elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik Enerjisi Üreten Mantar Geliştirildi

Günümüzde artan enerji ihtiyacı ile birlikte bilim insanları farklı enerji kaynakları arayışına giriyorlar. Araştırmacılar yakın zamanda yaptıkları çalışmalarda mantarlar üzerinden elektrik enerjisi üretmeyi başardılar. Detaylar haberimizde.



A- A+
13.02.2019 tarihli yazı 6302 kez okunmuştur.
Bilim insanları çalışmalarında sıklıkla bakterilerin özelliklerinden faydalanıyorlar. Bu sefer de bitkiler gibi ışıktan enerji yakalayan bir bakteri türünü çalışmalarında kullandılar. İlk deneylerinde yapay bir yüzey üzerinde bakterilerle çalışma yaptıkları için, bakterilerin uzun süreli hayatta kalma şansı olmamıştı. Son çalışmalarında canlı bir ortam olması için mantarların üzerinde deneyler yaptılar.
 
Araştırmacıların çalışmalarında kullanılan bakteriler mavi-yeşil algler dediğimiz siyanobakterilerdir. Bu bakteriler bitkiler gibi fotosentez yaparak güneş ışığından kendi besinlerini üretebiliyorlar. Fotosentez sürecinde su molekülleri ayrıştırılarak elektronlar serbest kalır. Bakteriler bu serbest elektronları bir yere fırlatır, yeteri kadar elektron biriktiğinde elektron akışı başlar ve böylece elektrik üretilir.

Araştırmacılar yeteri kadar elektrik enerjisi üretebilmek için çok sayıda siyanobakteriyi bir araya getirdiler. Bu bakterileri belli bir yere koyabilmek için 3D baskı kullandılar. Canlı yüzey olarak mantarı seçmelerinin sebebi ise , mantarların bakteri ve mikropları bünyesinde barındırıyor olmasıydı.

Test amaçlı kullanmak için kolay erişilebilen beyaz düğme mantarını tercik ettiler. Mantar yüzeyinin düz olmaması ve 3D baskının düz yüzeylerde daha iyi sonuç vermesinden dolayı baskı aşamasındaki bu problemi çözebilmeye yönelik bir yazılım programı yazdılar ve baskıyı başarılı bir şekilde gerçekleştirdiler. 

 
Mantarlar üzerine baskı aşamasında iki farklı mürekkep kullandılar. Birisi siyanobakterilerden yapılan yeşil mürekkep, diğeri ise grafenden yapılan siyah mürekkep. Yeşil mürekkebi sarmal bir yol oluşturmak için kullandılar. Siyah mürekkebin elde edildiği grafen, elektrik iletimi konusunda iyi,ince bir karbon atomu levhasıdır. Elde edilen siyah mürekkepi de mantar tepesine dallanma şeklinde bastırdılar. Ve artık elektrik akımı oluşturabilmek için gerekli ortam hazırdı. Mantar üzerindeki siyanobakteriler ışığı yakalayınca mikroplar elektronları fırlattı. Elektronlar grafene doğru akmaya başladığında elektrik akımı oluştu. Henüz pratikte kullanılmaya hazır olmasa da deneyin tamamlanması ile araştırmacıların ileri sürdüğü fikir doğrulanmış oldu.



Kaynak:

►Sciencenewsforstudents
►Stevens
 
Deniz KARAKAŞ Deniz KARAKAŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.