Ray Klemens Sistemi |
5 Farklı Bağlantı - Tek Bir Sistem
Klemensler kabloların bağlantı ve ek gerecidir. Elektrik panolarının vazgeçilmezi olan bu elemanların Phoenix Contact gibi bir dünya markasının çıkış noktası olduğunu biliyor muydunuz? Bu yazımızda klemenslerin yapısını, çeşitlerini ve günümüz teknolojisi için tasarlanmış "Ray Klemens Sistemi"ni inceleyeceğiz.
08.12.2014 tarihli yazı 19985 kez okunmuştur.
Bağlantı Noktalarında Klemenslerin Önemi
Klemensler kablo bağlantılarını sağlayan elemanlardır. Klemensler kullanılarak güvenilir ve düşük dirençli bir bağlantı sağlanmaktadır.
Şekil 1: Phoenix Contact'ın 5 farklı klemens bağlantısını ortak aksesuarların kullanımına uygun olarak tasarladığı Clipline Complete Ray Klemens Sistemi
Klemensi oluşturan metal parçalar akım taşıma barası, vida ve vida sıkıldığında asansör gibi yukarı çıkarak kabloyu baraya doğru çeken parçadır. Bunların yapısı ve kullanılan malzeme klemensin bağlantı direnci, ısınması, korozyon dayanımı gibi özelliklerini belirler. Bu parçalar bakır alaşımından yapıldığında en üst seviyede iletkenlik ve korozyon dayanımı elde edilmektedir.
Komşu klemensler ile izolasyonu sağlayan plastik parçanın kalitesi ise plastiğin atlama gerilimlerinin ne olacağını ve yanma durumunda davranışını belirler. Plastiğin yandığında alevi kısa sürede söndürmesi, böylece yangını iletmemesi için yanmazlık sınıfı V0 olan ürünler tercih edilmelidir. Ayrıca plastiğin yanması durumunda insan sağlığına zararlı gazlar açığa çıkmaması için kullanılan plastiğin halojen içermemesine (halojen free olmasına) dikkat edilmelidir.
Klemens Bağlantı Çeşitleri
Vidalı Bağlantı (UT)
Vidalı bağlantı tekniği, elektrik iletkenlerinin bağlantısı için kullanılan evrensel ve dünya çapında yaygın bağlantı tekniğidir. Phoenix Contact'ın geliştirerek patentini aldığı bir vida kilitleme sistemi olan "Reakdyn Prensibi"nin uygulandığı klemenslerde vidalar zamanla gevşemez ve bakım gerektirmez.
Yaylı Bağlantı (ST)
Yaylı Bağlantı (ST)
Bu sistem kabloların vida sıkmaksızın klemense takılabilmesi için geliştirilmiştir. Bağlantı kuvveti klemens içerisindeki yay tarafından belirlendiği için kullanıcıdan bağımsızdır ve insan hataları önlenmiş olur. Kablo girişi üstten olduğundan panolarda yer kazandırır.
Pabuç Bağlantısı (RT)
Pabuç Bağlantısı (RT)
Pabuç bağlantılı klemensler kablo pabucu bağlantısına uygun olarak tasarlanmışlardır. En önemli özellikleri benzer ürünlerden farklı olarak geçmeli köprüleme sistemi sayesinde kolayca köprülenebilmeleridir.
Push-in Bağlantı (PT)
Push-in bağlantı kabloların alet kullanmadan kolay ve hızlı bağlanmasını sağlar. Özel yay profili en düşük kesitteki iletkenlerin dahi klemense takılmasını sağlar. Kablo takma kuvveti çok düşük olduğundan kablaj hızı yüksektir. Kabloyu sökmek için yay açma butonu kullanılarak gerilim altındaki parçalar ile temas önlenir.
Hızlı Bağlantı (QT)
Bu bağlantı şeklinin en önemli özelliği kabloyu ucunu soymaksızın takabilme kolaylığı sağlayarak tek bir hareketle bağlantıyı hazır hale getirebilmesidir. Bu hızlı bağlantı teknolojisi bu özelliği ile kablaj süresini %60 oranında azaltmaktadır.
Ray Klemens Sistemi
Phoenix Contact firması tüm bağlantı tiplerini tek bir yerde toplayarak "Clipline Complete" olarak adlandırılan Ray Klemens Sistemi'ni geliştirmiştir. Bu sistemde bütün bağlantı tipleri bir bütün olarak tasarlandığından köprü, etiket vb. aksesuarlar ortaktır. Bu nedenle farklı bağlantı şekilleri arasında kolaylıkla geçiş yapılabilir. Bu durum özellikle pano imalatçılarına esneklik sağlamakta ve müşterilerden gelen farklı talepleri kolayca karşılamalarına yardım etmektedir.
Clipline Complete Ray klemens sistemi; vidalı bağlantı, yaylı bağlantı, pabuç bağlantısı, push-in bağlantı ve hızlı bağlantı gibi 5 farklı bağlantı şeklini tek bir sistemde birleştirerek kapsamlı bir çözüm oluşturmanın yanı sıra kullanıcıya hız ve kolaylık katar.
Ayrıca bu sistem işçilik, satınalma, depolama ve lojistik maliyetlerini azaltır ve müşterilerin farklı beklentilerini esnek bir şekilde karşılayabilme imkanı sağlar.
Neden Clipline Complete Ray Klemens Sistemi?
► Geçmeli köprüler kullanıldığı için potansiyel dağıtım işleri çok kısa sürede gerçekleştirilir ve bu sayede farklı ürünler kombine edilebilir.
► COMBI fiş-soket sistemi ile uygulamaları hızlı ve modüler şekilde oluşturmamızı sağlar.
► Sistem en zor vibrasyon gerekliliklerini karşılamaktadır.
► Hem klemens hem de fişler dokunma emniyetlidir.
► Patentli komponent fişleri ile direnç, diyot gibi komponentleri hızlı, polarite hatası yapmadan ve lehimleme ihtiyacı olmaksızın devreye dahil etmek mümkündür.
► Clipline Complete sistemindeki tüm klemenslerin geniş bir etiketleme yüzeyi vardır. Bu düzgün kablolamanın ön şartı olup test ve bakım işlerinde takibi kolaylaştırır.
► Tasarımındaki detaylar işçilik sürelerini kısaltarak maksimum fayda sağlar.
► COMBI fiş-soket sistemi ile uygulamaları hızlı ve modüler şekilde oluşturmamızı sağlar.
► Sistem en zor vibrasyon gerekliliklerini karşılamaktadır.
► Hem klemens hem de fişler dokunma emniyetlidir.
► Patentli komponent fişleri ile direnç, diyot gibi komponentleri hızlı, polarite hatası yapmadan ve lehimleme ihtiyacı olmaksızın devreye dahil etmek mümkündür.
► Clipline Complete sistemindeki tüm klemenslerin geniş bir etiketleme yüzeyi vardır. Bu düzgün kablolamanın ön şartı olup test ve bakım işlerinde takibi kolaylaştırır.
► Tasarımındaki detaylar işçilik sürelerini kısaltarak maksimum fayda sağlar.
Aşağıdaki videoda "Clipline Complete Ray Klemens Sistemi" nin bloklar halinde nasıl oluşturulduğunu izleyebilirsiniz
►İlginizi Çekebilir: Etiketleme Nedir? Nasıl Yapılır?
Kaynak:
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
ANKET