elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Terleyen Robot Geliştirildi

Cornell Üniversitesi’nden araştırmacılar, tıpkı insanlar gibi terleyebilen robotik sistem geliştir. Terleyen robotlar, ısı emiciler ve fanlara ihtiyaç duymadığı için daha kompakt yapılarda üretilebiliyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
28.03.2020 tarihli yazı 7110 kez okunmuştur.
Robotik teknolojisinde yaşanan ilerlemeler ile çok daha üstün yeteneklere sahip robotlar geliştirilebiliyor. Ancak bunun için robotların daha karmaşık devrelere, daha iyi donanımlara ve daha uzun bataryalara sahip olmasını gerekli kılıyor. Bu da robotlarda aşırı ısınma problemini ortaya çıkıyor. Günümüzdeki robotik çalışmalarında aşırı ısınmaların önüne geçebilmek için robotlarda genellikle ekstra ısı emiciler ve fanlar kullanılıyor.

Ancak robotlara entegre edilen ısı emiciler ve fanlar robotların daha hantal bir yapıya sahip olmasına neden olabiliyor. Ayrıca ortaya çıkan ısı standart düzeylerin üstünde olduğunda robotlardaki donanımlara zarar verebiliyor ve ekipmanların ömrünü kısaltabiliyor.

Özellikle son yıllarda, canlıların terleyerek vücut ısısını dengelemesinde olduğu gibi robotların da terleyerek ısılarının dengelenmesi için çalışmalar yürütülüyor. Cornell Üniversitesi'nden mekanik ve havacılık mühendisliği profesörü Rob Shepherd ve ekibi bu konuda önemli bir çalışmaya imza attı. Robotik parmaklar üzerinde çalışan araştırmacılar, robotların terleyerek soğumasını sağlayan yeni bir sistem geliştirdiler. Bu süreçte memelilerdeki terleme mekanizmasını model olarak alan araştırmacıların geliştirdiği sistem, robotların sıcaklığının dengede kalmasını sağlıyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Isı Emiciler ve Çeşitleri

Cornell Üniversitesi ve Emmanuel Giannels laboratuvarı ortaklığında yapılan çalışmada, robotik parmakların üretimi 3D yazıcı ile gerçekleşti. Hidrojel malzemeler kullanılarak geliştirilen bu robotik elde, suyu tutabilen bir yapı bulunuyor. Robotik el 86 Fahrenhayt (30℃) gibi yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında, iç tabaka sıkışmaya başlıyor. Böylece su damlacıklarının büyük bir çoğunluğunun dış gözeneklere geçirilmesi sağlanıyor. Araştırmacılar, bu tip bir soğutma sisteminin, fanlar gibi geleneksel soğutma sistemlerine kıyasla 6 kat daha verimli olduğunu belirtiyor. Ayrıca bu sistemde ısı emicilere ve fanlara ihtiyaç duyulmaması, robotların daha az donanımla daha kompakt ve küçük boyutlarda üretilebileceğini gösteriyor.

Terleyen robot sistemleri hakkında konuşan Facebook Reality Lab’dan araştırmacı ve bilim insanı Wallin, terleme yeteneğinin insanların en dikkat çeken özelliklerinden biri olduğunu söylüyor. Isıyı hızla dağıtan terleme sisteminin, buharlaştırılmış su kaybı sayesinde ortam sıcaklığının bile altına düşülmesini sağlayacağını söylüyor. Wallin, bu tip sistemlerin geliştirilmesinde, doğanın harika bir rehber olduğunu söylüyor.

 
Kaynak:


wonderfulengineering
 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.