elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kanatsız Rüzgar Türbini |
Saphonian

Rüzgar türbinlerinde yapılan inovatif çalışmalar genellikle ‘kanatsız türbin’ tasarlama üzerine kuruluyor. Bir grup girişimci Saphon Enerji çatısı altında kanatsız rüzgar türbini tasarladı. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
02.05.2016 tarihli yazı 9729 kez okunmuştur.
Rüzgar türbinleri ile enerji üretimi temiz ve yenilenebilir türden olsa da eksilerine baktığımızda; boyutlarının çok büyük olmasının, uğultulu bir şekilde çalışmasının ve uçan canlılar için tehlikeli olmasının sorun teşkil ettiğini görüyoruz. Bu nedenle güneş panellerine göre nispeten bir adım geride kalan rüzgar türbinlerinin gelecekte değişim göstereceği düşünülüyor. Özellikle kanatsız rüzgar türbinleri bu yenilikçi çalışmalara önderlik ediyor.
 


Birçok kanatsız rüzgar türbini modelinin geliştirildiği günümüzde, Tunuslu bir grup girişimci kanatsız rüzgar türbini geliştirerek bu çalışmalara bir yenisini ekledi. Eski model teknelerden esinlenerek tasarlanan bu modelin yüzeyi kase şeklinde yapılmış. Sıradan türbinlerde rüzgar yakalama oranı %60 oranlarındayken, Saphonian’ın kase yüzeyi sayesinde bu oran %80’lere kadar çıkabiliyor. Hindistan için yapımı planlana projede 50 Saphonian ile rüzgar çiftliği kurulacak. Bu çiftlik saniyede 1MW kapasitesi ile 10000 haneye elektrik enerjisi sağlayabilecek.
 



►İlginizi Çekebilir: Siemens SWT-3.3-130 Rüzgar Türbini


Saphonian tasarımı boyut, uğultu ve çevrecilik yönünden öne çıkabilecek özelliklere sahip. Ancak her yenilikçi tasarımda olduğu gibi bu kanatsız türbinlerin yaygınlaşmasının önünde problemler bulunuyor. Kullanıcı/işletmeci ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilmesi ve ekonomik açıdan tatmin edici rakamlarda olması gerekiyor. Tıpkı elektrikli araçlarda olduğu gibi fiyat/performans dengesinin sağlanmasıyla kanatsız türbinler, kanatlı türbinleri mağlup edebilir.
 


Kaynak:

huffingtonpost.com


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.