elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

PSS®SINCAL Arayüzleri

PSS®SINCAL, Siemens'in şebeke planlama konusundaki uzmanlığını ve uzun yıllara dayanan yazılım geliştirme tecrübesini birleştiren, günümüz IEC, IEEE, VDE, TSE gibi uluslararası standartlarına sahip entegre bir şebeke analiz çözümü yazılımıdır. Ayrıntılar yazımızın devamında...



A- A+
31.08.2016 tarihli yazı 8973 kez okunmuştur.
PSS®SINCAL, Siemens'in şebeke planlama konusundaki uzmanlığını ve uzun yıllara dayanan yazılım geliştirme tecrübesini birleştiren, günümüz IEC, IEEE, VDE, TSE gibi uluslararası standartlarına sahip entegre bir şebeke analiz çözümü yazılımıdır. 50 yılı aşkın sistem tasarım, planlama ve işletme deneyimi ile Siemens işbirliği çerçevesinde; kullanıcı gruplarıyla yakın ilişki içinde olan yazılım geliştirme grubuyla, dünyanın önde gelen yazılım tedarikçilerinden biri haline gelmiştir. Bir şebeke planlama uzmanının, hem mevcut şebekesinin durumunu incelemesine ve en uygun şebeke yapısını belirlemesine, hem de planlama uzmanının şebeke üzerinde yapmış olduğu operasyonlardan emin olmasına ve şebeke kayıplarını en aza indirgeyerek, şebeke elemanlarından optimum fayda sağlamasına yardımcı olmak temel görevlerindendir.
 

Veritabanı Konsepti


PSS®SINCAL’in en önemli özelliklerinden biri, girilen verilerde tam şeffaflığın olmasıdır. Yani, standart yöntemler ile yazılım arayüzü kullanılmasa bile, herhangi bir zamanda veri ve hesaplama sonuçlarına erişilebilmektedir. Analizlere ait gerekli veriler, eleman bilgileri, şematik ve coğrafi çalışmalara ait grafiksel bilgilerle birlikte analizlere ait ayar ve sonuçlar, tüm sorgulamalar gibi bilgiler PSS®SINCAL’in veritabanına kaydedilmektedir.

 

 

Arayüz Oluşturma


PSS®SINCAL’in bir diğer önemli özelliği ise geliştirdiği tüm arayüz altyapılarını kullanıcılarına ücretsiz olarak sunmaktadır. Bunlar arasından; PSS®E, CIM 10, 11, 12, 14, 15, 16 profilleri, EXCEL, SQL, COM, ADO, Smart Load Flow+COM sayılabilir. Microsoft Office uygulamaları ile COM arayüzünü kullanarak veri paylaşımı en çok kullanılan yöntemdir.

Peki, COM arayüzü ne demek?

COM, yeni bileşenler yaratmak veya varolan bileşenleri uygulama programları veya başka bileşenler içerisinden kullanmak için Microsoft firması tarafından tanımlanmış bir altyapıdır. COM (Component Object Model), Microsoft’un pek çok teknolojisi/uygulaması için temel altyapıyı oluşturan bir teknolojidir. COM arayüzünün kullanılmasındaki amaç; uygulama geliştirme sürecini kolaylaştırmak, hızlandırmak ve kod/gerçekleştirim paylaşımını artırmaktır. Şekil 1'de temel PSS®SINCAL mimarisini ve arayüzleri kullanımını özetlemeye çalıştık.


Şekil 1: PSS®SINCAL Mimarisi

PSS®SINCAL, Şekil 1'den de görülebileceği üzere, kullanıcı grafik arayüzü ve simülasyon motoru olmak üzere iki önemli bileşene sahiptir.
 

Kullanıcı Grafik Arayüzü


PSS®SINCAL’in gerçek kullanıcı arayüzüdür. Bu arayüz sayesinde şebekeler oluşturulur, değiştirilir ve analizler çalıştırılabilir.
 

Simülasyon


Bu bileşen PSS®SINCAL’in tüm hesaplama metodolojilerini barındırmaktadır. Bu bileşenin en önemli özelliği, grafik arayüzü olmadan da tek başına kullanılabilmektedir. İki bileşen arasında veri alış verişini sağlamak için COM tabanlı sunucular bulunmaktadır. COM tabanlı sunucular sayesinde bütüb veritabanına erişmek ve üzerinde gerekli değişikleri yapmak mümkündür.


 

COM Arayüzleri


Tüm PSS®SINCAL bileşenlerinin COM arayüzleri bulunmaktadır. PSS®SINCAL’a ait COM arayüzlerini dahili ve harici hizmetlerde kullanılmak üzere iki tipte sınıflandıra biliriz. PSS®SINCAL dökümantasyonu içerisinde Harici COM arayüzlerinin nasıl kullanacağı dökümante edilmiştir. Dökümantasyondan faydalanarak PSS®SINCAL simülasyon motorunu kullanan kendi uygulamalarımızı geliştirme imkânına sahip olmaktayız. Örnek olarak hali hazırda yapmış olduğunuz şebeke analizlerini otomatize eden uygulamalar geliştirebilirsiniz.


 

Şebeke Analizlerinin Otomatize Edilmesi


Daha öncede söz ettiğimiz üzere PSS®SINCAL mimarisi, farklı bileşenler arasında iletişim kurmak için COM fonksiyonlarını kullanan bir sisteme dayanmaktadır. Otomasyon fonksiyonlarını kullanmak için COM fonksiyonlarını destekleyen her hangi bir yazılım dili (Örnek: Visual Basic, VBA, C++, vb) kullanılabilmektedir.

Hesaplama metodolojilerinin geliştirmeye açık yapısı sayesinde çeşitli problemlerin çözümünde esneklik sağlamaktadır. Otomatize işlemleri genellikle CBS, SCADA ve Microsoft Ofis yazılımları için geliştirilmekte ve kullanılmaktadır. Böylelikle kaynak sistem üzerinden (CBS,SCADA veya Ofis yazılımları üzerinden) PSS®SINCAL hesaplamaları direkt olarak başlatılabilmekte ve hesaplanan sonuçlardan faydalanabilmektedir. Tüm veri işleme, değerlendirme ve sonuçların gösterilmesi kaynak sistem üzerinden yapılabilmektedir.
 

Hesaplama performansını maksimum seviyeye çıkarmak adına tüm şebeke bilgileri ve sonuç tabloları PSS®SINCAL içerisinde ‘sanal tablolar’da tutulabilmektedir. Bu sanal tabloların yapısı birebir fiziksel veritabanı ile eştir. Böylelikle COM arayüzü ile modele ait veriler değiştirilebilir, hesaplamalar çalıştırılabilir ve sonuçlar kayıt altına alınabilmektedir.

Siemens PTI Türkiye ofisinde danışmanlık hizmeti sunan uzmanlar terzi usulü mühendislik hizmetleri ile müşterilerin özel isteklerine uygun uygulamalarını geliştirmekte ve Türkiye pazarındaki PSS®SINCAL kullanıcılarına birebir teknik destek sunmaktadırlar.

Yazarlar: Deniz Raif DURMAZ, Adalet Gözde TOPUZ 



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar