elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kuş Sesiyle Veri Transferi

Bir "dijital kuşsesi patlaması" aracılığıyla veri aktaran bir uygulama, akıllı telefonkullanıcılarının görüntü ve diğer dosyaları paylaşmasını kolaylaştırmayıamaçlıyor.



A- A+
24.08.2012 tarihli yazı 5491 kez okunmuştur.

Chirp'in çıkardığı iki saniyelik ses, robot bir kuşu anımsatıyor. Diğer aygıtların bu sesi algılaması, veri yükleme işlemini başlatıyor.

Veri, cloud (bulut) denilen sanal hafıza ortamına gönderiliyor; alıcı, sinyali aldığında "bulut" bağlanıp veriyi indiriyor. Yazılım, University College London çatısı altında kurulan Animal Systems şirketi tarafından geliştirilmiş. Ücretsiz olan uygulamanın firmalara bir ücret karşılığında ek hizmetler sunması planlanıyor.

Kullanıcılar şu anda sadece fotoğraf, internet adresi linkleri ve 140 karakterden oluşan mesajlar yollayabiliyorlar.

Bunların hepsi, Facebook'un "zaman tüneli" sayfasına benzer bir sayfada listeleniyor. Android Beam, Bump, Datasync ve Dropbox gibi diğer uygulamalar, bluetooth, kablosuz internet veya bulut-tabanlı bellek sistemleri üzerinden veri değiş tokuşunu mümkün kılıyor.



Ancak Chirp, aygıtların eşleştirilmiş olmasına veya bir internet bağlantısına ihtiyaç duymadan, birden çok aygıta hızlı bir şekilde veri gönderebilmenin avantajına sahip. Alıcı internete bağlı değilse, aygıtlar "chirp" sesini hatırlayacak ve ilişkili içeriği daha sonra yükleyecek.

Firmanın Başkanı Patrick Bergel, BBC'ye "Bunun eşsiz bir şey olduğundan eminiz" diyor. Bergel, "Aygıtların eşleştirilmesi gerektiği problemini çözüyoruz. İşitme menzilindeki herhangi bir kişiye veri gönderimi yapabilmek çok yeni gelişmiş bir şey. Çok sayıda aygıt, sesi kullanarak aynı bilgiyi aynı anda paylaşabilecek.

"Yazılımı aynı zamanda bir aygıt değiştirme mekanizması olarak da kullanabilirsiniz. İlerde dizüstü bilgisayarınızdan başka bir aygıtınıza bir harita yollayabileceksiniz" diyor.

Chirp'in farklı sesi, uygulamanın bar, gece klubü ve kalabalık sokaklar gibi gürültülü ortamlarda da çalışmasını sağlıyor. Hoparlör düzeni veya radyo yayınlarında da çalışan teknoloji, yayıncıların önemli bilgilere fotoğraf veya internet adresi linki eklemelerini mümkün kılabilecek.


Sistem kurucuları muzip verilere karşı

Animal Systems, kullanıcıların pornografik veya yasa dışı içerikleri yollamasını engellemek için bir "kara liste" hizmetine de üye olmuş. Ancak firma bunun dışındaki içerikleri denetlemeyi planlamıyor. Uygulama, kullanıcıların materyallerini firmanın sunucularına yüklemesiyle çalışıyor. Yüklenen veriye daha sonra mevcut olan trilyonlarca tanımlayıcı arasından 50 bit büyüklüğünde bir adres alanı tanımlanıyor.

Göndericinin aygıtına yollanan bu adres, uygulamadaki butona basıldığında bir ses kodu olarak çalınıyor.


Kopya korunmalı

Makineler arası ses aracılığıyla veri transferi, uzun zamandır kullanılan bir teknoloji. Ancak Bergel, başkalarının ürününü kopyalamasını önlemek için gerekli önlemleri aldığını söylüyor. "Havada hareket eden kısa kod sistemlerinin patentini aldık.

"Pek çok zor problemi de çözdük. Verinin gönderiminde ve gürültü ve yankılanmaya karşı dayanıklı hale getirilmesinde bir sürü teknik sorun var." Uygulamayı piyasa süren 5 kişilik ekip, şimdi pazarlamacılar ve diğer işletmeler için ayrıcalıklı hizmetler sunmak için çalışmalarına devam ediyor.

Bu hizmetlerin arasında yüklenen verilerin firmanın sunucularında mütemadiyen kalması, firmaların kimin "chirp"lerini dinlediklerine dair analitik verilere erişimi ve uygulama içinde izlenebilen video mesajlarının yollanabilmesi yer alıyor.

Bergel, esas amaçlarının üreticilerin Chirp'i el aygıtlarına önceden kurmalarını sağlamak olduğunu söyledi.


Kaynak: Hürriyet


Cumali ÖZEL Cumali ÖZEL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.