elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Küresel Isınmanın Nedeni Doğa Değil

Son çalışmalara göre sanayi döneminde yaşanan sıcaklık artışı doğal iklim değişikliklerinin sonucu değil. Peki bu sıcaklık farkının nedeni ne? Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
22.04.2014 tarihli yazı 5818 kez okunmuştur.

McGill Üniversitesi fizik profesörü Shaun Lovejoy tarafından yapılan analiz sonuçlarına göre, 1500 yılından beri gerçekleşen sıcaklık değişiklikleri doğal iklim değişikliklerine bağlı değil. 6 Nisan tarihinde Climate Dynamics adlı dergide yayınlanan çalışma, küresel ısınmanın sanayi dönemimde insan eli tarafından yapılıp yapılmadığına yeni bir bakış açısı sunuyor. Sera gazı emisyonu için yapılan bilgisayar tahminleri yerine, Lovejoy tarihsel sıcaklık değişmeleri verilerini kullandı. Lovejoy'a göre bu çalışma iklim değişiklikleri karşıtları için büyük bir patlama etkisi yaratacak.
 


► İlginizi Çekebilir : İklim Değişikliği ve Sürdürebilirlik 

Bu çalışmada 1880 yılından beri küresel ısınma ihtimal istatistikleride kullanıldı. Çalışmanın sonucunda yüzde 99.9'luk bir kesinlikle doğal ısınma(natural warming) hipotezleri çürütüldü. Önceden bahsettiğimiz tarihsel sıcaklık verileri tespiti için  çoklu regresyon(multi-proxy climate reconstructions) adlı yöntem kullanılmaktadır. Örneğin ağaç yaş halkaları, buz çekirdekleri gibi ipuçlarının takip edilmesi sürecin bir parçası.


► İlginizi Çekebilir :Nükleer Enerji İklim Değişikliğini Önlemenin Tek Yolu Mu?


Sanayi devrimi için, Lovejoy'un analizleri fosil yakıtlardan karbondioksit yakılmasını tüm insan kaynaklı iklim değişikliklerinin nedeni olarak gösteriyor. O bir basitleştirme kullanarak çalışmasında küresel ekonomi aktivitesiyle sera gazı salınımı hakkında bir karşılaştırma yapıyor. Bu onun çalışmasına sadece bilgisayar tarafından yapılan küresel kirlenme tahminlerinden daha kesin sonuçlar veriyor.
 


 

► İlginizi Çekebilir : Küresel Isınma ve Kyoto Protokolü

Çalışmalarının sonuçları arasında eğer atmosferdeki kardondioksit miktarı ikiye katlanırsa bunun sonucunun sıcaklık değerlerinde 2.5 ile 4.2 derece arasında bir değişme olacağını gösteriyor. Daha önce IPCC( International Panel on Climate Change) tarafından yapılan açıklamada bu değişmin 1.5 ile 4.5 arasında olacağı tahmin edilmişti. Sonuç olarak bu araştırma bize iklim değişiklikleri hakkında daha kesin sonuçlara ulaşmada hiç şüphesiz bir merdiven görevi görecek. Lovejoy'un orjinal yazısına buradan ulaşabilirsiniz.





Kaynak :

www.astrobio.net

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.