elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Belediye Enerjisini Güneşten Aldı

Muğla Belediyesi mezbaha tesislerinin enerji ihtiyacınıgüneş pilleri ile sağlayacak. Pillerle sağlanacak enerjinin fazlası çift yönlüsayaç ile sisteme aktarılacak.



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 4137 kez okunmuştur.


Muğla belediyesi tarafından Güney Ege Kalkınma Ajansı’na sunulan ‘Sonsuz Enerji Kaynağımız Güneş’ projesi, GEKA tarafından kabul edilmişti. Projenin finansı GEKA tarafından sağlanırken, Belediye projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başlamıştı. Proje kapsamında Muğla Belediyesi Mezbaha tesislerinin enerji ihtiyacı güneş pilleri ile sağlanacak. Fazla enerji de çift yönlü sayaç ile sisteme verilecek.



Proje hakkında açıklama yapan Muğla Belediyesi İnşaat Mühendisi ve enerji uzmanı Ayşegül Kıyak, “Türkiye’de zemine kurulu en büyük Fotovoltaik tesis olan Muğla Belediyesi Mezbaha Tesisleri Projesi’nde güneş enerjisi sistemlerinin üretim ve kurulumu gerçekleştirildi. Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından finanse edilen “Sonsuz Enerji Kaynağımız Güneş” isimli toplam 105 kWp gücündeki proje, şirketin İstanbul’daki tesislerinde üretilmiş, yerli üretim 220 Wp’lik 480 adet Solar marka güneş panelleriyle kurulmuştur” dedi.



Yılda yaklaşık 158 MWs elektrik üretecek olan sistem, Muğla Belediyesi Mezbaha tesisinin yıllık elektrik ihtiyacının %80’ine yakın kısmını karşılayacak şekilde tasarlandığını ifade eden Kıyak, “Yıllık yaklaşık 158 MWs ve 40 bin lira değerinde elektrik üretmesi planlanan bu sistem, lisanssız elektrik üretimine ilişkin yönetmelik sayesinde gündüz üretilen fazla elektrik enerjisi çift yönlü sayaç üzerinden şebekeye verilecek, gece elektrik ihtiyacı şebekeden karşılanacaktır. Fotovoltaik güneş panellerinin 25 yıl enerji üretme garantisi ve 40 yılın üzerinde ekonomik ömre sahip olmaları, bunun gibi şebekeye bağlı güneş enerjili elektrik üretim projelerini oldukça cazip hale getirmektedir. Mezbaha Tesisleri’nin elektrik enerjisi ihtiyacının %80’ini güneşten elde etmesini sağlayacak. Muğla kentini Güneş Kenti yapma ve Türkiye genelinde güneş enerjisinden elektrik üretiminde kamusal alanda olmak üzere yaygınlaştırılmasına katkıda bulunacak proje, ayrıca yılda 106 ton karbon dioksit gazının atmosfere salınımını önlemiş ve yılda 320 adet yetişkin ağacın kurtarılmasını da sağlamış olacaktır” dedi.



Kurulumu tamamlanan tesisin önümüzdeki günlerde devreye alınması bekleniyor.



Kaynak: İHA



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.