elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Zeka Hayvanlarla İletişim Kurmamıza Yardım Edecek

Yapay zekanın gelişimi savunmadan sağlığa pek çok alanda hayatımızı kolaylaştırıyor. Bu gelişmelerin yanı sıra bilim insanları yapay zeka ile diğer canlılarla iletişim kurmamızı kolaylaştırmayı hedefliyor. Gelin detayları haberimizde inceleyelim.



A- A+
27.01.2020 tarihli yazı 10638 kez okunmuştur.
Şüphesiz yapay zeka birbirinden farklı dilleri anlamada gün geçtikçe uzmanlaşıyor. Her gün milyonlarca insan e-postalarında ya da telefonlarındaki sesli yardım asistanlarında yazım denetimini kullanarak yapay zekanın yardımına başvuruyor. Ama görünüşe göre, yapay zeka var olan dillerin anlaşılmasını kolaylaştırmanın yanı sıra bundan çok daha fazlasını yapabilir.

Bilim insanları e-posta ve sesli yardım asistanlarında kullanılan bu tekniklerin yakında evcil dostlarımızı ve etrafımızda yaşayan hayvanları anlamamıza yardımcı olmak için kullanılacağını ifade ediyor. Bilim insanları “Balina şarkılarının kelime benzeri bir yapıda iletişim kurmayı sağladığını ancak balinaların fikirleri için sahip oldukları kelimelerin insan dillerinde gördüğümüze benzer boyutsal ilişkilere sahip olup olmadığı” konusunda görüş ayrılıkları bulunduğunu belirtiyor. Eğer başarılı olunursa hayvanların söylediklerini haritalayacak hatta hayvanlarla konuşabileceğiz. 

Birçok hayvan, akıllı ve gelişmiş bir düşünme yapısına sahip olduklarını kanıtlamıştır. Bu sebeple bilim insanları hayvanların bizimkine benzer düşünme kalıplarına sahip olmalarının mümkün olduğunu ifade ediyor. Hayvanların dillerini çözebilmek ve onlarla iletişim kurabilmek için benzer yapay zeka modelleri kullanılmaktadır. Örneğin, Marmoset adı verilen küçük maymunlar arasındaki konuşmaların kodunu çözebilen bilgisayar yazılımını ele alalım . Marmosetlerin 10-15 çağrı içeren bir kelime dağarcığı vardır ve önceki çalışmalar, diğer marmosetlerin kendileriyle konuştuğunu duyarak iletişim kurmayı öğrendiklerini göstermektedir. Sistem şu anda yalnızca maymun sesleri ve arka plan gürültüsünü ayırt edebilecek şekilde tasarlanmış olmasına rağmen, maymun dilini tanımak ve tasvir etmeye başlamak için oldukça başarılı bir başlangıçtır.



Yüz ifadeleri


Yapay zekanın hayvanlarla iletişim kurmamıza yardımcı olabileceği bir diğer alan da yüz ifadelerini tanımaktır. Yüz ifadeleri iletişim kurmak için önemli bir araçtır. Birleşik Krallık'taki Cambridge Üniversitesinde bilgisayar bilimciler, sadece eğitimli veteriner hekimlerin tespit edebileceği bir şey olan koyunların ağrısını tespit etmek için bir yapay zeka uygulaması geliştirdi. Gelecek trendleri hakkında 2017 yılında Amazon sponsorluğunda yayınlanan bir rapor, sadece 10 yıl içinde evcil hayvanlar için bir çevirmenimiz olacağını öngörüyor. Tüm bu projeleri ve çalışmaları göz önüne aldığımızda hayvanlarla kolayca iletişim kurabileceğimiz bir gelecek tahmin ettiğimizden çok daha yakın olabilir.
 

KAYNAK:

interestingengineering
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.