elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

TESCOM Kesintisiz Güç Kaynakları |
DS Power 300 Serisi

Kesintisiz güç kaynakları, elektrik enerjisi ile beslenen sistemler için gittikçe önem kazanmaktadır. Elektriksel bir sistemin korunmasında ve enerji kesintisi durumunda sistemin devamlılığını sağlama açısından kesintisi güç kaynakları büyük önem arz etmektedir. Tescom bu konuda DS Power 300 serisi kullanıcılarına büyük kolaylıklar sağlıyor. Ayrıntılar yazımızın devamında.



A- A+
24.11.2014 tarihli yazı 12510 kez okunmuştur.

Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) Nedir?

Kesintisiz güç kaynakları (İngilizce: Uninterruptible Power Supply – UPS), elektrik enerjisi ile beslenen sistemleri hem olumsuz şebeke koşullarına karşı koruyan hem de enerji kesintisi sırasında enerji üreterek sistemin devamlılığını sağlayan kaynaklardır.

Kesintisiz güç kaynaklarının iki önemli fonksiyonu vardır. Elektrik enerjisi ile beslenen sistemin endüstriyel alanda çok kullanılan elektrik motorlarının, kaynak makinelerinin veya yarı iletken elemanları taşıyan sistemlerin şebekede oluşturabileceği çöküntüler, yükselmeler veya ani değişikliklerden korumak ve sistem enerjisiz kaldığında sisteme enerji sağlamaktır.

 Kesintisiz güç kaynakları , elektrik enerjisi ile beslenen sistemleri hem olumsuz şebeke koşullarına karşı koruyan hem de enerji kesintisi sırasında enerji sağlayarak sistemin devamlılığını sağlayan kaynaklardır.
 


TESCOM DS Power 300 Serisi Kesintisiz Güç Kaynakları

Kesintisiz güç kaynakları, elektrik kesintisine tahammülü olmayan kritik yüklerin beslenmesinde çok önemli bir görev üstlenmektedir. Ülkemiz enerji bakımından oldukça sorunlu bir ülkedir. Artık eskisi kadar sık elektrik kesintileriyle karşılaşmasak da uzun süreli yüksek veya düşük gerilim, ani voltaj sıçramaları ve frekans değişimleri gibi durumlar meydana gelmektedir. Ülkemizde hızla gelişen bilgisayar ve bilgisayar teknolojilerinin, endüstriyel tesislerinin kesintisiz güç kaynakları ihtiyacını karşılamak için Tescom, DS Power 300 serisini sunmaktadır.
 

Tescom DS Power serisi UPS performansından ödün vermeden çok çeşitli elektriksel ortamlara uygun olarak programlanabilen en son DSP (Digital Signal Processing) teknolojisini kullanmaktadır. DSP teknolojisi, çok yüksek hızda doğru olarak sinyalleri işleme kabiliyeti sayesinde tüm UPS alt sistemlerinin büyük ölçüde arttırılmış hassasiyeti ile kontrol edilmesini sağlamaktadır. DS Power UPS serisi ile birlikte verimlilik, güvenilirlik ve fonksiyonellik eski analog teknoloji ile ulaşılmaz seviyelere yükseltilmiştir.
 
3 faz giriş – 3 faz çıkış  DS Power 300 serisi kesintisiz güç kaynakları, 10 kVA  ile 400 kVA arasında değişen güç aralığındaki elektriksel sistemlerde tam yükte %95’e varan verimlilik sağlamaktadır.

 Elektriksel sistemlerin korunmasında ve enerji kesintisi durumunda sistemin devamlılığını sağlama açısından kesintisi güç kaynakları büyük önem arz etmektedir. Tescom bu konuda DS Power 300 serisi kullanıcılarına büyük kolaylıklar sağlıyor.


DS Power 300 serisi Genel Özellikleri

► Trafosuz UPS teknolojisi
► Girişte düşük akım harmonik distorsiyonu
► Yüksek giriş güç faktörü
► Çıkış güç faktörü: 0.9
► Cold start özelliği
► Çıkışta kısa devre ve aşırı yük koruması
► Harici  Repo girişi
► Rejeneratif geri besleme özelliği
► Isı kompanzasyonlu şarj sistemi
► 3 adet DSP ile kontrol edilen modüler yapı
► 3 seviyeli akü koruması
► Opsiyonel SNMP ve MODBUS adaptörleri
► Çıkış DC kaçak koruması
► Evirici kontrol için ayrı DSP
► PFC için ayrı DSP
► Çıkış akım sınırlaması
► Gelişmiş uzaktan kontrol özellikleri

 

 

Kesintisiz Güç Kaynaklarında Verimin Önemi

Kesintisiz güç kaynakları, bünyesinde birçok alt sistemi barındırır. Her sistemde kayıplar oluşur ve bu kayıplar cihazın iç kayıplarıdır. Kesintisiz güç kaynaklarından istenilen seviyede yararlanılmak isteniyorsa verimi yüksek olmalıdır. Yani toplam kaybı az olmalıdır. Kesintisiz güç kaynaklarında %90-95 verim aralığı, yüksek bir performans sergilemekle birlikte kullanıcıların enerji kayıplarını en aza indirgeyerek önemli ölçüde elektrik tasarrufu sağlar. Tescom DS Power 300 serisi kesintisiz güç kaynakları da %95 verim ile çalışarak bu alanda kullanıcılara önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlar.

Bir örnek verecek olursak;

Ortalama olarak sanayi kuruluşları için 1 kwh elektrik tüketim tarifesi 0.18 TL ve çalışma süresi 365 gün olsun. Tesisin bir günlük şebekeden çektiği enerji de 1000 kwh kabul edelim. Tesis bir günde 1000 kwh’lık enerji kullanacağına göre yükün kullandığı enerjinin maliyeti günde 180 TL’dir. Bir yılda ise bu değer 65.700 TL eder.

Tesis, %90 verimle çalışan bir UPS ile yüklerini beslediğinde 900 kwh enerjisini yük için kullanır ancak 180 TL öder. Yılda bu rakam 65.700 TL’ye denk gelir.  Ancak UPS veriminden dolayı 900 kwh’lık enerjinin bedeli (yükün kullandığı) 162 TL dir. Bir yılda ise tesisin ödemesi gereken tutar 59.130 TL’dir. Arada 65.700-59.130 = 6.570 TL’lik bir fark vardır ki bu fark UPS’in kendi iç kayıpları için ödenmiştir.

Eğer tesiste yükler daha verimli kesintisiz güç kaynakları ile beslenseydi; örneğin %95 verimle çalışan bir UPS olduğunu düşünelim. UPS, bir günde 1000 kwh’lık enerjinin 950 kwh’sını yüke aktaracaktır. Normalde tesis 1000 kwh’nin değeri 180 TL öder ancak 95 kwh’lık enerjinin bedeli 171 TL’dir. Yani tesisin bir yılda ödemesi gereken tutar 62.415 TL’dir. Aradaki fark 65.700-62.415 = 3.285 TL olur ve bu fark UPS’in iç kayıplarına gitmiştir.

Görüldüğü gibi yüke bağlanan UPS’in verimini artırdığımızda kayıplar için ödenen fiyatında neredeyse yarı yarıya düştüğü gözlenmektedir. Bu fiyat farkı şebekeden çekilen enerji miktarı arttıkça daha da artacaktır ve daha çok enerji tasarrufu sağlanacaktır.

 

 3 faz giriş – 3 faz çıkış  DS Power 300 serisi kesintisiz güç kaynakları, 10 kVA  ile 400 kVA arasında değişen güç aralığındaki elektriksel sistemlerde tam yükte %95’e varan verimlilik sağlamaktadır.

 

► Kesintisiz Güç Kaynaklarında Güç Faktörünün Önemi
 

Kesintisiz güç kaynaklarının çıkış faktörünün değeri, kendisine bağlayabileceğimiz yükün değerini belirlemektedir. Örnek verecek olursak; çıkış güç faktörü 0.8 olan bir kesintisiz güç kaynağına 100 kVA’da 80 kW yük bağlayabiliriz. Ancak Tescom DS Power 300 serisi kesintisiz güç kaynaklarının çıkış güç faktörü 0.9’dur. Yani 100 kVA'da 90 kW yük bağlanabilmektedir. Sonuç olarak kesintisiz güç kaynağı alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden ikisi çıkış güç faktörü ve verimdir.


TESCOM Hakkında

, TEST A.Ş.'nin tescilli markası olarak Türkiye'nin enerji ihtiyacından da yola çıkarak "güç elektroniği" konusunda faaliyet göstermek üzere İzmir'de kuruldu. 1980 yılında invertör ve elektronik kontrol cihazları üretmek için faaliyete başladı. 1986 yılında, ülkemizde hızla gelişen bilgisayar ve bilgisayar teknolojilerinin Kesintisiz Güç Kaynakları ihtiyacını karşılamak için kesintisiz güç kaynağı üretimine başladı.

İstanbul, Ankara ve Antalya'da da şubeleri bulunan Tescom
, kalite belgeleri, teknik servisleri ve referansları ile sektörde ileri gelen firmalardan biri olmasının yanı sıra yurt içi UPS üretiminin önemli bir bölümünü karşılamakta ve Türkiye sınırlarını aşıp 40'dan fazla ülkede binlerce kullanıcıya ulaşmış olmanın gururunu yaşamaktadır.

 



Kaynak:

 

►   

 
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar