elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Benjamin Franklin

Benjamin Franklin, 17 Ocak 1706 yılında Boston da doğdu. Josiah Franklin ve Abiah Folger’ın 17 çocuğundan birisi olan Benjamin, yazarlıktan, elektriğe, politikadan müziğe kadar ilgilenmiş ve birçok ürün ortaya çıkarmıştır. Ayrıca Benjamin Franklin, ilk masonik kitabı yayınlayan kişidir.



A- A+
28.02.2015 tarihli yazı 14307 kez okunmuştur.

Sabun ve Mum İmalat Eden Bir Aile’nin Evladı | Benjamin Franklin

Sabun ve mum imalat eden Josiah Franklin’in 17 çocuğundan onuncu evladı olarak 17 Ocak 1706 yılında Boston’da doğdu. Annesi Püriten bir aileden gelen Abiah Folger’dır. 10 yaşında okulu bırakarak Liberal bir gazete yayınlayan abisi James’in yanına çırak olarak girerek hayatını değiştirecek bir maceraya kapılarını açtı.
 



►İlginizi Çekebilir: Ernst Werner von SIEMENS



Gazete’de kazandığı tecrübesi ile kendisi Philadelphia’da basımevi kurdu. Çeşitli yerlerde basımevi kurulmasını destekledi. Yangına karşı kütüphaneleri, hastaneleri koruyan bir sigorta şirketi kurdu. Yazarlık deneyimi ve yaptığı çeşitli çalışmalarla siyasete de girmeye başladı. Amerika Kongresine milletvekili olarak girdi ve Amerika’nın bağımsızlık kazanması yolunda yaptığı çalışmalarla sürekli yükseldi.
 


 

Yazar, Teorist, Siyasetçi, Bilimadamı, Mason, Diplomat…

Siyasetin yanında yaptığı bilimsel ve felsefi çalışmaları diğer insanlara aktarmak için Amerika Felsefe Derneği’ni kurdu. Ayrıca müziğe de ilgi duyan Ben, o yıllarda çok az kişinin çalabildiği kemanı ve gitarı çalan kişiydi. Satranca da büyük ilgi gösteren Ben, Amerika Birleşik Devletleri’nde satrancı bilen iki kişiden birisidir.


►İlginizi Çekebilir: Georg Simon OHM



Benjamin Franklin 1731 yılında Masonik locaya katıldı. 1974 yılında Pennsylvania Büyük Locası’nda Büyük Üstat ( Grand Master ) oldu. Free-Masonların Anayasası adlı kitabı yazarak ilk masonik kitabı yazan kişi olarakta tarihe geçmiştir.
 

 

Elektrik Alanında Yaptıkları

Elektrik ile ilgili ilk önemli saptamalar, 18. Yüzyılda yaşamış bir yazar, felsefeci, bilim adamı, siyasetçi, diplomat ve aynı zamanda Amerika Birleşik Devletlerinin kurucularından olan Amerikalı Benjamin Franklin tarafından yapılmıştır.

Benjamin Franklin, elektriğin farklı akışlardan oluşmadığını, aynı akışın farklı basınç seviyelerinden oluştuğu gözlemlemiş ve tanımlamıştır. Bu farklı basınç seviyelerine pozitif şarj ve negatif şarj adını vermiş ve bu olguyu şarjın korunumu prensibi ile açıklamıştır. Bu farklı seviyelerin yani, pozitif şarjın ve negatif şarjın dengesinin doğada daima korunduğunu söylerken, tam olarak elektron akımını açıklayamamasına karşın, yüklenme durumunu ve elektrik akımının polaritesini açıklayarak elektrik bilimine çok önemli katkılarda bulunmuştur.

 


O zamana kadar İngilizce’de Electric kelimesi yüklenmiş malzemeyi açıklamaktaydı. Frankli’in buluşları ve tanımladığı prensipler sayesinde, bu kelime değişimine uğrayarak, Türkçe’de genel olarak Elektrik olarak bilinenen Electricity olmuştur. Electricity kelimesi, elektriğin negatif ve pozitif kutuplardan oluşan ve daima dengelenen bir akış olduğunu da vurgulayan yenir bir kavramı işaret etmekteydi.


►İlginizi Çekebilir: Grace Murray Hopper



Franklin, yıldırım ya da şimşeğin de bir elektrik akımı olduğunu söylemiş ve yeryüzü ile gökyüzü arasında kutupların dengelenmesinden meydana geldiğini bulmuştu. İcad ettiği Paratoner ile bir Leyden şişesini yüklemeyi başarmıştır. Kısa süre sonra paratoner yüzlerce evin çatısında onları yıldırımdan koruyan bir buluş olarak yerini almıştı. 
 


Kaynak
► Hobi Elektronik
► Wikipedia
Doğukan KAYGUSUZ Doğukan KAYGUSUZ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar