elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Drone Takip Sistemi Geliştirildi

İsviçre, insansız hava araçlarının daha kolay entegre olabilmelerine ve hava sahasında serbest çalışmasına olanak sağlayacak drone takip sistemi üzerinde çalışıyor. Drone takip sisteminin ayrıntıları haberimizde.



A- A+
20.03.2018 tarihli yazı 9130 kez okunmuştur.
Drone Hava Trafik Yönetim Sistemi
 
İsviçre, drone'ları hava trafik yönetim sistemine entegre etmek için yeni bir proje üzerinde çalışıyor. Bu proje ile verilerin ve dijital iletişimin daha verimli bir şekilde paylaşılabileceği bir sistem oluşturmayı amaçlanıyor. Bu sistemin ilk adımında, İsviçre hava trafik kontrol operatörü Skyguide, kendi verilerini ve araçlarını California'da bulunan AirMap adlı bir yazılım şirketi ile birleştirerek bir ortaklığa imza attı. Haziran ayında Skyguide, verilerini ve hava trafik yönetim uygulamalarını AirMap'in hava sahası haritalama platformuna taşıyacak.



►İlginizi Çekebilir: Drone Yakalamanın 5 Yolu
 
İsviçre'deki her insansız hava aracının tam olarak uygulanması ve hesaplanması uzun bir süreç gerektirdiği için, sistem şu anda “otomatik uçuş yetkilendirmesi” için kullanılıyor. Sistemin, 2018 ve 2021 yılları arasında dört aşamada gerçekleştirilmesi planlanıyor. Birinci aşamada, sistemin altyapısı olan U-Space’dir. İkinci aşama, uçuş planlamasının, uçuş onayının ve uçuş takibinin gerçekleştirilecek. Üçüncü ve dördüncü aşamada ise çatışma tespiti için yardım gibi daha karmaşık uçuş operasyonları ve hem uçaklar hem de U-Space yönetim sistemi için daha fazla özellik eklenecek.

İsviçre’ye ait U-Space, drone hizmetlerini çeşitli iş planlarının önemli bir parçası haline getirmeyi amaçlayan bir girişimdir. Temel adım, çok sayıda kullanıcıyı yönetebilen bir sistem oluşturmaktır. U-Space'e kaç tane uçak ve operatörün katılacağı şu an net olarak belli değil. AirMap'in kurucu ortağı ve başkanı Ben Marcus, somut bir tahminde bulunmasa da çok sayıda olacağını belirtti.

 


►İlginizi ÇekebilirKırılmayan Drone'lar Artık Mümkün!

AirMap; DJI, 3D Robotics, Yuneec ve İHA üreticileri gibi drone üreticileri tarafından kullanılan bir internet uygulama arayüzü ile küçük insansız hava araçlarıyla etkileşime giriyor. İsviçre U-Space uygulaması için AirMap'in iki ana bileşeni olacaktır. Birincisi, Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA=Federal Aviation Administration) uçak kayıt sistemine benzeyen, drone'ların ve operatörlerin bir dijital kaydıdır. İkincisi, drone operatörlerinin belirli bir alanda uçmak için hava trafik kontrol yetkisini hızlı bir şekilde talep etmelerine ve coğrafi alan bildirimlerine olanak sağlayan bir veri paylaşımı ve dijital iletişim kanalıdır.

Ben Marcus, hava trafik kontrol sistemlerinin çok sıkı bir güvenlik sertifikası standardına ihtiyaç duyduğunu, böylece daha fazla entegrasyon sağlanmasının biraz zaman alacağını belirtti. Milyonlarca küçük drone'un onaylanmış hava sahasında görüş alanının ötesinde güvenli bir şekilde çalışmasına izin verecek bir dijital altyapı yaratmayı amaçlayan U-Space adı verilen sistem, sınırlı entegrasyonun bir parçasıdır. ABD'de de benzer bir model olan, İnsansız Hava Aracı Sistemi Trafik Yönetimi (UTM=Unmanned Aircraft System Traffic Management) adlı sistem, NASA tarafından geliştirilmiştir. ABD’ye ait sistemde küçük uçaklar yönetilip ve takip edilmektedir. U-Space sistemi, Amerika'nın İnsansız Hava Aracı Sistemi Trafik Yönetimi ile karşılaştırıldığında, aynı zamanda, uçaklar veya uçan arabalar gibi araçlar için de düşük irtifa hava sahasının kullanılmasına olanak tanıdığı görülmektedir.

Drone'ların Acil Durumlarda Kullanımı

ABD'de, drone'ların acil durumlar gibi belirli durumlarda müdahale etmesi uygulandı. Yerel ve federal yetkililer, 
drone'ların bir yangına veya başka bir acil duruma yanıt verdikleri sırada aldıkları birkaç vakayı rapor ettiler. Son olarak da Kaliforniya'daki yangınlar sırasında yangınla mücadele çabalarına müdahale eden insansız uçakların raporları da vardı. Dronların aldıkları zararlar üzerine birçok kişi orman yangınları gibi acil durumların yakınında drone'ları çalıştırmaması gerektiğini belirttiler. İsviçre’nin planladığı gibi bir sistemde, yetkililerin drone operatörünü belirleme olasılığı daha yüksektir ve operatör, nerede olduklarını ve nerelere izin verilmediğini bilebilir. Bu da, bu tür olayların meydana gelme olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir.

U-Space, kayıt yapacak hizmetlerin ve ID drone ve operatörlerinin geliştirilmesini içerecek şekilde tasarlanmıştır. Aynı zamanda geofencing kısıtlamaları getirecektir. Bu da belirli binaların ve yerlerin etrafındaki ve üzerindeki hava sahasının 
drone'lara erişemeyeceği anlamına geliyor. Drone operatörleri, bir geofence alanını geçtiklerinde, AirMap uygulaması tarafından gerçek zamanlı trafik uyarıları ile derhal bildirilir. Uyarılar, dron operatörlerinin genellikle küçük uçakları kontrol etmek için kullandıkları tabletlerde veya akıllı telefonlarda metin mesajları veya grafik ipuçları olarak görünür.
 
AirMap'in başkanı Ben Marcus, ‘Hava trafik kontrollerine, doğrudan doğruya drone'lar ve drone operatörlerinin yüksek doğrulukta veri sağlamada kullandıkları gerçek radar gözetleme beslemelerini getiriyoruz. Bu fikir, açık hava sahasını dronlara sınırlayan nispeten basit problemleri çözmektir’ diyor.


 



Kaynak:

►interestingengineering.com
►futurism.com
►arstechnica.com

 

Merve  SEVER Merve SEVER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.