elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Arabalar Karbon Fiber Gövde ile Enerji Depolayabilecek

Chalmers Teknoloji Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibinin çalışmaları sonucu, elektrokimyasal özellikleri sayesinde karbon fiber malzemeler elektrikli arabaların gövdelerinde enerji depolamak için kullanılabilecek.Detayları yazımızda.



A- A+
28.10.2018 tarihli yazı 6120 kez okunmuştur.
Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir çalışma neticesinde elektrikli araçlardaki akü sorununa bir çözüm getirildi. Araştırmacı ekip, elektrikli arabaların daha fazla enerji depolayabilmeleri için araç gövdesini karbon fiberden yapılabileceğini keşfetti. Karbon fiber yapı doğrudan elektriği depolayabildiği gibi hafif olması ile de elektrikli arabalardaki akü ağırlığını ortadan kaldırabilecek. Araştırma ekibinin çalışmalarına göre, otomobil ve uçaklarda karbon fiberin elektrokimyasal özelliğinin kullanılması ile ağırlıkları %50 oranında azalabilecek. 
 


►İlginizi Çekebilir: Elektrikli otomobilin gövdesi pili olacak !
 
Materyal ve Hesaplama Mekaniği Profesörü Leif Asp ve araştırma ekibi karbon fiber mikro yapısını ve elektrokimyasal özelliklerini inceledi. Farklı karbon fiberlerin mikro yapılarını inceleyen ekip küçük ve zayıf yönelimli kristalli yapıların daha yüksek elektrokimyasal özelliklere sahip olduğu sonucuna ulaştı. Yüksek yönelimli karbon fiberlerin ise elektrokimyasal özellikleri oldukça düşüktü.
 
Araştırma ekibi hem sert hem yüksek elektrokimyasal özelliği bulunan karbon fiber malzeme üretimi için çalıştı.  Asp, "Artık, çok yüksek kapasiteli bir depolama kapasitesine ulaşmak için çok işlevli karbon fiberlerin nasıl üretilmesi gerektiğini biliyoruz ve aynı zamanda da yeterli sertliği sağlıyoruz." diyerek karbon fiberin sertlik derecesini ayarlayabildiklerini açıkladı.

 

Asp "Sertlikteki hafif bir azalma, arabalar gibi birçok uygulama için sorun teşkil etmez. Piyasa şu anda sertliği uçak kullanımına göre uyarlanmış olan pahalı karbon fiber kompozitlerin hâkimiyetindedir. Bu nedenle, karbon fiber üreticileri için kullanımlarını genişletme potansiyeli vardır."  diyerek üreticilere sesleniyor. Üreticiler uçaklarda kullanılanlar kadar sert olmayan bu karbon fiberi daha uygun fiyatlara piyasaya sunarlarsa elektrikli araçlar ile bu yeni buluş sayesinde daha hafif olacaklar ve daha uzun mesafe yol alabilecekler.

 

Kaynak:

Sciencedaily
Engadget
 
İlgün Fatma Türkyılmaz İlgün Fatma Türkyılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.