elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Push-in Bağlantı Teknolojisi |
Phoenix Contact

Push-in teknolojili klemensler yoğun rağbet görüyor. Bu bağlantı teknolojisi artık miliamperlik sinyal iletiminden yüksek akımlı güç beslemesine kadar elektrik tesisatının her noktasında kullanılabiliyor. Phoenix Contact, yeni mikro klemensleriyle klemens portföyünü daha küçük modellerle genişletti. Push-in teknolojisiyle 0.25 mm²'den itibaren kabloları direkt ve alet kullanmadan bağlayabilirsiniz. Özel yaylı kontak kolay bağlantı ve yüksek kaliteli temas kalitesi sağlar.



A- A+
20.03.2017 tarihli yazı 10210 kez okunmuştur.

Kolay Bağlantı || Push in Bağlantı Teknolojisi

 


Ray klemens bağlantısının temeli


Her sistemin şalt ve kontrol panosunda çok sayıda elektro-mekanik komponente rastlarsınız. Sayı anlamında ray klemensler en yaygın komponentlerden biridir. Teoride basit ancak önemli bir görevi gerçekleştirir: bağlı kablolar arasında güç ve gerilimin güvenilir iletimi. Yaratılan bağlantı mükemmel olmalıdır ve tüm uygulamalarda uzun yıllar boyunca düşük geçiş direnciyle ve az ısı üreterek güvenilir şekilde çalışmalıdır.

Güvenilir, uzun ömürlü klemens bağlantıları elde etmek için yüksek kaliteli malzeme gerekir. Tüm konnektör üreticileri fizik yasalarına tabidir. Modüler klemens geliştirirken en büyük zorluk bağlantı teknolojisidir - geçtiğimiz yıllarda bu alanda önemli gelişmeler yaşandı. 

 
Push-in direkt bağlantı teknolojisinin avantajlarından faydalanın: bağlantı kuvvetleri yüzde elli azalır ve alet kullanılmaz.
 
 

Push-in teknolojisiyle verimlilik artışı


Phoenix Contact bağlantı teknolojisinin önemini kavramış ve Clipline complete modüler klemens sistemini kademeli olarak geliştirmiştir. Sistem, kullanıcılara birbirleriyle uyumlu, ortak aksesuarlar kullanan bağlantı teknolojileri sunmaktadır.

Belli bir bağlantı teknolojisini seçmenin farklı nedenleri olabilir. Bunlar arasında bölgesel veya endüstriye özel tercihlerin yanında uygulamaya ilişkin ve ticari faktörler de yer alır. İşle ilgili öngörüler yalnız makine ve sistem mühendisliğinde değil diğer endüstrilerde de önemli rol oynar. Fiyat baskısı ve optimizasyon süreçlerinin yanında CIP (sürekli iyileştirme süreci) veya Kaizen gibi metot konseptlerinin sürüklediği modern sistemler gittikçe artan oranda esnek, verimli, kompakt ve basit kablolamaya yönelmektedir.

 
Push in Bağlantı Teknolojisi || Phoenix Contact


Push-in teknolojisi bu gereksinimleri karşılamada idealdir. Kademeli olarak gelişen bu teknoloji yay baskısı prensibiyle çalışır: İletken, klemens açılmadan, doğrudan takılır. Kabloyu akım barasına doğru iten çelik alaşım yayların spesifik tasarımı nedeniyle yüzde elli daha az itme kuvveti yeterlidir. Kablolamadan kazanılan zamanla, makine ve sistemlerin devreye alınmasındaki diğer zaman alıcı faaliyetlere öncelik verilebilir. Elektrik tesisatlarının günlerce süren kablolama sorunu artık sonsuza dek tarihe karışmıştır.


Avantajlarınız

Aletsiz direkt bağlantı teknolojisiyle yüksüklü ve tek telli iletkenlerin zaman kazandıran bağlantısı
► %50 daha az takma kuvvetiyle rahat bağlantı
► Renk kodlu buton sayesinde güvenli kablolama ve kullanım
► Kullanışlı üstten bağlantı sayesinde yer kazandırır.
► Kablo alet kullanmadan kolayca çıkarılabilir
► CLIPLINE complete üniform sistem aksesuarları ile daha düşük lojistik maliyetleri

 

PT klemensler


Push-in bağlantı teknolojili PT serisi size 1.5 mm² - 150 mm² arası klemensler sunar. Kolay bağlantı: 0.25 mm²'den itibaren tek telli ve yüksüklü çok telli kabloları iletken şaftına yerleştirin. Kontak yayı otomatik olarak açılır ve akım barasına gerekli basıncı uygular. Bu klemensler CLIPLINE complete sisteminin avantajlarını kullanır. Bunlar tüm bağlantı teknolojilerinin kombinasyonu ve standartlaşmış sistem aksesuarlarıdır.

PT push-in klemensler
 

Dünyanın en küçük ve geniş push-in klemensleri


Clipline Complete modüler klemens serisi, yalnızca 0.14 ila 16 mm² arası küçük ve orta kesitli kablo kesitlerini kapsamaz. Phoenix Contact, geçtiğimiz yıllarda tanıttığı, yeni PT-Power 150 klemensi ile, 309 A ve 150 mm² kesitli kablolarda bile kablajın alet kullanmadan yapılabileceğini kanıtlamıştır. Bu kesitlerde bağlantı, bundan önce yalnız cıvatalı veya vidalı bağlantıyla yapılabilmekteydi.

Bu kesitlerde bile bağlantı ilkesi basittir. Yay kuvveti, iletkeni belli bir kuvvetle akım barasına doğru iterek teması sağlar. Düşük kesitli push-in klemenslerden farklı olarak, büyük modeller, yüksek temas kalitesi sunmak amacıyla birlikte çalışan üç yay grubuyla donatılmıştır. Bütün push-in klemensler elektrik teknisyeninin aşina olduğu bir aletle kullanılır: tornavida. Push-in bağlantılı kablolar, 16 mm²'ye kadar, turuncu renkli butonla çıkarılırken 35 mm² ve üzeri kesitler döner powerturn koluyla açılır. Kablo bağlantısı ve ayırma fonksiyonlarının belirgin ayrımı kablaj hatalarını önler, çünkü kabloları hatalı bağlamak mümkün değildir.

Push-in teknolojisinin sunduğu diğer avantaj, kompakt ölçüleridir. Ray klemensler de minyatürleşme trendine uymak durumundadır. Push-in ailesinin yeni üyesi, daha az alan gerektirirken yüksek performans sunar. MP 1.5 mikro push-in klemens şu anda dünyanın en küçük klemensidir


Olmayan alanı kullanın

Global olarak kullanılan 35 mm genişliğinde NS 35 montaj rayının çok daha küçük bir alternatifi mevcuttur: Yalnız 15 mm genişliğindeki NS 15 montaj rayı, kontrol ve dağıtım kutularında kullanılır. Bu raya uyan minyatür klemensler geliştirilmiştir. Bu alanda Phoenix Contact sadece 3.5 mm genişliğiyle sinyal ve kontrol uygulamalarında kullanılan MPT 1.5/S push-in klemensini sunmaktadır. Bu mini klemens çift köprüleme kanalıyla Clipline Complete sistemine entegredir ve geniş bir aksesuar gamı sunar.

Mikro serisi kompaktlık açısından bir adım ileri gider. Gittikçe küçülen kontrol panolarında alan çok değerli olduğu için mikro push-in klemens sadece 20 mm yükseklik ve 19.9 mm uzunluğu sayesinde yer tasarrufu sağlar. Genişlik olarak 4.15 mm seçilmiştir, böylece yüksüklü ve plastik izoleli 1.5 mm²'ye kadar kablolar kolayca monte edilebilir.

Ray klemenslerle ilgili standartlarda belirtildiği üzere, bu klemens ile tek telli olarak bir sonraki nominal kesit de (2.5 mm²) kullanılabilir. Mikro klemensler IEC 60947-7-1'e göre 500 V nominal gerilimde 17,5 maksimum akım taşıma kapasitesi sunar. UL 1059'a göre D grubunda kullanım için 300 V nominal gerilim ve 10 A akım ve C grubunda kullanım için 150 V/10 A değerlerini sağlar. 
 

Push in Bağlantı Teknolojisi Testleri || Phoenix Contact





Bina tesisatları için

Yeni mikro klemensler bina tesisatlarına da uygundur. Tesisat-versiyonu MPI 1.5, IEC 60998–2-2 standardına göre onaylıdır. Yüksek test gerekliliklerini karşılar ve bina dağıtım kutularında kullanılabilir.

MP 1.5 mikro klemensler, geniş bir ürün çeşitliliğine sahiptir. Ray tipi modellere ek olarak, direkt montaj için de klemensler mevcuttur. Klemensler yüksekliği az olan kutulara ve çok dar alanlara montaja uygundur.

Mikro klemens serisi kolay tanımlama için altı renk çeşidinde mevcuttur. Farklı gerilimler görsel olarak kolay tanımlanabildiği için kablolama ve sorun giderme daha kolay olur. Ayrıca, entegre test noktası, servis ve bakımda basit ölçme işlemlerine olanak tanır. Seride, geçiş klemenslerinin yanı sıra, 3-10 kutuplu, içten köprülü klemensler de mevcuttur. Bu klemensler, oldukça kompakt tasarımları sayesinde, buat kutuları için de uygundur.

 


PTPOWER yüksek akım klemensleri


Power-Turn bağlantılı yeni yüksek akım klemensleri büyük kesitli kabloların hızlı ve kullanıcı dostu bağlantısı için en iyi çözümdür. 150 mm²'ye kadar kablolar çalıştırma kolu çevrilerek kolayca bağlanır.

Alternatif olarak kablolar push-in bağlantı yönteminde kol kapalıyken de hızlı ve kolay şekilde direkt bağlanabilir.


Büyük kesitli kabloların kolay bağlantısı: Yeni Powerturn yaylı bağlantısı 150 mm2'ye kadar büyük kesitler için tasarlanmıştır.

 

Ayrıntılı push-in bağlantı teknolojisi


Kolay uygulama - yüksek performanslı bağlantı:

 Tek telli veya yüksüklü hazır iletkenler için direkt, aletsiz bağlantı
 Özel yay profili 0.25 mm² veya üzeri yüksüklü iletkenlerin kolay bağlantısını sağlarken iletken çekme kuvvetini de azamiye çıkarır
 Buton herhangi bir aletle, canlı kısımlara temas etmeden iletkenin kolay çıkarılmasını sağlar
 0.14 mm²'den itibaren çok telli iletkenler butona basılarak takılabilir.

 

Push-in teknolojisinin diğer avantajlarından yararlanın:


 DIN EN 50155 demiryolu standardına uygun olarak titreşime dayanıklı
 Mevcut gemi imalatı yönetmeliğine uygun olarak darbe ve paslanmaya karşı dayanıklı
 Ayrıca proses alanında da onaylıdır (Ex e)



 

Push-in bağlantı teknolojisi – sahadan kontrolöre kararlı bağlantılar


Phoenix Contact'ın push-in bağlantı teknolojisi tüm uygulamayı kolay ve güvenli kablolamanızı sağlar.


IEC 60998-2-2 – şimdi modüler klemensler için de geçerli

Modüler klemensler IEC 60947-7-1 standardına tabidir. Ürün tasarımı ve gerekli testler bu normdan türetilir ve bu bazda uygulanır. IEC 60998-1 standardı ve özellikle bunun yaylı konnektörlere ilişkin bölümü IEC 60998-2 özellikle evlerde kullanılan bağlantı cihazlarına uygulanır. Aradalarınki önemli bir fark konnektörlerin tasarımında yatar: IEC 60947-7-1 normuna göre tasarlanan klemensler montaj yüzeyine sıkı şekilde tutunacak şekilde tasarlanmalıdır. Bunun aksine IEC 60998-2-2 normuna göre konnektörler örneğin bağlantı kutularında veya kablo kanallarında havada bağlantılar için kullanılır.
 
Eksiksiz ürün gamı saha, güç ve kontrol için kararlı bir kablolama sunar. Sensörler ve aktüatörler, klemensler, arabirim ve otomasyon komponentleri alet kullanmadan kolayca bağlanabilir.







Sevgi Başak Gürsoy,
Endüstriyel Bağlantı Teknolojisi Ürün Yönetmeni,
Phoenix Contact Türkiye


Kaynak: 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar