elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye’de Rüzgar Enerjisi Yatırımları Artıyor

Türkiye’de rüzgar enerjisi yatırımları kısa süre içerisinde 10 milyar doları aşacak. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı, bu alanda Türkiye’nin geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.



A- A+
15.07.2018 tarihli yazı 5941 kez okunmuştur.
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı (TÜREB) Mustafa Serdar Ataseven, Türkiye’de rüzgar enerjisi yatırımlarının kısa sürede 10 milyar doları aşacağının haberini verdi. Sayın Ataseven, 200 MW'lık deniz üstü (offshore) rüzgar enerjisi santralinin 3 milyar doların üzerinde yatırım alacağını ve 10 milyar dolar barajının aşılmasında önemli bir paya sahip oynayacağını belirtti.

Ataseven, Belçikalı enerji şirketi 3E tarafından düzenlenen Offshore Rüzgar Enerjisi Çalıştayı'nda, Türkiye’de rüzgar enerjisi sektörünün 2005'te yayınlanan Yenilenebilir Enerji Kanunu sonrasında gelişmeye başladığını söyledi. Ayrıca kara ve deniz üstü projeler ile yatırımın daha da artacağını vurguladı.


 
►İlginizi ÇekebilirRüzgar Enerjisi Şehri: İzmir

Türkiye’nin 2007 yılı rüzgar kurulu gücü 146 MW iken, 2018 Temmuz ayında işletmede olan kapasite ile 7000 MW kapasiteye ulaşılmış durumda. En önemlisi ise Türkiye’nin kurulu rüzgar gücünün her yıl yüzde 25-30 oranında büyüyor olması. Ataseven ayrıca, mevcut RES’lerin kapasite artışı için 100 MW’lık başvuru yapıldığını da söyledi.

Ataseven, geçen ay duyurusu yayınlanan offshore YEKA rüzgar projesiyle Türkiye'nin yeni bir teknolojiye adım attığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Burada bin 200 MW’lık bir projeden bahsediyoruz. Yüzde 60 yerli ekipman, yüzde 80 Türk mühendis şartı bulunuyor. İhalede tavan fiyat kilovatsaat başı 8 dolar/centten açılacak. 23 Ekim'de son başvuruları alınacak bin 200 MW’lık offshore rüzgar enerjisi santrali 3 milyar doların üzerinde bir yatırım hacmi ortaya çıkarıyor. Bu yatırımla birlikte, Türkiye’de kısa sürede sadece rüzgar enerjisine 10 milyar doların üzerinde bir yatırım yapılmış olacak. Türkiye'de kıyılarımız Kuzey Denizi'nde olduğu gibi 15-20 metre derinlikte değil, kıyı derinlikleri 75 metreden başlıyor. Bu da oldukça maliyet artıran bir unsur ama bunun da çözümü yüzen santral teknolojisi olabilir. Bunu da yarışmaya giren şirketler değerlendirecektir."

 

İller bazında Türkiye’nin rüzgar gücüne baktığımızda ise 1.331 MW yani Türkiye’nin rüzgar enerjisinin yüzde 19’u İzmir’de üretiliyor. İzmir’i takip eden diğer iller baktığımızda ise 1.069 MW ile Balıkesir ve 660 MW ile Manisa karşımıza çıkıyor.


Kaynak:


TÜREB



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.