elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Push-in Bağlantılı Kompakt Sensör-Aktüatör Klemensleri |
Phoenix Contact

Makine mühendisliğinde sensör/aktüatör klemensleri genellikle sınırlı alan sunan küçük kumanda panolarına monte edilir. Phoenix Contact'ın yeni klemens serisi bu ihtiyaca sadece 3.5 mm genişliğinde ve 1.5 mm² kesite kadar kablo bağlanabilen kompakt bir ürünle cevap vermektedir. Bu yazımızda Phoenix Contact'ın, Push-in bağlantılı kompakt sensör-aktüatör klemensleri'ni inceleyeceğiz.



A- A+
25.10.2017 tarihli yazı 10361 kez okunmuştur.

Sensör - Aktüatör Klemensleri

Phoenix Contact'ın ürünleri hem tasarımı şık, hem güvenilir hem de kullanımı kolay olmasıyla öne çıkar. Push-in bağlantılı kompakt sensör- aktüatör klemensler de hem şık tasarımlı, hem kullanımı kolay, hem güvenilir hem de düşük maliyetlidir. 

Kompakt tasarımları sayesinde sensör/aktüatör klemensleri modern makine kontrolörlerinin kablolaması için idealdir. Aynı şekle sahip bu klemensler CLIPLINE complete geçmeli köprü sistemiyle köprülenebilir ve maksimum esneklik sunar.

İhracata dayalı Alman makine imalatçıları yeni ürün stratejileri için talep oluşturmaktadır. Alman firmalarının temel önceliği kârlı ürünler olmakla birlikte, bu firmalar standart ürünler söz konusu olduğunda uluslararası rekabette zorlanmaktadırlar. Rekabetçiliği geliştirmenin bir yolu kullanılan komponentleri standartlaştırıp işlevlerini sınırlamaktır. Phoenix Contact'ın yeni push-in klemens sistemi bunu sağlarken mükemmel bir maliyet-fayda oranı sunmaktadır.
 

Günümüzün makine konseptleri modüler, kompakt, ve ekonomik olmalıdır. Satış argümanları ise kolay bakım, süreklilik ve kolay operasyondur. Bu durum, tüm komponentler için geçerli genel bir konsepttir. Bağlantılar yenilikçi, güvenilir, dayanıklı ve düşük maliyetli olmalıdır.

 

Kompakt Tasarım

 


► Genişlik : 3,5 mm
► En küçük genişliğe sahip bu sensör-/aktüatör klemensleri yer kazandırır.
► 5 mm genişlikteki diğer sensör aktüatör klemenslerine kıyasla %30 daha az yer kaplarlar.
 

Klemens Genişliği Sadece 3.5 mm


Bugünün makinelerinde modülerlik sıklıkla Phoenix Contact'ın "Combi" ürünleri gibi fiş-soketli klemenslerle sağlanır. Plug and play yaklaşımıyla makinenin modülleri montaj rayından PCB'ye hazır kablo grupları ve kodlanabilen geçmeli konnektörlerle bağlanır.


Sensör sistemleri gibi entegre fonksiyonların bağlantısı için bugünün push-in bağlantılı sensör/aktüatör klemensleri yepyeni olanaklar sunmaktadır. Sinyal sayısı arttıkça pano içerisindeki alan yetersizleşir. Pratikte düşük güçte kablolama 0.14 mm² ile 1.5 mm² kesitli kabloları gerektirir. 5 mm veya 6 mm standart genişlikte klemensler çoğunlukla büyük boyutlu kalır. Phoenix Contact PTIO sensör/aktüator klemensleri yalnız 3.5 mm genişlikle buna iyi bir çözümdür.

Sensörler akım/konum, sıcaklık, dolum seviyeleri gibi bilgileri taşır veya pals enkoder olarak işlev görürler. Sensörler genellikle iki bileşenden oluşur: fiziksel durumu algılayan ana sensör ve bu bilgiyi elektriksel sinyale dönüştüren transdüser. Çalışma gerilimi ve anahtarlama sinyali ayrı hatlardan iletilir.


 

Panoda Daha Fazla Yer Kalır


PTIO serisi üç telli sensör klemenslerinin tasarımının ardındaki konsepttir. Klemenslerin üst katı - sinyal seviyesi - enkoder sinyalinden geçen iki bağlantı noktası içerir. Besleme gerilimi bağlantıları alt katta yer alır. Beslemenin artı ve eksi yönü ayrıca koruma topraklaması da buradadır. İki klemens genişliğinde ve sensör klemensleri ile aynı şekle sahip güç klemensleri istenildiği gibi konumlandırılabilir.
 


► İlginizi Çekebilir: PTFIX | Endüstriyel Bağlantı Ekipmanları Ürün Md. Sn. Stephan Pollmann | Röportaj
 

Tüm klemenslerde hızlı köprüleme imkanı vardır. “Clipline complete” ürün gamının standart köprüleri kullanılarak gerilim beslemesi ve dağıtımı kolay hale getirir. Güç beslemesi için bir çift kablo çekmek yeterlidir. Bu sistemde 350 mm genişlikte 100 sensörü beslemek mümkündür. Malzeme, montaj süresi ve yer gereksinimi minimum seviyeye iner. Sistemin diğer avantajı devre kablajının anlaşılır olmasıdır. Klemenslerin az yer kaplaması sayesinde birçok ilave alan açılır.

Ana kontrolör panosundan uzakta küçük lokal kumanda panoları söz konusu ise sinyal transdüserine giden kablolar çok daha kısa olur. Büyük kablo uzunluğu nedeniyle sinyal kayıplarını önlemek için güç klemensleri de 6 mm² ye kadar bağlantı kapasitesi sunmaktadır.
İnce sensör/aktüatör klemensi İnce sensör/aktüatör klemensi Üç iletkenli sensör ve aktüatörlerin, yalnız 3.5 mm klemens genişliğiyle yer ve zamandan tasarruf sağlayacak şekilde kablolanması sunar. 

Push-in bağlantılı kompakt sensör- aktüatör klemensler size aşağıdaki faydaları sağlar:

► Push-in bağlantı sayesinde rahat kullanım
► Her bağlantı noktasında test seçenekleri
► Geniş yüzeyli ve okunaklı etiketleme seçenekleri  
► Sadece 3,5 mm genişlik
► Push-in Teknolojisi sayesinde hızlı ve kolay kablaj
► DIN rayına toprak bağlantılı versiyonlarının mevcut oluşu
► Renkli butonlar sayesinde açık görsel ayrım
► Genişletmeye uygun yapı


Takma Kuvvetinde %50 Azalma: Kullanımı Kolay Push- in
 

► Push-in bağlantı teknolojisi kablajın hızlı ve kolay şekilde yapılmasını sağlar.

► Ürünün özel tasarımı sayesinde kabloları takmak için gerekli kuvvet benzer ürünlere kıyasla yaklaşık %50 oranında azaltılmıştır. Bu özellik ürünün kullanımını kolaylaştırır.
 

Phoenix Contact'ın push-in klemensleri yay baskı prensibine sahiptir, kontak yayı iletkeni akım taşıyan baraya doğru bastırır. Böylece tek telli ve yüksüklü çok telli iletkenler doğrudan, alet kullanmadan bağlanabilir. Bu yeni bağlantı yöntemi pazardaki benzerlerinden %50 daha düşük takma kuvveti gerektirmektedir. Böylece 0.25 mm²'lik çok ince telli iletkenler bile alet kullanmadan bağlanabilmektedir. Aletsiz montaj yer darlığında veya erişimi zor lokasyonlarda avantajlıdır. Alet gerekmediğinden kablolama tek elle yapılabilir. Bu klemenslerin kullanım kolaylığı iletken tipi ve kesitinden bağımsızdır.
 

Kolay kullanımın yanında anlaşılırlık diğer önemli bir faktördür. Tüm push-in klemenslerde bağlantı noktalarının ayırt edilmesini sağlayan renk kodlu butonlar vardır. Buton sayesinde operasyon ve iletken yuvaları gözle görülecek şekilde ayrılmıştır. PTIO sensör/aktüatör klemensleriyle tanımlama bir adım öteye geçmektedir: Klemens üzerindeki butonlar renklidir (kırmızı, mavi ve yeşil/sarı). Köprüler de aynı renklerde seçilebilmektedir. Ayrıca tüm klemensler birçok etiketleme opsiyonu sunmaktadır.

 

Entegre LED Göstergeler



Ürün gamı, üç telli giriş klemenslerinin yanında, koruma topraklamasına sahip, aynı profildeki klemensleri de içermektedir. Artı beslemenin yerine bu klemenste PE kontağı vardır. PE bağlantısını sağlamak için vidalamak gerekmez ve klemens montaj rayına kolayca kenetlenebilir. Dört katlı I/O klemensleri PE kontaklı üç telli sensörlerde kullanılır. Giriş, çıkış ve güç klemenslerinin tümü aynı şekle sahiptir, böylece kolayca düzenlenip genişletilebilirler. Sistem sürekliliği entegre LED'lerle rahatça gözlenebilir. Sensörün anahtarlama fonksiyonuna bağlı olarak, kırmızı ve yeşil 24 V LED'ler yanar.
 

 Farklı renklerde butonlar Besleme ve toprak potansiyellerinin bir bakışta anlaşılmasını sağlar.
 

Etiketleme


Sinyallerin ve farklı besleme gerilimlerinin etiketlenebilir. Her sinyal ve besleme gerilimi ayrı ayrı etiketlenerek anlaşılırlık sağlanır.

 

Topraklama Klemensleri


► Ekran veya PE kablosunun DIN rayına direkt bağlantısı klemensler üzerinden yapılabilir. 
► Kesintisiz bir sensör/aktüatör sistemi kuruludur.
► Toprak bağlantısı bulunan ve bulunmayan klemensler aynı profile sahiptir. Bu sayede köprüleme ve etiketleme kesintisiz olarak yapılabilir.
 

Sinyallerin Köprülenmesi


► Sinyal kablajının yapıldığı katta köprü kanalı bulunur.
► Bu sayede standart FBS köprüleri ile kolay köprüleme yapılabilir. 
 

Besleme Geriliminin Dağılımı


► 50 kutuplu köprüler ile kolay potansiyel dağıtımı gerçekleşir.
► Kutup sayısı 50’ye varan köprüler kullanılarak besleme klemensinin her iki tarafında 50’şer adet sensörün besleme bağlantısı yapılabilir.
 

 




Sensör/aktüatör klemensi - PTIO 1,5/S/3 


Bağlantı Kapasitesi


PTIO 1,5/S…

► Tek telli: 0,14 – 1,5 mm²
► Çok telli: 0,14 – 1,5 mm²
► Yüksüklü: 0,14 – 1,0 mm²
► AWG: 26-14

PTIO-IN 2,5/…

► Tek telli: 0,2 – 4 mm²
► Çok telli: 0,2 – 2,5 mm²
► Yüksüklü: 0,25 – 2,5 mm²
► AWG: 26-12
 


PTIO 1,5/S


Avantajlarınız


► Avantajlarınız PE işlevli ve ışık göstergeli versiyonlar sayesinde geniş ürün gamı,
► Çeşitli markalama seçenekleri sayesinde sinyal bağlantılarının optimum görünümü,
► Aynı şekle sahip güç klemensleri sayesinde maksimum 50 kutuba kadar modüler genişlemedir.

 

Kablolama maliyetiniz azalır.
 
► Sensör/aktüatör klemensleri Sensör ve aktüatör bağlantılarını yer tasarrufu sağlayarak yapabilirsiniz.
► Kullanılan kabloları azaltmak için Phoenix Contact'ın sensör/aktüatör klemenslerini seçmeniz gerekmektedir. 
► Üç veya dört telli sensör ve aktüatörleri bağlayabilirsiniz.
► Artı/eksi potansiyeli köprülerle dağıtarak kablolama maliyetini önemli oranda azaltabilirsiniz.

Phoenix Contact, Standart klemenslere ek olarak ışık göstergeli versiyonları da sizlere sunmaktadır. 


Avantajlarınız


► Güç klemensleri ile potansiyel dağıtımı,
► Güç klemensleri ile besleme veya geliştirme,
► Güç klemensleri klemens dizisinde herhangi bir yerde kullanılabilir.
► CLIPLINE complete sisteminin patentli geçmeli köprülerini kullanarak basit köprüleme ve potansiyel dağıtımıdır.
 

Şık ve Anlaşılır Besleme


 

► Panoya giden kablolar klemensin bir tarafından, sahaya gidenler ise diğer tarafından çıkar.
► Sahaya ve panoya giden kabloların ayrımı sayesinde anlaşılır kablaj sağlar.
► Besleme kabloları pano tarafından, turuncu besleme klemensine gelir.
► Köprülerle komşu sensör klemenslerine dağıtımı yapılır.
 

Onaylar


Phoenix Contact'ın push-in klemensleri IEC 60947-7-1'e uygun olarak tüm pazar ve sektörler için geliştirilmiştir. Phoenix Contact UL/CUL/SCCR ve CSA'ya uygun Amerika onaylarına sahiptir  ve bu onaylar makine ihracatçıları için önemlidir. Sektöre özel onaylar arasında demiryolu endüstrisi için EN 50155, marine uygulamaları için German Lloyd ve Lloyds Register vardır. Proses endüstrisi gibi patlama riskli bölgeler için IEC-Ex ve Atex onayları mevcuttur. Sektöre özel testler arasında titreşim ve 350 g şok testleri sayılabilir.

Sevgi Başak Gürsoy,
Endüstriyel Bağlantı Teknolojisi Ürün Yönetmeni,



Kaynak:



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar