elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Potansiyel Enerjiyle Hareket Eden Tren Geliştiriliyor

Dünyadaki tüm şirketler karbon emisyonlarını azaltma yönünde adımlar atıyor. Yenilenebilir enerji yatırımları gün geçtikçe artıyor. Avustralyalı madencilik şirketi Fortescue da bu kapsamda yer çekimi gücüyle çalışabilecek bir tren üzerine çalışıyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
13.03.2022 tarihli yazı 3148 kez okunmuştur.
Avustralyalı madencilik şirketi Fortescue ve Fortescue Future Industries, “Dünyanın en verimli lokomatifi” olarak lanse edilen ve şarj edilme gereği duymadan demir taşımacılığı yapan bir elektrikli yük treni geliştirmek için birlikte çalışıyor. Şirket bu treni ve hattını çevrede bulunan dağın zirvesi ve maden sahası arasında kullanıyor. Tren, 34.404 ton demir cevheri taşıyabiliyor. 244 adet taşıma vagonu bulunan 2.8 km uzunluğundaki tren, 2021 yılında 82 milyon litre dizel yakıt kullandı. Bu veriler göz önüne alındığında şirketin bulduğu çözüm oldukça avantajlı görünüyor.

 

Tren Nasıl Çalışıyor?

Tren, yüklü bir şekilde yolculuğuna başlayacak. Hattın başı aşağı eğimli şekilde olduğu için tren kendiliğinden aşağı doğru hareket edecek. Burada oluşan kinetik enerjiyi bataryalarında depolayacak. Aynı zamanda fren bölgelerinde de enerji depolaması gerçekleşecek. Tren yükünü bıraktığında geri dönüş için bu enerjiyi kullanacak ve hattı tamamlamış olacak.
  
Fortescue CEO’su Elizabeth Gaines: “Sonuzluk Treni, dünyanın en verimli elektrikli lokomotifi olma kapasitesine sahip. Yokuş aşağı yüklenilen bölümlerde elektriğin yenilenmesi, yenilenebilir enerji üretimi ve yeniden şarj altyapısının kurulması ihtiyacını ortadan kaldıracak. Böylece tren, demiryolu operasyonlarından kaynaklı dizel ve karbon emisyonlarını azaltma konusunda önemli bir çözüm haline gelecek.” dedi.
 
Bu iki şirket, yüksek performanslı batarya ve elektrifikasyon sistemlerine odaklanarak yeni, daha yeşil teknolojiler geliştirmek ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için işbirliğine devam edecek. Ayrıca daha önce 2030 yılına kadar sıfır emisyon elde etmeyi planladığını açıklayan Fortescue şirketinin operasyonları için de yüksek performanslı batarya ve elektrik sistemleri hayati öneme sahip. Fortescue Kurucusu ve Başkanı Dr. Andrew Forrest röportajında: “Infinity Train, yalnızca Fortescue’nun 2030 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma yarışını hızlandırmakla kalmayacak. İşletme maaliyetlerimizi düşürürken aynı zamanda verimlilikleri arttıracak ve yeni üretkenlik anlamında yeni fırsatlar yaratacak.” sözlerine yer verdi.

Sonsuzluk Treni (Infinity Train) tamamladığında ise Fortescue’nun üzerinde çalışmakta olduğu hidrolik yakıt hücreli madencilik kamyonları ve amonyak yakıtlı trenler, yeşil teknoloji filosuna katılacak. Fotescue şirketi ayrıca MMA Offshore ile birlikte amonyağın bir yeşil yakıt olarak kullanılabileceği 246 fitlik “MMA Leveque” adlı bir gemi üzerinde de çalışıyor. Ayrıntılar şu anda oldukça az. Bu teknolojilerin büyük pazarlara nasıl entegre olacağını ise zaman gösterecek.



Kaynak:

► interestingengineering.com
► popularmechanics.com
► theinnerdetail.com
► designtaxi.com
Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.