Biyosensör Hastalık Tanısını Kolaylaştıracak
Yaygın hastalıklarımızdan biri olan diyabet, insan hayatını büyük ölçüde etkilemektedir. Diyabetle yaşamak zorunda olan insanların en muzdarip olduğu konu parmaklarının küçük de olsa bir iğne ile delinmesidir. Bu uygulamadan en çok etkilenenler de çocuklar olsa gerek. Çünkü bilindiği üzere günde 10 kezi bulan parmak delme işlemi onları hem fiziksel hemde psikolojik olarak etkilemektedir. Peki bu hastalığın uygulamasını kolaylaştıracak yeni sistem olan biyosensör tasarısı nedir? Çalışma şekli nasıldır?
06.01.2018 tarihli yazı 9032 kez okunmuştur.
Biyosensör Tasarısı Nedir?
Çin'deki Tsinghua Üniversitesi'ndeki araştırmacılardan olan Yihao Chen ve arkadaşları tarafından, diyabetlilerin yaşam tarzında büyük bir değişiklik yaratacak yeni bir sistem önerildi. Sistemin başlıca elemanları son derece ince tabakadan oluşan cilt benzeri biyosensör, pil ile çalışan elektrokimyasal ikiz kanallar ve biyouyumlu kağıt pildir. Biyosensör, yüksek hassasiyet ve ultra ince yapıya sahiptir. Daha yüksek ölçüm doğruluğu sağlamak için ince biyosensörler seçilmesi uygundur. Çok katmanlı olmasına karşın toplam kalınlığı yaklaşık 3 μm'dir, böylece biyosensör cilde tamamen temas ederek tam olarak uyum sağlar.
Biyosensör ile Nasıl Ölçüm Yapılır?
İlk olarak, dokuda bir elektrokimyasal gradyan oluşturmak için cilt yüzeyine bir kağıt pil takılır. Kağıt pil, cilt yüzeyine yapıştırıldığında üzeri örtülür ve su geçirmeyecek şekilde koruma gerektirir. Pilin anot kanalına hiyalüronik asit uygulanır ve pozitif yüklü molekül deri altı sıvısına itilir. Böylece deriden geçen kan damarlarının ozmotik basıncı değiştirilmiş olur ve cildin yüzeyindeki pilin katotuna daha fazla glikoz gönderilmesi sağlanır. Yaklaşık 20 dakika sonra kağıt pil çıkartılır.
Sonrasında glikoz ölçümü için biyosensör yerleştirilir. Gönderilen glikoz, ultra ince cilt benzeri biyosensörler ve elektrokimyasal ikiz kanallar (ETC=electrochemical twin channels) tarafından ölçülür. Sistemin bu çalışma şekli, ikisi sağlıklı biri diyabetli olmak üzere 3 kişi üzerinde klinik olarak denenmiş olup, hiçbir hastada herhangi bir tahriş veya rahatsızlıkla karşılaşılmadı. Bilinmesi gereken önemli noktalardan biri, vücuttaki aynı yerin tekrar tekrar kullanılabilir olması, ancak her ölçüm için yeni bir pil ve biyolojik sensör gerektiğidir.
Cilt yüzeyine zarar vermeyen, herhangi bir tahriş ve iz bırakmayan bu uygulama, zamanla geliştirilebilir. Daha fazla glikoz toplama sağlanabilir. Glikoz emilimi güçlendirilebilir. Böylece sonuçların doğruluğu artırılabilir.
Yazar: Merve Sever
Kaynak:
►advances.sciencemag.org
►gizmodo.com
►spectrum.ieee.org
►advances.sciencemag.org
►gizmodo.com
►spectrum.ieee.org
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.