elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Grace Murray Hopper Kimdir?

Birçoğumuz bu ismi ilk defa duyduk. Ama yaptıklarıyla bilişimde çığır açan ve bilişim sektöründe bugünlere gelmemizi sağlayan bir dâhidir kendisi. Büyük ve fazlasıyla başarılarla dolu bir hayatı olan bilim insanı, Hopper. Peki, tam olarak kimdir ve ne işler yapmıştır? Buyurun sizler için derledik.



A- A+
20.11.2014 tarihli yazı 18227 kez okunmuştur.

Grace Hopper, Amerika New York’lu bilim insanı, bilgisayar bilimcisi, matematikçi ve tümamiraldir. “Harvard Mark I” bilgisayarının ilk programcısı ve bilgisayar programlama dilleri için ilk derleyiciyi (compiler) geliştiren ve “debugging” diye bilinen programı hatalardan temizleme kavramının da ilk kullanıcılarından olan bilim kadınıdır. Aynı zamanda ilk modern programla dillerinden olan COBOL’un da geliştiricilerindendir.



 
Şekil 1: Grace Hopper için hazırlanmış görsel

 
İlginizi Çekebilir : Alan Turing Kimdir?

 
Hopper, 9 Aralık 1906’da New York’ta doğdu. Yale üniversitesinde Matematik ve Fizik eğitimi gördü ve 1930 yılında mezun oldu. 1934 yılında Yale Üniversitesi’nde Matematik dalında doktora yaptı. 1941 yılında da profesör unvanına hak kazandı.  

2. Dünya Savaşı yıllarında Vassar’daki akademik hayatı bırakarak ABD donanmasına gönüllü olarak katıldı ve burada denizcilik okulunda eğitim gördü. Buradan mezun olunca Harvard’ta hesaplama projelerinde teğmen olarak göreve başladı. Orada Howard H. Aiken’in başkanlığındaki Mark I programlama dili ekibinde çalıştı ve Aiken’le birlikte Mark I,II,III hakkında makaleler yayınladı. 1949 yılında Eckert-Mauchly bilgisayar şirketine geçene kadar Harvard Computation laboratuvarlarında çalıştı. Bu esnada düzenli orduya geçmek istediyse de yaşından dolayı (geçmek istediği zaman 38 yaşındaydı) kabul edilmedi.

 

 
Şekil 2: Grace Hopper, UNIVAC üzerinde çalışıyor


1949 yılında Eckert-Mauchly bilgisayar şirketinde matematikçi olarak dünyanın ilk ticari bilgisayarı olan UNIVAC I’i geliştiren takımda çalışmaya başladı.
 


Şekil 3: Grace Hopper ve UNIVAC ekibi, UNIVAC I'in başında


 

 

Derleyicinin Gelişimi

O zamanlar için çok parlak kabul edilebilecek fikir şuydu: Her defasında yazılan kod, kodun çalıştırılması sırasında makina diline çevrileceğine, geliştirilecek bir başka program sembolik makine dilinde yazılan kodu bir kez makina diline çevirsin ve artık program ne zaman çalıştırılmak istense, bilgisayar yorumlama olmaksızın yalnızca makina kodunu çalıştırsın. Bu fikri Grace Hopper geliştirdi ve buluşuna "compiler(derleyici) ismi verildi. 
 

Şu an ki programlama dillerinde “derleyici” kullanıldığını ve bu programlama dilleri sayesinde programlar, işletim sistemleri, uygulamalar ve bilişime dair birçok şey yazıldığını göz önünde bulundurursak, Grace Hopper programlamanın temel taşını ortaya koymuştur.  




Şekil 4: Google'ın Grace Hopper İçin Hazırladığı Doodle


Grace Hopper’ın yaptığı derleyici A derleyicisiydi ve ilk versiyonu A-0 programlama diliydi. Ardıdan ekibiyle birlikte ilk derleyici tabanlı programlama dilleri olan ARITH-MATIC, MATH-MATIC ve FLOW-MATIC’i geliştirdi.


COBOL Dili Çalışmaları

Hopper, programlama dillerinin makine dili yerine İngilizceye daha yakın olması gerektiğini savundu ve 1950’li yılların sonuna doğru bilgisayar uzmanlarıyla birlikte ilk modern programlama dillerinden olan COBOL üzerinde çalışmalara başladı.  
 




Şekil 5: Grace Hopper ve COBOL dil çalışmaları

 
FORTRAN ve COBOL standartlarını geliştirmede öncülük etti ve bu standartları test etti. 1980’li yıllarda ISO (Uluslararası Standartlar Enstitüsü) bu testleri kabul etti. 
 

Başarılarından dolayı tümgeneralliğe terfi etti ve 1986 yılında emekliye ayrıldı. Boston’da düzenlenen törenle üstün hizmet ödülleri aldı. Geri kalan hayatında Digital Equipment şirketinde çalışmaya başladı ve 1 Ocak 1992 yılında hayata gözlerini yumdu.  


 

Kaynak:

Yale University Computer Science
Famous Scientists
C ve Sistem Programcıları Derneği
Mustafa Şirin Mustafa Şirin Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar