elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tüm Vücudu Görüntüleyen 3D Tarayıcı Geliştirildi

Bilim insanlarının; vücudumuzun tamamına, tüm dokulara ve organlara tek seferde bakabildiklerini, hatta ilaçları vücudumuzda yol alırken izlediklerini bir düşünün. Akıllara durgunluk veren bir icat olan dünyanın ilk üç boyutlu tıbbi görüntüleme tarayıcısı ile artık bunlar mümkün. Detaylar haberimizde.



A- A+
13.12.2018 tarihli yazı 7518 kez okunmuştur.
İnsan vücudunun tamamının üç boyutlu görüntüsünü yakalayabilen dünyada ilk, tıbbi görüntüleme tarayıcısı olan Explorer, ilk taramalarını gerçekleştirildi. Yeni cihazı kullanan insanların taramalarından gelen ilk görüntüler, Kuzey Amerika’da düzenlenmiş olan radyoloji derneği toplantısında gösterildi. Tarayıcı, Şangay merkezli United Imaging Healthcare ile ortaklaşa geliştirildi.

Yeni tarayıcı, pozitron emisyon tomografisi (PET) ve X-ışını hesaplamalı bilgisayarlı tomografi (BT) tarayıcılarından daha hızlı görüntüler elde ediyor. Simon Cherry ve Ramsey Badawi’nin buluşu olan Explorer, tüm vücudu aynı anda görüntüleyebilen tarayıcı, pozitron emisyon tomografi (PET) ve bilgisayarlı tomografinin (BT) birleşimidir. Cihaz, diğer tarayıcılara göre daha verimli bir şekilde radyasyon yakalıyor ve 1 saniyeden kısa bir sürede bir görüntü üretebiliyor.  

Araştırmacılar, hastalıkların ilerlemesini takip etmesinden, tanıları geliştirmesine ve yeni ilaç terapilerini araştırmasına kadar sayısız uygulamalara sahip olmasını bekliyor.

 


Cherry, cihaz ile ilgili düşüncelerini ”Yıllardır görüntülerin neye benzeyeceğini hayal etmiştim fakat yapılan ilk taramada böylesine inanılmaz detaylar göreceğimizi beklemiyordum. Halen yapılması gereken çok fazla analiz olsa da, Explorer’ın söz verdiğimiz şeyi kabaca sunduğunu biliyoruz.” şeklinde ifade etti.

Kaliforniya Davis Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, Badawi ve Cherry, 13 yıllık bir çalışmadan sonra bu cihazı tasarladılar. Araştırmacıların bu fikri gerçeğe dönüştürmesi, 2011 yılında Ulusal Kanser Enstitüsü’nün 1,5 milyon dolarlık bağışı ile başladı ve bu sayede çeşitli araştırmacıların bir araya gelmesiyle konsorsiyum oluşturuldu. 2015 yılında Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin 15,5 milyon dolarlık bağışıyla da büyük destek aldı. Bu destek ile ilk Explorer oluşturuldu. Explorer’ın 2019 yılının Haziran ayı itibariyle kullanıma hazır hale gelmesi bekleniyor.

Cherry, Explorer’ın klinik araştırma ve hasta bakımı üzerindeki etkisinin daha fazla olmasını beklediğini söyledi. Ayrıca mevcut PET taramalarından 40 kata kadar daha hızlı tarama yapıyor ve 20-30 saniye gibi kısa sürede tüm vücutta bir teşhis taraması da yapabiliyor. Bir başka avantajı ise, yeni tarayıcının şu anki PET taramalarından daha güvenli olması ve 40 kat daha düşük bir dozda radyasyon yaymasıdır. Explorer, artık bireylerin birden fazla taramaya girmesini mümkün kılacak ve radyasyona karşı hassas olan çocuklarda da kullanımı kolaylaştıracak.

 

İlk kez bir görüntüleme tarayıcısı, aynı anda vücudun tüm organlarında ve dokularında neler olup bittiğini değerlendirecek. Örneğin, kan akışı nicel olarak ölçülebilecek veya vücudumuzun glikozu hangi yönlerden aldığı izlenebilecek. Araştırmacılar tarayıcının; tümör bölgesini, vücuttaki iltihabı, enfeksiyonu, bağışıklık, metabolik bozukluklar ve diğer birçok hastalığın ötesine yayılan kanseri inceleyebilmesini de umuyor.
 


 
Yazar: Ayşenur Erdem


Kaynak:

Newatlas
Technology Networks

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.