elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Esnek Elektrolit |
Batarya Yangınları Önlenebilecek

Washington Devlet Üniversitesindeki araştırmacılar, sakız benzeri bir madde ile esneklik kazandırılmış bir elektrolit icat ettiler. Bu elektrolitin öncelikli amacı ise lityum-iyon bataryaların alev alıp patlamasını önlemek. Şu sıralar akıllı telefonlar ile ilgili yanma ve patlama haberleri bu kadar yaygın iken, böyle bir buluşun gerçekleşmesi birçok kişiyi sevindirdi. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
09.02.2014 tarihli yazı 9418 kez okunmuştur.
Amerika'da bulunan Washington Devlet Üniversitesinden bir grup araştırmacı batarya yanmaları ve patlamaları üzerine çalışmalarını sürdürmeye devam ederlerken esnek bir malzeme keşfettiler. Bu doğrultuda bataryalarda kullanılan yanıcı ve tehlikeli sıvı elektrolit malzemesine alternatif bulunmuş oldu. 

Kullanılan bu sıvı elektrolit malzemesi ise bataryaları yeniden şarj ederken görev alıyor. Performans açısından sorunu yok ancak devre üzerinde sıvı kaçağı yapabilir ve ayrıca bu sıvı son derece yanıcı bir madde. Bulunan bu esnek elektrolit malzemesi ise bu sıvı malzeme ile aynı görevi birebir yerine getirebiliyor.




► İlginizi Çekebilir: Enerjisini Şekerden Alan Batarya Bulundu
 

Daha önceki zamanlarda yine bu şekilde güvenlik önlemi amacıyla çeşitli araştırmalar yapılmış ve katı elektrolit malzemeler keşfedilmişti. Ancak bu katı malzemelerden elektriği anot-katot arasında tam istenilen seviyede iletemediklerinden dolayı daha sonrasında vazgeçilmişti.

Bataryaların böyle bir güvenlik sorununu gidermek aslında çok önemli. Şu sıralar Apple, Samsung gibi önemli firmaların cihazlarının şarj sırasında yandığı hatta patladığı haberlerini geçtiğimiz zamanlarda gördük. Bu bakımdan bu güvenlik sorunu büyük önem taşıyor zira bu cihazları gün boyunca kullanıyoruz. 


Araştırma grubu başkanı Prof. Dr. Katie Zong'a göre bataryalarda bulunan sıcaklık sensörü, alev önleyici malzeme gibi unsurlar tam anlamıyla güvenliği sağlayamıyor. Yeni geliştirilen bu malzeme ise bataryanın yanmaya yakın derecelerde ısınması sırasında eriyor ve devreden geçen akımı kesiyor. Böylece yangın ve patlama engellenmiş oluyor.

 

► İlginizi Çekebilir: Akıllı Telefonlarda Şarj Çıkmazı


Araştırmacılar şu sıralar ise buldukları bu malzemeyi gerçek bataryalar üzerinde denemek ile uğraşıyorlar. Malzemenin aynı zamanda bükülebilir, esnek telefonların batarya teknolojisine katkıda bulunabileceğini düşünen araştırmacılar, batarya teknolojisinin daha da gelişmesini istiyorlar. 




Kaynak: 

► The Engineer


Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.