elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerjisi Sektörü |
2014 Sektör Değerlendirmesi

2014 yılı boyunca, diğer sektörlerde olduğu gibi güneş enerjisi sektöründe de birçok gelişme, girişim ve yenilikle karşılaştık. Bu yazımızda 2014 boyunca güneş enerjisi sektöründe gerçekleşen yeniliklere, girişimlere, enlere ve ilklere değinerek kısa bir sektör değerlendirmesi yapacağız.



A- A+
31.12.2014 tarihli yazı 14481 kez okunmuştur.
Doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı ve devam eden küresel ısınmanın sonucu istatistiklerle birlikte incelendiğinde enerji kaynakları ve yaşam standartlarımızın geleceği konusunda durumun ne derece vahim olduğu görülebilir. Bu yüzden, özellikle son birkaç yıldır yükselişte olan güneş enerjisi sektörü, diğer enerji sektörleriyle birlikte bu sorunlara çözüm olma yolunda gelişiyor. 2014 yılında da birçok yenilik ve ilk gördüğümüz güneş enerjisi sektörü her ne kadar istenen seviyelere gelemese de, yıl boyunca gördüğümüz birçok gelişme, sektörün önemini ve büyüklüğünü gösteriyor.
 
 
 
 
 
 
 
Öncelikle yenilenebilir enerji ve güneş enerjisi sektöründe 2014'ün en ilginç ve güzel gelişmelerine bakarsak bunların başında Hollanda'da bisikletler için tasarlanan dünyanın ilk güneş enerjili yolu, New South Wales Üniversitesi araştırmacılarının güneş panellerinden elde edilen verimde %40'ı aşarak rekor kırması, İskoçya'da kurulan ve 100 bine yakın eve elektrik sağlayabilecek kapasitedeki güneş enerjili elektrik santrali ve Almanya'nın 2 haftada 3 farklı güneş enerjisi rekoru kırması gibi gelişmeler gelebilir. Bunun yanı sıra Çin'in yenilenebilir enerjiye 56 milyar dolar yatırım yaparak Kuzey Amerika ve Avrupa'yı sollaması ve güneş enerjisi sektörüne 23 milyar dolar gibi çok yüksek miktarda finansman ayırması Çin'in planlarını uzun vadeli ve temiz olarak yaptığını ve sektörün bir yıl içerisinde ne kadar büyüyebileceğini gösteriyor. 
 
 
 
 Hollanda'da bisikletler için kurulan güneş enerjili yol
 
 
2014'ün sonlarına yaklaşırken petrolün varilinin 110$ civarından 60$'ın altına düştüğü ve petrol piyasasının büyük bir darbe aldığı enerji dünyasının diğer kısmında ise 2006'da görülmeye başlanan, güneş enerjisindeki büyük yükselişten dolayı panele olan talebin artması sonucu oluşan panel kıtlığı hala devam etmekte. 2015 yılında dünya çapında 61 gigawatt kapasitelik güneş enerjisi sisteminin kurulması beklenirken bu kıtlığın oluşması pek de anormal değil.
 
 
 
Sektörün bu denli büyümeye devam etmesi ve oluşan bu arz-talep dengesizliğinden bahsettikten sonra, Amerika kaynaklı danışmanlık ve araştırma şirketi olan IHS'nin yayınladığı dünyanın en iyi 10 güneş enerjisi panel üreticisi listesine bakabiliriz. 6 Çin firmasının girdiği listeye baktığımızda Çin'in panel üretiminde de dünya pazarının büyük çoğunluğunu üstlendiği görülebilir. İşte dünyanın en iyi 10 güneş enerjisi panel üreticisi:
 

 
 
 

1. Trina Solar (Çin)

2. Yingli Green Energy (Çin)

3. Canadian Solar (Kanada kaynaklı. Üretim Çin'de yapılıyor.)

4. Jinko Solar (Çin)

5. JA Solar (Çin)

6. Sharp Solar (Japonya)

7. Renesola (Çin)

8. First Solar (Amerika)

9. Hanwha SolarOne (Çin)

10. SunPower & Kyocera (Amerika)

 
 
 
 
 

 
 
 
Sonuç olarak 2014 yılı geneline bakıldığında büyük payın Çin'de olduğu güneş enerjisi sektörü henüz istenen ve yeterli seviyede olmasa da teknolojik gelişmeler sayesinde panellerden ve sistemlerden alınan verimin artmasıyla birlikte Çin, Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinin sektöre yönelik milyar dolarlık finansman sağlamaları ve sanayi, endüstri hatta evlerde bile güneş enerjisi sistemlerinin yaygınlaşması ile sektörün varlığı her geçen yıl daha da farkedilir ve önemsenir konuma geliyor.
 
 
 
Kaynak:

Forbes
IEEE
Eco-Business
 
 

Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır