elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

CitySurf'ün Yeni İcadı |
Helikopter Yazılımı

Helikopterlerin uçuşlarını kolaylaştıracak yeni bir yazılım.Özellikle sisli havalar başta olmak üzere tüm hava koşullarına hitap eden bu yazılım iletişim teknolojileri şirketi olan CitySurf tarafından geliştirildi.



A- A+
29.12.2014 tarihli yazı 8134 kez okunmuştur.

Yeni Yazılımın Öncüsü CitySurf

CitySurf, ODTÜ TEKNOKENT’te faaliyet gösteren PiriReis Bilişim Teknolojileri tarafından 2006 yılında geliştirilmeye başlanan, haritacılık sunumunda ve son kullanıcıyla etkileşiminde yeni model olarak kabul edilen Coğrafi 2.0 konseptinde Coğrafi Bilgi Sistemi yazılımları ailesidir.Coğrafi verileri internet üzerinden 3 boyutlu olarak görebilmeyi ve analizler yapabilmeyi sağlayan bu uygulama şirkete isim sahipliği yapmıştır.
 


Sisli Havalar İçin Helikopter Yazılımı ve Uçuş Kolaylığı

Helikopter uçuşlarında görüş sıfıra yakın bile olsa kaptanların 3D özelliğinde bir ekranda coğrafi engelleri görmesini sağlayan bu yazılım CitySurf şirketi tarafından geliştirildi.Helikopterin kokpitinden çıplak gözle bakıldığında görülemeyen elektrik direkleri ve telleri göstermesi ile dikkatleri üstüne çeken bu yazılım kaptanların en önemli yardımcılarından biri olacağa benziyor.
 

 
 İlginizi Çekebilir : Roketle Dikey Uçuş Yapan İlk İnsan
 
 
Helikopterlerde kullanılan standart sistemlerin sadece yatay ve dikey durumları ve helikopterin yüksekliğini gösterdiğini,geliştirilen yazılım sayesinde her hava koşulunda coğrafi engellerin 3D formatında görüntülendiğini söyleyen  PiriReis Bilişim Teknolojileri Kurucu Ortağı Gökhan Dağgez "Dünyada, sadece ABD ve İsrail bu sistemleri üretiyor. Biz bunu tamamen ulusal koşullarımızda geliştirdik” dedi.Ayrıca elektrik tellerinin tüm detaylarını ve yüksekliklerini ilgili kurumlardan temin ettiklerini de belirtti.
 

Helikopter yazılımı sayesinde;

Kaptanı bir engele çarpmadan 20 saniye önce uyaran bir uyarı sistemi geliştirdi.
Helikopter engelden 10 saniye uzaklıkta olduğu zaman alarmlar ,sesli ve görsel uyarılar güçlendirildi. 
 
Yazılımı yapılan sistemin temelini, bir bilgisayara uçağın yerini uydu üzerinden göndermesi için kullanılan GPS/INS cihazı oluşturuyor. Ayrıca yazılım, GPS/INS cihazı tarafından sağlanan verileri ve harita bilgilerini toplayıp, işleyecek ve pilotu uyaracak şekilde geliştirilmiş ve tüm helikopterlere yerleştirilmesi gereken tamamlayıcı bir hava navigasyon cihazı olarak dizayn edilmiş.
 

 
 İlginizi Çekebilir : Düşünce Gücüyle Uçabilen Helikopter

 

Gökhan Dağgez; Türkiye’de ağır sis koşullarında meydana gelen helikopter kazalarını hatırlatarak ,yazılımın uçuş için neredeyse hiç görüş olmadığı zamanlarda kullanışlı hale geleceğini söyledi. Dağgez: “Sistemin ağır duman altında uçan yangınla mücadele uçaklarında ve ambulans helikopterinde de bulunması gerekir.” vurgusunu yaparak geliştirilen yazılımın önemini belirtti.

 
Kaynak:
►ODTÜ
►CitySurf


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.