elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dokuz Eylül Üniversitesi |
Tercih Rehberi

Üniversite tercihlerini yapacak öğrenciler için, Dokuz Eylül Üniversitesi hakkında genel ve gerekli bilgileri sizler için derledik. Editör kadromuzun deneyimleri ile hazırlanmış bu rehber haricinde merak ettiğiniz soruları #tercihrehberi hashtag'i ile de iletebilirsiniz.



A- A+
11.07.2015 tarihli yazı 10844 kez okunmuştur.
Eğitim kurumlarıyla sağlıktan ekonomiye, sanattan mühendisliğe geniş bir yelpazede yetiştirdiği ve yetiştireceği beyin gücünü ülkemize kazandırarak toplumsal kalkınmaya katkıda bulunmayı amaç edinen Dokuz Eylül Üniversitesi, 20 Temmuz 1982'de kurulmuştur.

Dokuz Eylül Üniversitesi bugün, 
Alsancak, Balçova, Buca, Karabağlar, Narlıdere, Torbalı, İnciraltı, Urla, Seferihisar, Foça, Bergama Selçuk olmak üzere 12 değişik yerleşim biriminde 14 Fakülte, 3 Yüksekokul, 7 Meslek Yüksekokulu, 1 Konservatuvar, 10 Enstitü ve  54 Uygulama ve Araştırma Merkezi; 3.310 akademik personeli (28.02.2015 itibariyle)  ile 66.835 öğrenciye (09.03.2015 itibariyle) eğitim hizmeti vermektedir.
 


 

Fakülteler

Buca Eğitim Fakültesi
Denizcilik Fakültesi
Fen Fakültesi
Edebiyat Fakültesi
Güzel Sanatlar Fakültesi
Hemşirelik Fakültesi
Hukuk Fakültesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İlahiyat Fakültesi
İşletme Fakültesi
Mimarlık Fakültesi
Mühendislik Fakültesi
Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi
Tıp Fakültesi
 
Enstitüler ve yüksekokullar hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayınız.
 

 

Eğitim

Öğretim yılı güz ve bahar yarıyıllarından oluşur ve her yarıyıl Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günleri hariç 70 eğitim - öğretim günüdür. Bu süre teorik ve uygulamalı ders ve diğer çalışmalar ile yarıyıl içi sınavlarını kapsar. Öğrencilerin teorik derslerin ve öğretim üyeleri veya elemanları tarafından sınıfta yapılan uygulamaların en az %70’ine, laboratuvar, proje, atölye, sınıf dışında yapılan uygulamalar ve benzeri yarıyıl içi veya yıl içi çalışmalarının en az % 80’ine katılmış olması zorunludur. Eğitim dili bazı bölümlerde Türkçe iken bazı bölümlerde tamamen (%100) ya da kısmen (%30) İngilizcedir.
 


Dokuz Eylül Üniversitesi'nin hazırlık sınıfı bulunan kurumlarını kazanan öğrencilerin Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan “Yabancı Dil Düzey Belirleme ve Muafiyet Sınavı”na katılmaları zorunludur. Kesin kayıtlarını yaptıran öğrenciler isteğe bağlı hazırlık sınıfı bulunan programlar için Hazırlık Sınıf Muafiyet Sınavından en az 55; tamamen (%100) ve kısmen (%30) yabancı dille eğitim yapılan program öğrencileri için en az 65 not alanlar veya Yabancı Diller Yüksekokulu Uygulama Esasları’nda yer alan yabancı dil hazırlık sınıfından muafiyet koşullarını sağlayanlar hazırlık sınıfından muaf tutularak öğrenimlerine başlarlar.
 

 

Çift Anadal ve Yandal Programları

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde; Çift Anadal Programı Yönergesi ve Yandal Programı Yönergesi doğrultusunda şimdiye dek Dokuz Eylül Üniversitesi'nin Denizcilik ve Fen Fakültelerinde yandal programı; İlahiyat Fakültesi'nde çift anadal programı; Edebiyat, Mühendislik ile İşletme Fakültelerinin bazı bölümlerinde hem yandal hem de çift anadal programı uygulanmaktadır.
 

 

Yurt Dışı Olanakları

2015 yılı itibari ile Dokuz Eylül Üniversitesi’nin, Erasmus+ Değişim Programı kapsamında 26 farklı ülke ile 291 adet kurumlar arası anlaşması bulunmaktadır. Türkiye içerisinde üniversite öğrencilerinin değişimini esas alan ve YÖK tarafından 2009-2010 eğitim-öğretim yılında başlatılan Farabi Değişim Programı kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi toplamda 80 üniversite ve tüm bölümleriyle değişim protokolleri imzalamıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri 2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren yine YÖK tarafından başlatılan Mevlana Değişim Programı'ndan da faydalanabilmektedirler.
 


 

Kütüphane

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Tınaztepe Yerleşkesi'nde bulunan Merkez Kütüphane, çağdaş iç ve dış görünümü, sahip olduğu materyal çeşidi, nitelikli personel ve hizmet anlayışı ile Türkiye’nin örnek kütüphanelerinden biridir.Kütüphaneler üniversite dışındaki araştırmacıların kullanımına açıktır. Öğretim yılında merkez kütüphane çalışma saatleri hafta içi 08.30-24.00 arasındadır. Cumartesi günleri 09.00-17.00, Pazar günleri ise 09.00-14.00 saatleri arasında Kitap Salonu, Çalışma Salonu, Grup Çalışma Odaları ve Özel Çalışma Odaları açık tutulmakta; kitap ödünç alma-verme ve fotokopi hizmetleri devam etmektedir.
 

 
 

Barınma Olanakları

 

Buca Kız Yurdu

 
Dokuz Eylül Üniversitesi'nde öğrenim gören kız öğrencilerimize Buca Eğitim Fakültesi Yerleşkesi içinde Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Kız Öğrenci Yurdu hizmet vermektedir.

496 yatak kapasiteli, iki ve dört kişilik odaları, her katta mutfak ve çalışma alanlarından oluşan yurdumuz sadece kız öğrencilere hizmet vermektedir. Ayrıca giriş çıkışlar akıllı kart sistemi ve 24 saat kamera kontrolü ile güvenlik sağlanır.


 

DEÜ Öğrenci Yurdu


Dokuz Eylül Üniversitesi'nin, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı'na bağlı bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğrenci Yurdu (kız-erkek) 2007-2008 öğretim yılında hizmete girmiştir. Yurt, Buca ilçesinde Tınaztepe, Dokuzçeşmeler ve Buca Eğitim Fakültesi kampüslerine kolay ulaşım mesafesinde yer almaktadır. Ulaşım konusunda, öğrencilere saat başı servis olanağı sağlanmıştır. Kız ve erkek öğrencilere hizmet vermektedir. Yurtta toplam 261 oda olup, toplam kapasite 535 kişidir.
 


 

Reha Midilli Öğrenci Yurdu


Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet vermekte olan yurt, 2011–2012 eğitim öğretim yılında, İzmir’in Foça Bağarası’nda Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi kız ve erkek öğrencilerine hizmet sunmak amacıyla, 20 kız 20 erkek olmak üzere toplam 20 oda ve 40 yatak kapasitesi ile hizmete girmiştir.

 

Bergama Öğrenci Yurdu


Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet sunan Bergama Öğrenci Yurdu; Bergama Meslek Yüksekokulu’nda öğrenim gören öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılamak üzere 2014-2015 eğitim-öğretim yılında hizmete girmiştir. Yurt, 36 kişi kapasiteli olup; 2 kişilik odalar ve her üç oda için ortak kullanımda banyo, tuvalet ve mutfaktan oluşmak üzere toplam 6 daire ile hizmet vermektedir.
 


 

Burs Olanakları

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde okuyan ve ihtiyacı olan öğrencilere her yıl Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından yemek bursu verilmektedir. Ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından, Lisans Yerleştirme Sınavı'nda, bilim puan türleri itibariyle ilk 1000'e girerek Dokuz Eylül Üniversitesi'ni tercih eden öğrencilere başarı bursu verilmektedir. Ayrıca kayıt yaptıran öğrenciler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun burs, öğrenim kredisi için ÖSYM sonuçları açıklandıktan sonra müracaat edebilirler.

 

Sosyal Olanaklar

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Kültür ve Spor Şube Müdürlüğü ile Dokuz Eylül Üniversitesi Öğrenci Topluluklarının ortaklaşa çalışmaları ile ortaya konan “Geleneksel Öğrenci Şenlikleri” kapsamında; Tiyatro Şenliği, Kaya Tırmanışı Şenliği, Halk Oyunları Şenliği, Dans Festivali, Uçurtma Şenliği, Amatör Fotoğraf Günleri, Capoeira Workshop ve Go Şenliği geleneksel olarak kutlanmaktadır. Bunun yanı sıra, fuarlar, sosyal sorumluluk projeleri ve geleneksel etkinlikler düzenlenmektedir.



Beslenme Olanakları

Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren toplam 6 adet mutfağımızda yemek üretimi gerçekleştirilmektedir. 10 adet öğrenci, 7 adet personel ve 13 ortak olmak üzere toplam 30 adet yemekhane mevcut olup bu yemekhanelerde günde ortalama 8.200 kişiye öğle yemeği, ikinci öğretim öğrencileri için akşam yemeği ile DEÜ Öğrenci Yurdu’nda hafta içi ve hafta sonu üç öğün yemek hizmeti verilmektedir. Aynı zamanda İzmir dışında Torbalı, Seferihisar, Urla, Foça ve Bergama’da bulunan Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarımızda yemek hizmeti verilmektedir. Yemek listeleri, üniversite öğrencilerinin kalori ihtiyaçları göz önünde bulundurularak diyetisyen kontrolünde mutfak çalışanlarıyla beraber hazırlanmaktadır. Mutfaklarda her öğün 4 çeşit yemek çıkarılmaktadır.



Kaynak:
►Dokuz Eylül Üniversitesi

Mustafa Şirin Mustafa Şirin Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.