elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

USB 3.1 Nedir?

USB, evrensel seri veri yolu (Universal Serial Bus), birçok cihazda kullanılan standart bağlantı tipidir. Geçmişten günümüze birçok farklı bağlantı hızında ve şekil farklılıklarıyla USB tipleri kullanılmıştır. Bu yazımızda USB 3.1 ve öncesindeki standartları inceleyeceğiz.



A- A+
18.12.2018 tarihli yazı 13300 kez okunmuştur.

USB Standartı

USB standartı oluşturulduğundan bu yana oldukça başarılı olmuştur. USB portları ve kabloları, donanımsal olarak yazıcı, tarayıcı, klavye, mikrofon, flaş bellek, harici disk, kamera gibi birçok cihazın bilgisayar ile bağlantı kurup; veri aktarımı yapmasına imkan verir. Günümüzde elektronik cihazların hemen hemen hepsinde USB bağlantı noktaları bulunur.

İlk ticari USB standartı olan USB 1.0, 1996 yılında piyasaya çıkmıştır. Zaman geçtikçe birçok teknoloji firması bu standartı kullanmaya başlamıştır.

 

USB 3.1

USB 3.1 şuan piyasada bulunan en yüksek veri iletim hızına sahip standarttır. Süperhızlı+ (Superspeed+) olarak da anılır. 2013 yılında kullanıcıya sunulmuştur. Saniyede 10 Gbps veri transfer hızlarına ulaşabilmektedir. Bu da saniyede 1.25 GB transfer anlamına gelmektedir. Bir önceki versiyonu olan USB 3.0 da, transfer hızı maksimum 5 Gbps idi.

USB 3.1’in hızı dışında diğer bir avantajı ise güç dağıtımı 2.0  (Power Delivery 2.0) olarak bilinen özelliğidir. Bu özelliği sayesinde, USB 3.1 özellikli kablo ile bağlanan çevresel cihazlara 100W’a kadar güç aktarımı sağlayabilmektedir. Böylelikle bu cihazlar yüksek kapasitede şarj edilebilmektedir.

USB 3.0 ve 3.1 versiyonlarının diğerlerine göre fiziksel olarak farkı, bağlantı noktasının mavi renkte olmasıdır.


 


►İlginizi Çekebilir: USB 3.0 Kat Kat Güçlü
 

USB versiyonları

USB 1.1: Maksimum 12 Mbps iletim hızına sahiptir.

USB 2.0: Yüksek hızlı USB olarak anılır. 480 Mbps maksimum iletim hızına sahiptir.

USB 3.0: Süperhızlı USB olarak anılır. Maksimum iletim hızı 5 Gbps’dir. Aynı anda veri alma ve gönderme (two unidirectional) işlemi yapabilme olanağına sahiptir. 2010’dan itibaren cihazlarda kullanılmaya başlamıştır.
 
USB 1.1 ve 2.0 versiyonları 3.0 portlarında kullanılabilmektedir. Fakat, yalnızca kendi iletim hızlarında veri alışverişi sağlamaktadırlar.
 

►İlginizi Çekebilir: Sony'den Micro USB Bellek
 

USB bağlantı tipleri

USB Tip-A: Bu tip, dikdörtgen bir yapıya sahiptir. Bağlantı tipleri arasında en genel olarak kullanılandır.
 
USB Tip-B: Bu tip, kare şekilli yapısı ve üstündeki küçük bir çentikli yapıdan oluşur. Yazıcı, tarayıcı vb. bilgisayar çevresel elemanlarında çoğunlukla kullanılır.

USB Tip-C: Kenarları yuvarlatılmış, dikdörtgen bir yapıya sahiptir. Küçük ve kompakt yapısı ile Tip-A ve Tip-B’nin yerini yavaş yavaş almaktadır. İki taraflı yapısı ile cihazlara fiziksel olarak kolayca bağlanabilmektedir.

 
Bunların dışında; Tip-C ve USB 3.1 ile ilgili karıştırılmaması gereken bir durum vardır. Tip-C ve USB 3.1 aynı zamanlarda piyasaya çıkmıştır. Dolayısıyla, ‘Tip-C yalnızca USB 3.1 standartı ile çalışmaktadır.’ düşüncesi mevcuttur. Bu şekilde düşünmek yanlıştır. Tip-C pek çok alanda USB 2.0 ile de kullanılabilir. Bu tamamen kablonun tasarımı ve kullanış yeri ile ilgilidir.

Son olarak; geçtiğimiz aylarda USB 3.2 versiyonu duyuruldu. USB 3.1’in üst versiyonun olacağı belirtilen 3.2’nin 2.5 GBps iletim hızına sahip olacağı da eklendi. Fakat piyasaya ne zaman çıkacağı ve ne tür cihazlarda kullanılacağı henüz netlik kazanmadı.

Yazar:Resul Çevik



Kaynak:

►digitaltrends.com

►lifewire.com
►computerhope.com

Resul Çevik Resul Çevik Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar