elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ahşap Panelli Otomobil Geliştirildi

İsveçli araştırmacılar, tavanda karbon fiber ve aküde elektrot özelliği taşıyan bitkilerde bulunan lignin maddesini kullanarak hafif bir otomobil tasarladılar. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
16.03.2016 tarihli yazı 6456 kez okunmuştur.
Ahşap panelli eski Amerikan arabalarını hatırlıyor musunuz? Ahşap geri geliyor ama bu defa estetik için değil araç ağırlığını azaltmak için kullanılıyor. İsveçli araştırmacılar ahşap esaslı karbon fiberden yapılmış bir akü ve tavan ile dünyanın ilk ahşap tavanlı araba modelini üretti. Bir oyuncak ölçeğinde yapılmış olmasına rağmen prototip araç, yeni hafif malzemelerin kullanılması vizyonunun gerçekleşmesinde dev bir adımı temsil eder. Bu prototip, Stockholm Teknoloji KTH Royal Enstitüsünde, İsveç Innventia ve Swerea Enstitüsü araştırmacılarının sürdürülebilir kalkınma ve endüstriyel yenilenme için araştırma grubunun ortak projesidir.
 



İlginizi Çekebilir: Hibrit Otomobiller Nasıl Çalışır?
 

Karbon fiber bileşiğinin anahtar maddesi olan lignin, bitkilerde hücre çeperi içinde bulunur ve selülozla birlikte bitkinin odunsu yapısını ve dayanıklılığını sağlar. Lignin yapısında polimer madde içerir ve bilinen çözücülerde kolay kolay çözünmezler. KTH Kimya Mühendisliği Profesörü Göran Lindbergh, bir elektrot malzemesi olarak ahşap ligninin kullanımı fikrinin Innventia’ da yaptığı eski araştırmalardan geldiğini söylüyor. Lignin aküler yenilenebilir ham maddelerden imal edilebilir. Araç geliştiricilerinden Lindbergh; “Özellikle elektrikli arabalar için malzemenin hafifliği önemlidir çünkü akünün uzun ömürlü olması sağlanır. Lignin tabanlı karbon fiber sıradan karbon fiberlere göre daha ucuzdur. Aksi takdirde lignin ile yapılan aküler sıradan akülerden ayırt edilemez.” dedi.
 



İlginizi Çekebilir: Karbon Fiber Nedir?


Karbon fiber kaporta ve akümülatörler aynı anda mekanik yük yönetme ve elektrik enerjisi depolama için birleştirilebilir. Bu araştırma, stratejik yenilik programı, Bioinnovation, Vinnova, Formas ve İsveç Enerji Ajansı tarafından ortak yürütülmüştür.


Kaynak:


sciencedaily.com
 
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.