elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dokunma Duyusu Yapay Zeka ile Birleşiyor

Geçtiğimiz günlerde Facebook, adını Meta olarak değiştirdi. Bu değişimi çeşitli teknolojik araştırmalar takip ediyor. Facebook, ReSkin adını verdiği dokunma duyusuna duyarlı bir sensör teknolojisi geliştiriyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
08.11.2021 tarihli yazı 3750 kez okunmuştur.
Günümüzde yapay zeka teknolojisi sayesinde görme ve duyma duyularıyla esaslı veri toplanması oldukça iyi bir şekilde gerçekleştiriliyor. Ancak iş dokunma duyusuna geldiğinde, bu teknoloji içinde hala bazı eksiklikler barındırıyor.

Dokunma duyusu sayesinde nesneler hakkında daha kapsamlı bilgiler edinilebilir. Örneğin yumuşaklık düzeyi, ağırlığı veya sabit olup olmadığı daha belirgin bir şekilde anlaşılabilir. Böylece yapay zeka teknolojisi, bir insanın günlük yaşamında olağan olarak gerçekleştirdiği birçok eylemi daha iyi taklit edebilir. İşte tam da bu noktada dokunsal algılama becerisini önemli ölçüde arttırabilecek bir çalışma Facebook tarafından yürütülüyor. 

ReSkin adı verilen bu yeni teknoloji, makine öğrenimi ve manyetik algılamayı harmanlayarak dokunma duyusunun kazandırılmasına kaliteli bir çözüm sunuyor. Uzun vadede kullanıma uygun, dayanıklılığı yüksek ve ucuz olan bu yeni yöntem bir çeşit öğrenme algoritması kullanıyor. Kendi kendine elde ettiği veriler doğrultusunda eğitip denetliyor. Ayrıca sistem ile sensörler arasında bilgi akışını da gerçekleştirip en doğru sonuçlara ulaşıyor.



Yüksek başarı sağlayan dokunma duyusuyla yapay zeka alanında ilerlemelerin de önünü açacak gibi görünen ReSkin, nesneleri sınıflandırmada da kullanılabilecek. Aynı zamanda yüksek hassasiyet gerektiren ve hayati önem taşıyan sağlık alanında da kullanımının gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bunun en önemli nedeni ise belki de normal bir insanın el becerisinden daha yüksek kabiliyete sahip olması. Yapılan deneyler sonucunda ReSkin özelliği olmayan bir robot el, üzüm tanesini yeterli hassasiyette algılamayıp zarar verdi. ReSkin ile donatılmış robot elin üzüm tanesine zarar vermeksizin kavrayabildiği gözlemlendi. Bu da yumuşak ve hassas nesneler için kullanımın uygun olduğunun en belirgin kanıtı.
 

Bütün bunların yanı sıra diğer sensörlerle de koordine çalışarak çok modlu veri kümelerini birleştirebiliyor. Bu sayede kendi kendini denetleyebilen bir konuma gelerek çoğu iş için güvenli bir seçenek olabilir. Ayrıca üretimi de oldukça ekonomik ve hatta çoklu üretimde daha da uygun fiyata gelebiliyor. 2-3 mm kalınlığa sahip, 50.000`den fazla etkileşim için kullanılabilirlik ve diğer özellikleri sayesinde oldukça geniş bir kullanım alanı sunuyor. Bahsedilen alanlar arasında robot veya dokunsal eller, kol kılıfları ve köpek ayakkabıları var. Geçmişe nazaran araştırmacılara daha yüksek dokunsal veri toplama imkanı veren bu sistem; kayma, fırlatma, yakalama ve alkışlama da yapabilecek. Ek olarak yıpranması halinde kolayca değiştirebilecek.

Bir başka özelliği ise yapısında barındırdığı gömülü manyetik parçacıklara deformasyona açık olup, deforme halinde manyetik sinyal değişikliğine yol açabilmesidir. Bu özelliği sayesinde manyetometre kullanılarak kuvvet miktarı gibi verilere de ulaşılabilir. Geleneksel sistemlerin aksine elektriksel bağlantı gereksinimi olmadan manyetik sinyalle ölçümü gerçekleştirip birden fazla sensörden gelen veriyi değerlendirmektedir. Ayrıca her yeni sensör için kalibrasyon kullanmayarak kendi kendini denetleyen bir şekilde çalışmaktadır.  Bütün bu sonuçlar doğrultusunda yapay zeka teknolojisinin fiziksel dünya uygulamalarına daha uygun hale gelmesi bekleniyor.


Kaynak:

ai.facebook.com
techcrunch.com
►spectrum.ieee.org
Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.