elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya'da Benzeri Olmayan Türk Füzesi |
CİRİT

Son yıllarda ülkemizde büyük bir atılım gerçekleştiren ve dünyada konuşulan Türk Savunma Sanayi ürünlerine bir destek de Savunma Sanayinin gözdelerinden, roket ve füze sistemlerinin öncüsü Roketsan’dan geldi. Roketsan sınıfının en uzun menzilli lazer güdümlü füzesi olan CİRİT’i Avrupa’da Mayıs ayında görücüye çıkarıcak.



A- A+
11.03.2014 tarihli yazı 26556 kez okunmuştur.
26 yıl önce bir sonbaharda kiralık bir binada, sınırlı savunma deneyimine sahip ancak kendilerine verilen milli görevin heyecanıyla dolu küçük bir ekip ile kurulan Roketsan, bugün ülkemizde füze ve roket sistemlerinde öncü, ürünlerini ülkemiz dışında diğer dost ülkelerinde hizmetine sunabilen bir kuruluş haline gelmiştir.

Avrupa’dan Ortadoğu’ya, Kuzey Afrika’dan birçok ülkeye dikkatleri üzerine çeken Türk Füzesi CİRİT’e yakından bakalım.


 


Lazer Güdümlü Füze Cirit’in Özellikleri

Roketsan tarafından tasarlanan 2,75” Lazer Güdümlü CİRİT füzesi, ucuz ve hassasiyeti düşük güdümsüz roketler ile yüksek maliyetli güdümlü Anti-Tank füzeleri arasındaki boşluğu doldurmak amacıyla tasarlandı.

CİRİT Roketsan tarafından geliştirilmiş olan standart CİRİT POD’undan ve Akıllı POD’dan atılabilmektedir. Akıllı POD, sahip olduğu platform ile iki yönlü veri iletişimi ve envanter bilgisi sağlama özellikleri ile CİRİT füzesinin etkinliğini arttırmaktadır. CİRİT, yükleme ve boşaltmayı kolaylaştıran tüp komplesi içerisindedir.

CİRİT, aerodinamik yapısı ve kompozit katı yakıtlı motoru sayesinde, klasik 2,75” füzelere göre, 8 km ile sınıfının en uzun menziline sahiptir. Ayrıca CİRİT füzesi Zırh Delici, Anti-Personel ve Yangın Çıkarıcı gibi çok maksatlı harp başlığı ile birlikte yüksek infilaklı harp başlığı opsiyonlarına sahiptir.




 


Avrupa’nın En Büyük Helikopter Üreticileriyle İşbirliği
 
Sabit ve hareketli hedeflere karşı yüksek hassasiyet ile sınıfının en uzun menzilli füzesi olan CİRİT’in önemli yanlarında birisi de Helikopter üzerinden başarıyla atışlar yapabilmesi. Bu kapsamda Avrupa’da üretilen savaş helikopterleri Tiger ve EC-635’den CİRİT füzeleri ile atışlar yapıldı. Atışların devam ettiğini açıklayan yetkililer Cirit füzesinin batılı rakiplerinden daha etkili ve ucuz olduğunu bildirdi.
 

 


Mayıs ayında Almanya’da düzenlenecek fuarda Avrupa’ya tanıtılacak olan CİRİT içinde barındırdığı ilklerle adından çok söz ettirecek gibi..
 
 
 
KAYNAK:

► Roketsan
► Wikipedia
Doğukan KAYGUSUZ Doğukan KAYGUSUZ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.