elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İTÜ' de Dünya' da Benzeri Olmayan Özel Bir Yağ Üretildi

İTÜ' de doktora çalışmalarını yürüten Sena Bilgiç, engerek otu, tohum yağı ve zeytinyağı kullanarak omegaca zenginleştirilmiş özellikte olan fonksiyonel bir yağ üretmeyi başardı.



A- A+
02.01.2013 tarihli yazı 6658 kez okunmuştur.
İstanbul Teknik Üniversitesi' nde Kimya - Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Sena Bilgiç, Yrd. Doç. Dr. Neşe Şahin Yeşilçubukla birlikte yürüttüğü çalışma sonucunda engerek otu tohum yağı ve zeytinyağı kullanarak “dünyada ilk kez” omega-3 ve omega-6 yağ asitlerince zenginleştirilmiş fonksiyonel özellikte yeni bir yağ üretti.

İTÜ' de yapılan yazılı açıklamaya göre Journal of the American Oil Chemists' Society dergisinde yayımlanan makalede, yeni ürünün GDO yani genetiği değiştirilmiş bir ürün olmadığı “enzimatik interestertifikasyon” denilen doğal bir süreç sonucu oluştuğu belirlendi.

Elde edilen yağın içerisinde yüzde 25 oranında omega-3 yağ asidi bulunmakta bu yağdan günde 2 gram tüketildiği takdirde günlük tavsiye edilen omega-3 miktarı olan 500 mg ı karşılanabiliyor. 

Yeni üretilen yağ, yemeklik sıvı yağ olarak tüketilebileceği gibi salata sosu, mayonez, margarin, bebek maması formülasyonları gibi çok çeşitli gıda gruplarında kullanabilecek.

Sena Bilgiç, yaptığı açıklamada: “İyi bir omega-3 kaynağı olarak bilinen balık yağı, gün geçtikçe azalan balık stokları, balık tüketiminin mevsimsel değişiklik göstermesi, hayvansal kaynakların bazı tüketiciler tarafından tercih edilmemesi gibi sebepler açısından iyi bir kaynak değildir. Bu nedenle, günümüzde alternatif omega-3 ve omega-6 kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Engerek otu tohum yağı içermiş olduğu yüksek SDA konsantrasyonu ve sahip olduğu diğer omega-3 ve omega-6 yağ asitleri dolayısıyla balık yağına alternatif bir yağ olarak görülmektedir.”

Engerek otunun Türkiye'de orman altları, buğday, nohut, tek yıllık yem bitkileri ve ayçiçeği tarlalarında doğal olarak yetişiyor. Çevre ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Kırklareli, Edirne, İstanbul, Bursa, Bolu, Kastamonu, Sinop, Samsun, Giresun, Erzurum, Çorum ve Ankara'da oldukça yaygın bulunuyor.
Çağdaş Ozan Pamuk Çağdaş Ozan Pamuk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.