elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yandex'ten Türkiye'de İnternet Kullanımı Raporu

Türkiye için yerelleştirilmiş içerik sunan ve Türkçenin dil yapısına uygun olarak geliştirilen arama motoru Yandex Türkiye, hazırladığı yeni raporda Türkiye'de internet kullanımıyla ilgili güncel rakamlara yer verdi.



A- A+
13.10.2011 tarihli yazı 7722 kez okunmuştur.

20 Eylül'de Türkiye'de hizmete giren arama motoru Yandex Türkiye, Türkçe web sitelerini arama dizinine eklemeye devam ediyor. Gelişmiş analiz teknolojileri ile Türkiye'de internet kullanımıyla ilgili istatistikler elde eden şirket, derlediği güncel verileri internet kullanıcılarıyla paylaşıyor.



Web Siteleriyle ilgili genel bilgiler:



• Türkçe dilinde 2 milyondan fazla web sitesi var.* Bu rakamla tr alanındaki web siteleri ile diğer alanlarda yeralmakla birlikte Türkçe olan tüm web siteleri kastediliyor.



Türkçe sitelerin yalnızca yüzde 10'u ulusal tr alanı ve alt alanlarında yer alıyor. Diğer Türkçe siteler yurtdışı alanlarını kullanıyor.



Türkçe sitelerin yüzde 24'ünde tek bir sayfa yer alıyor. Türkçe sitelerin yüzde 57'sinde 2 ila 1000 sayfa ve yüzde 19'unda ise 1000'den fazla sayfa bulunuyor.



• Görseller, ses dosyaları ve videolar hariç boyut olarak değerlendirildiğinde, Türkçe web siteleri şöyle bir dağılım sergiliyor: Sitelerin yüzde 81'inin boyutu 1 megabayttan az. Yüzde 12'si 1–10 megabayt arasında ve yüzde 7'si ise depolama alanında 10 megabayttan fazla yer kaplıyor.



Metin boyutu:



Türkçe web sitelerinde 900 milyondan daha fazla sözcük var. Bu veriler kâğıda basılsaydı 19 metre boyunda bir yığın oluştururdu (6 katlı bina yüksekliğinde).



Türkçe sitelerin yüzde 73'ü 10 bin kelimeden kısa (kalın bir aylık dergi kadar). Yüzde 4'ü ise 1 milyondan fazla sözcük içeriyor. Bu gruptaki siteler ortalama 21 milyon kelime sağlıyor ki, bu da 200 ciltlik bir kitaplığa eşdeğer.



Türkçe siteler dikkate alındığında, Türkiye'de her bir internet kullanıcısına 25 bin kelime düşüyor (Internet World Stats verilerine göre, 2011 itibariyle Türkiye'de 35 milyon internet kullanıcısı var). Bu da yaklaşık 100 sayfalık bir kitaba karşılık geliyor.



Web sitelerindeki görseller:



Türkçe web sitelerinin yüzde 6'sında görsel öğe bulunmuyor.



Türkçe web sitelerinde 188 milyon farklı görsel öğe bulunuyor. Benzer ve kopya görseller hesaba katılırsa bu sayı 268 milyona çıkıyor. Görsellerin farklı sitelere de kopyalandığı da göz önüne alındığında kullanıcıların aslında çok daha fazla sayıda görsel görüntülediği ortaya çıkıyor.



• Tutucu tahminler dikkate alınsa bile Türkçe web sitelerindeki görseller 72 dpi çözünürlükte basılırsa yeryüzünde 1,9 kilometrekarelik bir alan kaplayacaktır. Bütün bu resimler üst üste koyulursa 16 metre boyunda, yani 5 katlı bina yüksekliğinde bir yığın oluşturacaktır.



Türkçe web sitelerindeki görsel boyutu dağılımına gelince: Görsellerin yüzde 43'ü 150x150 piksel sınırında küçük resimler. Yüzde 54'ü 150x150–800x600 arasında orta boy görseller ve yüzde 3'ü de büyük görseller.



Türkçe web sitelerinde en sık rastlanan renkler ise gri, beyaz ve turuncu. Bu renkler toplamda Türkçe sitelerdeki görsellerin yüzey alanının yüzde 60'ını oluşturuyor.



* İnternette aynı etki alanında bulunan sayfalar bütünü web sitesi olarak adlandırılır. Örneğin, http://site.ornek.net/a ile http://site.ornek.net/b aynı web sitesinde bulunan iki sayfadır. http://b.site.ornek.net ile http://ornek.net ise iki ayrı web sitesinde bulunur. Web sitesinin başına gelen WWW ibaresinin bu sınıflandırmada etkisi olmaz: http://www.ornek.net ve http://ornek.net aynı web sitesidir.









Basın Bülteni


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.