elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sürüşü Etkileyen Güneş Işınlarını Engelleyen Akıllı Vizör Geliştirildi

Sürüş sırasında göze gelen güneş ışınlarını otomatik olarak engelleyen akıllı Vizör, bir Alman firması tarafından geliştirildi ve CES 2020’de tanıtıldı. Akıllı vizörün detayları haberimizde.



A- A+
06.02.2020 tarihli yazı 8993 kez okunmuştur.
Arabalardaki güneşlik, ilk olarak 1924 yılında karşımıza çıktı. O zamandan bu yana farklı şekillerde karşımıza çıkan ve kullanılan güneşliğin, en büyük sorunun sürücünün görüş alanını engellemesi olduğunu fark eden mühendisler, bu soruna farklı bir çözüm getirdi.
 
Görüş alanını engellemeden güneşi engellemek için güneşlik görevi görecek yapay zekâ destekli bir LCD ekran geliştirdi. CES 2020’de tanıtılan yeni güneşlik tasarımı sürücü izleme kamerasına bağlı bir şekilde çalışıyor. Sanal Vizör projesi olarak tanıtılan güneşliğin ortaya çıkış hikâyesi oldukça ilginç.

 

 

Her şey Detroit banliyösünde yaşayan ve bir mühendis olan Ryan Todd'un, güneşli bir günde iş yerine giderken hangi televizyonu alması gerektiğini düşünürken başlamış. Bir OLED ışık oluştururken LCD’nin her pikseldeki ışığı engellediğini fark eden Todd, o sırada araba kullandığı için ve yüzüne güneş geldiği için kendi kendine: “Vay canına, keşke güneşin sadece gözlerime gelen kısmını, tıpkı bir LCD'nin yaptığı gibi engelleyebilsem.” demiş ve o gün toplantıda bu fikrini sunmuş. Bu olaydan 3 yıl sonra firma, araç üreticilerine prototiplerini sergilemiş ve şu anda bu teknolojinin birkaç yıla piyasaya sürülmesini umuyor.
 

Sanal Vizör Nasıl Çalışır?
 

Vizör, petek desenine sahip bir LCD ekran ile polikarbonatla güçlendirilmiş, sürücüye bakan bir RGB kamera ve yapay zekâ programının bağlandığı elektronik kontrol sistemini (ECU) birbirine bağlıyor. Kamera sürücünün yüzünü ve güneşin sürücünün yüzünde oluşturduğu gölgeleri algılıyor. Yapay zekâ sistemi yüzdeki belirli noktaları ve güneşin araç ortamındaki göreceli konumunu izliyor. Yüzü ve yüzde oluşan gölgeleri tespit edip analiz eden sistem, ışığın araca nereden girdiğini algılıyor.
 

 
  İlginizi Çekebilir: Yeni Nesil Yapay Zeka Çipi Geliştirildi
 
Projede çalışan mühendislerden biri olan Jason Zink, güneşin yoğunluğu veya açısı ne kadar olursa olsun Vizör alanının yüzde 90’ının her zaman şeffaf kaldığını belirtti. Ayrıca Zink: “Vizörü ayarlamak için direksiyondan elinizi çekmenize ve dikkatinizi yoldan ayırmaya gerek yok.” dedi. Firma, bu teknolojinin kullanılacağı araçlardaki araç güvenliği gereksinimlerinin karşıladığından emin olmak için araç üreticileriyle çalışmayı planlıyor.
 
Bir tıbbi araştırmaya göre, bulutsuz ve güneş ışınlarının parlak ve sık olduğu bir havada kaza riski normal gündüz havalarındaki kaza riskine göre yüzde 16 daha yüksek. Bu yüzden yıllardır önemli ve yenilikçi bir gelişme olmayan vizör parçası üzerindeki bu çalışma daha önemli hale geliyor. 

 

Kaynak

 
spectrum.ieee.org



Yazar: Serhat Seyrek

 

Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.