elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

BioPen İle Kemik Ameliyatları Yeniden Yazılacak

3D Ürünlerin medikal alanda da revaçta olduğu şu günlerde BioPen teknolojisi birçok kemik sorununa deva niteliğinde. Kimi zaman ölmüş bir kemik dokusunun yerine asla kendisi gibi gelmediği düşünülürse bu BioPen kalemi ile tıpta yeni bir çığır açılacak diyebiliriz. Detaylar haberimizde.



A- A+
10.12.2013 tarihli yazı 7672 kez okunmuştur.
Yaralı bir kemik üzerine bir değnek ile dokunarak özel yama bir dokusunu oluşturmak kulağa sihir gibi geliyor. Ancak araştırmacılar ve doktorlar bunu sadece bir el ile yapabileceğiniz özel 3D baskı kalemi yaptılar. 3D üretim ürünlerinin yavaş yavaş hayatımıza girdiği şu dönemde bu kalemi gerçekten insanlık ve sağlık açısından harika bir buluş olarak değerlendirebiliriz. Bu bilim, sihir değil!

 


Wollongong Üniversitesi laboratuvarlarında geliştirilen BioPen cerrahi ameliyatlar sırasında özel kemik doku tasarımları sağlayacak.


Avustralya'nın Wollongong Üniversitesi'nde geliştirilen BioPen, iki farklı mürekkepten oluşuyor: İnsan hücrelerinden oluşan koruyucu bir yapı ve UV aktif yapı jeli. Proaktif jel içindeki hücresel kalem tabakaları, dahili UV ışığı altında sertleşiyor.

 

 İlginizi Çekebilir : Öğle Yemeğinizi Yazdırmak | 3D Gıda Yazıcısı


 
Normal iyileşme sürecinde kemik dokunun yerine gelmesi için haftalar, aylar süren kıkırdak doku onarımı yerine, artık el ile doğrudan hasarlı kemik üzerine fonksiyonel malzeme ile doktorlar tarafından çizilebilecek. 
 
En güzel artılarından birisi de çoğu 3D baskı organ ve vücut parçaları gibi özelleştirilebilir olması. Bölgesel üretilen ortopedik implantların (malesef aynı insan dokuları gibi çalışmıyorlar) yerine, BioPen ile fonksiyonel olarak birebir kıkırdak dokusunda olan, direk olarak bölgeye uygulayabileceğiniz dokular elde edilebilecek. Doktorlar ilaçların doğru karışımı, büyüme faktörleri, mürekkep odacıklarındaki doğru konumlandırılmış sıvılar ile daha da ilerleyerek yedek dokular, kas dokuları çizmenin mümkün olduğunu söylüyor.

 


Profesör Peter Choong & Profesör Gordon Wallace.
Ortopedi direktörü Choong klinik projelerinde BioPen kullanacak.


Doktorlar, malesef genel bir duyuru yapmadıklarından dolayı çoğu kişiye bilim-kurgu gibi geldiğini söylüyor. Bu nedenle bu hafta BioPen kalemini araştırmacılara teslim ettiklerini, gerekli mürekkepleri kullanarak bir kök hücre optimize edeceklerini duyurdular.





Kaynak


► Gizmodo
► news.com.au

► uow.edu.au

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.