elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın İlk Yumuşak Otonom Robotu |
Octobot

Harvard Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden araştırmacılar, 3D yazıcı kullanarak dünyanın ilk mikroakışkan sistemine sahip, otonom ve tamamen yumuşak dokudan oluşan robotunu geliştirdiler. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
13.09.2016 tarihli yazı 11041 kez okunmuştur.
3D basım tekniğiyle oluşturulmuş “octobot” isimli robot, mekanik yapısıyla ileride tamamiyle yumuşak yapılı yeni jenarasyon robotların gelişmesi açısından oldukça önemli bir role sahip. Yumuşak robotlar, insanların makinelerle nasıl etkileştiğini görmek açısından robotik anlamda devrim niteliğinde bir araştırma alanıdır. Harvard Üniversitesinde çalışan profesör Robert Wood ve profesör Jennifer A. Lewis bu projeye liderlik ettiler.



 
►İlginizi Çekebilir: Otonom (Sürücüsüz) Araçlar Nedir?
 
 
Konuyla ilgili Robert Wood: "Yumuşak Robotik alanındaki vizyonumuz uzun soluklu, tamamen yumuşak yapılı robotlar yapmak olmuştur. Pil ve benzeri elektronik sistemleri yumuşak dokuya adapte edebilmemiz oldukça zordu. Bunun için bizde elektronik sistemlerin benzer çalışma mantığını, kimyasal yollarla yumuşak dokulara adapte etmeye çalıştık.” dedi ve ekledi “Bu araştırma yumuşak doku parçalarını kolayca üretebileceğimizi, tamamen yumuşak robotlara nasıl adapte edebileceğimizi ve daha karmaşık robotları nasıl yapabileceğimiz konusunda bize ilham verdi ” dedi. 



 
►İlginizi Çekebilir: Yarı Robot-Yarı Hayvan: Biobot

 
Jennifer A. Lewis projeyle ilgili “Hibrit derleme yaklaşımı ve 3D yazıcı ile yumuşak robot yapısının içine fonksiyonel yapılar yerleştirdik. Bu fonksiyonel yapılara yakıt depolama, hızlı bir şekilde çalışacak güç ve kumanda sistemlerine benzer sistemleri dahil etmeyi başardık” dedi ve ekledi “Octobot basit şekillenmiş tasarımı ile entegre edilebilir bir tasarıma ve katkılı imalat stratejisi ile gömülü otonom fonksiyonlarına sahip” dedi. Ahtapotları ilham almalarının nedeni ise ahtapotların uzun bir zamandır yumuşak robotik bilimi için ilham kaynağı olmasıdır. Bu canlılar inanılmaz bir şekilde güçlü içsel iskeletleriyle oldukça zeki canlılardır.  
 

 
 
Octobot, pnömatik tabanlı yani basınçlı gaz ile çalışır. Herhangi bir pil ya da enerji gerekmemesi bu yapıdan dolayı kaynaklanmaktadır. Octobot’un kafası içinde bulunan az miktardaki bir asit (hidrojen peroksit), gerçekleşen reaksiyonla bir miktar gaz oluşturur ve oluşan gaz octobot’un kollarına akar. Bu şekilde octobot bir balon gibi şişer. Robot yapısında, geliştiricilerin kendi adlandırdıkları mikro akışkan lojik devre kullanıyor. Bu sayede yapılan basit osilatör devresi ile hidrojen peroksit gaza ayrıştığında octobotu kontrol etmesi sağlanıyor. Bu devreyi mikroakışkan lojik devre tasarımlarının öncüsü George Whitesides’ın çalışmalarından ilham alarak yaptılar. 
 
Harvard araştırmacıları bu projeyi dahada geliştirmek için çalışmalarına devam ediyor. Araştırmacılar, bu proje ile ilerleyen dönemlerde robotların sürünme, yüzme gibi dış dünyayla etkileşim kuracak özelliklere sahip olmasını hedefliyorlar. 
 


Kaynak:

►Techxplore
►Harvard
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.