elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

TESCOM Kesintisiz Güç Kaynakları |
CYCLONE Serisi

Kesintisiz Güç Kaynakları (KGK), elektrikle çalışan tüm cihazların şebeke kaynaklı kesintilerden etkilenmesini önleyen ve kesintisiz güç sağlayan elektronik bir cihazdır. Güç sistemlerinde enerjinin kalitesi ve sürekliliği en hassas noktadır. “Kesintisiz Güç ve Güvenli Enerji” için bu yazımızda TESCOM CYCLONE serisi kesintisiz güç kaynaklarını inceleyeceğiz.



A- A+
21.01.2015 tarihli yazı 11962 kez okunmuştur.

Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) Nedir?

Açılımı Kesintisiz Güç Kaynağı (İngilizce: UPS = Uninterrupting Power System) olan, şebeke elektriği varken olumsuzlukları filtre eden ve enerjinin sürekliliğini sağlayan elektronik cihazlardır. Elektrik kesintisi durumunda aküde depolanan DC enerjiyi AC enerjiye çevirerek devreye girerek sistemin çalışmasını devam ettirmesi için gerekli enerjiyi sağlar. Böylece enerjide süreklilik sağlanırken sistemde de verim artar.

 


 Şekil 1: 1 faz giriş - 1 faz çıkış sağlayan Tescom CYCLONE 100 Serisi Kesintisiz Güç Kaynağı; %93 verim ve %98 güç faktörü ile 6 kVA, 10 kVA, 15 kVA gibi farklı güç seçenekleri sunmaktadır.



Kesintisiz Güç Kaynağının (UPS) Yapısında Neler Var?

► Aküler
► Redresör
İnverter
► Statik by-pass sistemi
► Manuel by-pass sistemi (opsiyonel)
 


 Şekil 2: Kesintisiz Güç Kaynakları'nın yapısında bulunan doğrultucu ile şebeke gerilimi doğrultularak akü şarj edilir, evirici gerekli durumda aküden sağlanan enerjinin alternatif gerilime çevrilerek yükün beslenmesi için kullanılır. By-pass sistemi ise herhangi bir arıza ya da aşırı yük durumunda sistemin kesintiye uğramasını önlemek için kullanılanılır.

 

Neden Kesintisiz Güç Kaynaklarına İhtiyaç Vardır?

Elektrik enerjisinin hayatımıza girmesiyle beraber ortaya çıkan güvenli enerji ihtiyacı teknolojinin gelişmesiyle her geçen gün artmaktadır. Artan teknolojiyle birlikte elektrik insanların hayatında büyük bir ihtiyaç olarak yerini almıştır. TESCOM Kesintisiz Güç Kaynakları da bu talebi karşılamak için sürekli ve kesintisiz güç imkânı sağlamaktadır. Hastahanelerde, üretim tesislerinde, havaalanlarında, askeri radar ve iletişim sistemlerinde ve daha birçok kritik alanda ups kullanımı şarttır. Bu tip alanlarda enerjinin kesilmesi hem büyük maddi kayıplara yol açar hem de insan hayatını tehlikeye sokar. Bu nedenl bu alanlarda yükler ups kaynaklar üzerinden beslenmeli kaliteli ve kesintisiz çalışma sağlanmalıdır.
 

Tescom CYCLONE Serisi Kesintisiz Güç Kaynakları

Özellikle kritik yüklerin elektrik kesintisi gibi sorunlar yaşamaması gerekirken ülkemizde hâlâ elektrikle ilgili sorunlar sıkça karşımıza çıkmaktadır. TESCOM CYCLONE serisi genel olarak düşük gerilim, elektrik kesintisi, yüksek gerilim, şebeke frekans problemleri gibi sorunlara çözüm olarak sunulmaktadır.

TESCOM CYCLONE 100 serisi 1 faz giriş ve 1 faz çıkış olarak tasarlanmış, IGBT ve IPM (Intellegent Power Module) teknolojisi kullanılarak yüksek giriş güç faktörü (GF) ve düşük giriş akım harmonik bozunumuna (THDI) sahip yüksek güvenilirlikli cihazlardır.

 


 

CYCLONE 100 Serisi Kesintisiz Güç Kaynaklarının Genel Özellikleri

► Trafosuz KGK topolojisi
► IPM güç modül yapısı
► Yüksek giriş güç faktörü (PF>0,98)
► DSP kontrollü sistem
► Tam dijital kontrol
► Tower ve rack tipi opsiyonları (6kVA’da)
► PID kontrol yazılım ile denetim
► Düşük giriş akım THD değeri (ITHD < %5)
► Yüksek verim (%93’e kadar)
► Aküden başlama özelliği
► Statik by-pass sistemi
► Opsiyonel bakım by-pass şalteri
► Opsiyonel split by-pass sistemi
► VAT transfer (Voltage Adaptive Transfer)
► Aşırı yük ve kısa devre koruma sistemi
► Acil kapama girişi (uzaktan repo)
► Tarih ve saat damgalı 128 olay (5000 alarm) hafızası
► Saat ve takvim göstergesi, çalışma saati göstergesi
► Gelişmiş otomatik akü test sistemi
► Boost şarj sistemi
► Isı dengelemeli akü şarj sistemi
► RS232 ve kuru kontak alarm röleleri
► Değişik giriş ve çıkış kademe opsiyonları
► Voltaj kademe seçimi
► SNMP uyumlu haberleşme
► 2 yıl tam garanti ve 10 yıl yedek parça garantisi
► CE, TSE ve ISO9001 kalite güvence sistemi ile üretim

 



Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

UPS seçimi yaparken ilk önce sistemimizin gücünü tespit edip uygun bir UPS tercih edilmelidir. Tescom CYCLONE 100 serisi bunun için 6kVA, 10kVA, 15kVA gibi farklı güç seçenekleri sunuyor. Kullanacağımız UPS için akü çok önemlidir. Akü seçimi de dolayısıyla UPS seçiminde dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta. Farklı türde ve farklı güçte akü grupları mevcuttur. UPS seçimindeki en önemli nokta ise verimdir. Verim bir sistem için en çok dikkat çeken özelliktir. Yüksek verimdeki bir ups ile çalıştırılan sistemlerde çalışma sürekliliği ve enerji kalitesi çerçevesinde sistemin verimi ve işletmeye kazancı da daha fazla olmaktadır. Bir sistemde kayıplar her zaman vardır. Önemli olan bu kayıplara en aza indirgemek ve sistemi maksimum verimde çalıştırmaktır.
 

 
 Şekil 3: Enerjide kalite ve verimliliğin arttırılması için "TESCOM Kesintisi Güç Kaynakları" belirli standartlarda testlerden geçirilmektedir.


Tescom CYCLONE 100 serisi %93' kadar çıkan verimi ile işletmeye veya kullanıcıya  büyük avantaj sağlıyor. Verimin yüksek olmasıyla işletim maliyeti düşüyor. Bir üretim merkezini düşünürsek işletim maliyetleri ne kadar düşerse ürünün birim maliyeti de düşük olur. Dolayısıyla tüketiciye ulaşana dek geçen sürede ve tüketici kısmında bu ürünün fiyatının uygunluğu piyasa açısından önemli bir avantaj oluşturur. Tescom CYCLONE 100 serisinin bir diğer önemli özelliği iser güç faktöürünün çok yüksek olmasıdır. Güç faktörü matematiksel olarak sistemin aktif gücünün görünür gücüne oranlanmasıyla (GF = P / S) elde edilir. Bunun anlamı ise sistemdeki toplam gücün ne kadarını aktif olarak kullanabiliyoruz şeklinde açıklanabilir. %98 gibi çok yüksek bir güç faktörüne sahip Tescom CYCLONE 100 serisi sistemlerimiz için muazzam bir güç kalitesi sağlamaktadır.
 


Kaynak: 

►  

► 
 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar