinde bir drone filosuna sahip olma konusunda emin adımlarla ilerliyor.

 

 Kaynak

howitworksdaily.com




 

Atahan ZENGİN Atahan ZENGİN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.