elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yüksek Hızlı Esnek Transistör Geliştirildi

Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak, teknolojik cihazlarda incelik ve esneklik ön plana çıkmaktadır. Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacıları esnek ve bir o kadar hızlı transistör geliştirdi. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
29.04.2016 tarihli yazı 12207 kez okunmuştur.
Wisconsin-Madison Üniversitesinden araştırmacıların esnek transistör için kolay ve ucuz bir yöntem geliştirmişlerdir. Esnek transistör için nano ölçekli fabrikasyon metodu ile ışık ve kimyasal maddeler kullanılarak desenler meydana getirilir. Geleneksel litografi yöntemine ek olarak ışık kırılması kullanılarak çoklu geçiş devreleri oluşturulur. Düşük sıcaklıkta uygulanabilen işlem ile basit ve düşük maliyetli tek kristalli polietilen tereftalat (PET) üzerine silikon maddeler işlenerek esnek transistörler oluşturulmuştur. Böylelikle elektriksel iletkenlik de artırılmış olur.
 


 


10 nanometre genişliğinde desenler oluşturmak için ışığa duyarlı tabaka üzerine elektron ışınları yollanarak litografi desenleri oluşturulur. Esnekliği sağlamak için ince silikon membran kullanılmaktadır. Kuru aşındırma işlemi uygulanarak esnek transistörlerin üretimi tamamlanmış olur. Kullanılan desen özellikleri bakımından yüksek performansın yanında güç tüketimi çok azdır.
 


 
►İlginizi Çekebilir: Nanoteknolojiye Giriş


38 GHZ frekans bandında çalışan transistörler simülasyon ortamında yapılan deneylerde 110 GHZ frekans bandına kadar çıkabildiği gözlemlendi. Yapılan hesaplar ile çok yüksek işlem hızlı edilmiştir. Kablosuz bağlantı kullanan sistemlerde veri aktarımı için kullanışlıdır. Giyilebilir cihazlarda da kullanılabilecek esnek transistörler ile çeşitli uygulamalar yapılması mümkün hale gelecektir.



Kaynak:

sciencedaily

Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.