elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Zeka ile E-Cilt ve Biyosensör Geliştirildi

Suudi Arabistan'da Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından üretilen e-cilt ve Kaliforniya Üniversitesi’nin yapay zeka kullanarak geliştirdiği biyosensör ile ilgili detaylar haberimizin devamında.



A- A+
20.02.2021 tarihli yazı 4852 kez okunmuştur.
Elektronik cilt teknolojisi, insan derisini taklit edebilen bir teknolojidir. Basıncı, sıcaklığı ve gerilmeyi ölçebilen bu teknoloji, insanların sağlık durumunu da kontrol etme özelliğine sahip. Lazer teknolojisiyle yerleştirilen e-cilt, insanlar dışında yapraklar ve ipek gibi diğer maddeler üzerinde de uygulanabiliyor. Cihaz solunum, kalp atışı ve ses gibi vücut fonksiyonlarını ölçmek için boğaz kısmına da yerleştirilebiliyor. Günümüzde de birçok üniversite bu teknolojiyi geliştirmek adına sensörler üzerinde araştırmalar yapıyor ve hareket, dokunma hissini arttırmak için çeşitli protez tasarımları oluşturmaya çalışıyor. Bu sebeplerden dolayı elektronik cilt veya e-cilt ile ilgili araştırma yürüten bilim insanları e-cilt’in yeni nesil protezlerde, kişiselleştirilmiş tıpta, yumuşak robotikte ve yapay zekada önemli bir rol alabileceğini söylüyor.

 

Suudi Arabistan'daki Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından elektronik deri sensörleri üzerine yakın zamanda yayınlanan bir makalede MXene-hidrojel hetero yapılarına dayalı olarak geliştirilen yeni bir malzeme tanıtıldı. KAUST araştırmacıları tarafından geliştirilen bu malzeme insan cildi gibi ince, gerilebilir ve diğer malzemelere göre nispeten daha dayanıklı. Üretilen bu e-cilt neredeyse saniyenin onda biri kadar kısa bir sürede herhangi bir nesneye tepki verebiliyor ve kendi boyunun 28 katı kadar bir uzunluğa uzayabiliyor. KAUST araştırmacıları üretilen bu cildin “esnek yüzeylerini”oluşturmak için silika nanopartiküller ile güçlendirilmiş ve %70’i sudan oluşan hidrojel kullandı ve iyi bir iletken olan nano teller kullanarak 2D titanyum karbür MXene sensörü ile birleştirdi.


Üretilen bu cilt kendini 5 bin defa yenileyebilmesinin yanı sıra elektronik bazı yenilikler de içermektedir. Science Advances dergisinde yayınlanan makalenin yazarı Dr. Yichen Ca: “Yeni malzeme, kan basıncındaki değişiklikler dahil biyolojik bilgileri de izleyebilen protezlerin yapılmasına yardımcı olabilir. Bilgiler daha sonra Wi-Fi aracılığıyla paylaşılabilir ve bulutta saklanabilir. Keşfin ilk kullanım alanı tıbbi olacak olsa da e-cilt,mobilya, uçak ve binaların yapısal sağlığını ölçmek için sensör bandı da dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesine fayda sağlayabilir.” dedi.
 
Kaliforniya Üniversitesi yapay zeka destekli giyilebilir bir biyosensör geliştirerek e-cilt teknolojisine katkıda bulundu. Geliştirilen biyosensör, ön koldaki sinyalin türüne göre yapması gereken el hareketini yapıyor. Bu tarz teknolojiler ve yapay zeka sayesinde insan elinin karmaşık işlevlerini büyük ölçüde taklit etmek mümkün hale gelmiş oluyor. Günümüzde e-cilt ve yapay zeka (AI) üzerinde yürütülen bu çalışmalar protezlerin geleceğinde güçlü bir gelişme yaşanacağını göstermiş oldu.


Kaynak:
 allaboutcircuits.com
► tribuneindia.com
► tectales.com

YAZAR: Doğukan AYDIN


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.