elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2014 Dünya Kupası'nın Arkasındaki Teknoloji

Bildiğiniz üzere, 2014 Dünya Kupası bomba gibi maçlarla başladı. Bu dünya kupasında Ömer Üründül'ün yorumculuk yapmamasının yanında başka yenilikler de var. Mesela açılış maçında felçli ve yürüme engelli bir genç, yazımızda bahsedeceğimiz dış iskeletin yardımıyla başlama vuruşunu yaptı. Yeni gol çizgisi teknolojisi, yüksek hızlı kameraları kullanarak gol mü değil mi kararsızlığına son veriyor. Daha fazlası, yazımızda ve bilgilendirici görsellerimizde.



A- A+
17.06.2014 tarihli yazı 9565 kez okunmuştur.
Duke Üniversitesi'nden Nörobiyolog Miguel Nicotelis'in başını çektiği 100 bilim insanının çalıştığı Tekrar Yürü Projesi yürüme engelli insanlara umut oluyor. Projenin amacı sadece düşünce gücüyle çalışan bir beyin kontrollü dış iskelet yapmak ve felçli ve yürüme engelli  bireylerin tekrar yürüyebilmesini sağlamak.

Nicotelis'in laboratuvarında başlayan deneylerde yüzlerce nöron tarafından üretilen elektriksel sinyalleri algılamak için saç teli kalınlığındaki  ve esnek mini sensörler maymunlar üzerinde test edildi. Sistemin amacı beyinde vücudun hareketi kontrol eden bölgeler olan ön ve yan korteksleri görüntülemek.

Proje tamamlandıktan sonra felçli bir genç, aleti kullanma konusunda alıştırmalarını tamamladı ve 12 Haziran'daki açılış maçının başlangıç vuruşunu yaptı. 


Resim 1


Prof. Dr. Gordon Cheng, bu başarının bilimin insanlık için faydasını gösteren bir mihenk taşı olduğunu söylüyor. Ancak sırada yapacak çok iş olduğunu, dış iskeletin daha ucuz, daha çevik ve hastalara göre daha çeşitli yapılmasını gerektiğini de ekliyor. Bu çalışmalar için öngördüğü süre ise 10 yıl.
 


Ve Gol Çizgisi Teknolojisi... Bilimin sonunda elini futbol sahalarına atmasıyla adaletsiz kararların önüne de geçilecek ve insanın hata yapma faktörü en aza indirilecek gibi duruyor. Sistemin çalışması ise yüksek çözünürlüklü kameralar top, kale çizgisini geçtiğinde tespit edip hakemin akıllı saatine bildirim olarak gitmesiyle oluyor.

Zaten teknoloji almış yürümüşken bu teknolojinin yıllardır kullanılmaması anlaşılır değildi. Darısı ofsaytın başına diyelim!

Herkesin bildiği gibi dünyada en çok izleyici kitlesine sahip spor çeşidi: futbol. Dünyada çok çeşitli sporlar varken futbolun diğerlerine göre bu kadar ilgi görmesi gerçekten hayret verici!

İlk bakışta bunun sebebi çok kişi ile oynanması ve az ekipman gerektirmesi sayesinde herkesin hayatının bir döneminde yolunun futboldan geçmiş olması olarak görülüyor. Günümüzde bir erkeğin çocukken sokakta çift kale maç yapmamış olma ihtimalinin küçüklüğünü düşündüğümüzde durumun arka planını daha iyi anlayabiliriz.
 
İstatistiklere göre 2010 Dünya Kupası finalini dünyanın yarısı izlemiş. 

 
İnsanoğlunun son yıllarda geçirdiği adaptasyonun sonucu olan yaptığı işleri sosyal paylaşım sitelerinde duyurma ve paylaşma ihtiyacı da bu dünya kupasında düşünülmüş. 2006 Dünya Kupası Finali'ndeki 30 GB'lik veri transferi göz önüne alındığında, teknolojinin de çok daha gelişmesiyle bu seneki final esnasında 12.6 TB veri transferi yapılması bekleniyor. Dolayısıyla altyapı da buna göre hazırlanmış. 
 



Kaynak: 
IEEE Standards Association
Ozan Büyük Ozan Büyük Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.