elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektriksel Gürültüyü Durdurmanın 4 Pratik Yolu

Elektromanyetik girişim olarak bilinen elektriksel gürültü, ölçüm cihazından gelen temiz sinyallerde bozulmaya neden olabilmektedir. Bu nedenle ölçüm enstrümanlarından doğru sonuç alabilmek için elektriksel gürültüyü durdurmak gerekmektedir. Elektriksel gürültüyü durdurmak için en iyi 4 yolu sizler için inceledik.



A- A+
17.02.2016 tarihli yazı 39853 kez okunmuştur.
Elektriksel gürültüler, elektrik ve elektronik tabanlı cihazların perofrmansında bozucu etki yapmaktadır. Elektromanyetik girişim olarak da adlandırılan bu elektriksel gürültü, bozucu bir manyetik alana neden olarak sensörler, ölçüm cihazları gibi enstürmantasyonlarda hatalı veriler elde edilmesine neden olmaktadır. Ölçümlerdeki bu hatalarda proseslerde yanlış adımlar uygulanmasına neden olabilmektedir.
 



İlginizi Çekebilir: Elektronik Gürültü Nedir?
 
 
Bu nedenlerden dolayı elektriksel gürültüyü durdurmak, prosesin doğru işleyebilmesi için kritik önem taşımaktadır. Elektriksel gürültünün önüne geçebilmenin en iyi 4 yolunu ekranlı kablo kulllanımı, kablo yönlendirlmesinin yapılmış olması, doğru topraklama ve cihaz çıkışlarının kontrol edilmesi olarak sıralayabiliriz.
 

 

Ekranlı Kablo Kullanımı

Kurulu sistem üzerinde hataları gidermeye çalışmaktansa, öncelikle en verimli sistemi kurmak prosesin doğru işlemesi için önem taşımaktadır. Bu nedenle elektromanyetik girişimin önüne geçebilmek amacıyla sistemde doğru maddi yatırımlar ile ekranlı kablo kullanımı, prosesteki riskleri minimuma indirgemekte ana çözüm yoludur. Ekranlı kablolar, kaplamalı olamaları nedeniyle elektriksel bozulmalardan fazla etkilenmeyerek sistem verimini artırmaktadır.
 

 

Kablolarda Doğru Yer Seçimi

Elektriksel gürültüye neden olan manyetik alan etkisinin önüne geçebilmek için kabloların güzergahlarının seçimine dikkat edilmedir. Sistemdeki sinyal kablolarının manyetik alandan etkilenmemesi için enerji kablolarından ve enerji kaynaklarından belirli bir uzaklıkta bulunması gerekmektedir. Ayrıca manyetik alan tabanlı çalışan elektrik motorları ile sinyal kabloları arasındaki mesafeye de dikkat etmek gerekmektedir.



 

Doğru Topraklama

Cihazların doğru topraklanması olması ile elektriksel gürültü toprağa doğru uzaklaştırılabilmektedir. Bu nedenle prosesin doğru şekilde işleyebilmesi için topraklama direncinin doğru ölçülmesi ve topraklamanın doğru yapılması gerekmektedir. Ayrıca doğru topraklama cihazı sadece elektriksel gürültüden değil, elektriksel kaçaklar sonucu oluşabilecek güç dalgalanmalarından da korumaktadır.
 



İlginizi Çekebilir: Topraklama ile İlgili Tanımlar ve Terimler

 

Cihaz Çıkışlarının Kontrol Edilmesi

İlk 3 adımın uygulanmasına rağmen elektriksel gürültü halen devam ediyorsa cihaz çıkışlarının kontrol edilmesi gerekmektedir. Örneğin; sensörler için inceleyecek olursak; mV çıkışlı sensörler ekonomik olmalarına karşın çıkış sinyallerinin düşük olması nedeniyle bozulmalara daha fazla eğilim gösterir. Ayrıca gerilim çıkışlı sensörler yerine akım çıkışlı sensör kullanmak prosesin doğru işlemesi için daha verimlidir. Bunun nedeni ise gerilim çıkışlı sensörlerin, akım çıkışlılara göre elektriksel gürültü ve dirençten daha çok etkilenmeleridir. Bu nedenle uzun miliamper sinyaller hat üzerindeki herhangi bir noktada aynı kalırken, milivolt sinyaller noktalar arasında bozulma yaşamaktadır.



 
Kaynak:
 
apgsensors

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar