elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın İlk Tam Otomatik Tren Sistemi Tanıtıldı

Siemens ve Deutsche Bahn (DB) ortaklığında geliştirilen yeni tam otomatik tren sistemi, önümüzdeki aylarda faaliyete geçecek. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
22.10.2021 tarihli yazı 3607 kez okunmuştur.
Alman demiryolu firması Deutsche Bahn (DB), Siemens ile birlikte Hamburg şehrinde dünyanın ilk sürücüsüz, tam otomatik trenini tanıttı. Deutsche Bahn CEO’su Dr. Richard Lutz yaptığı basın açıklamasında, "Otomatik demiryolu operasyonları ile yolculara daha geniş bir alan ve daha güvenilir bir yolculuk sunabildiklerini" belirtti.

Dünyanın birçok havalimanında terminalleri dolaşan otomatik monoray trenleri ve Paris’te sürücüsüz metrolar bulunsa da yerel Alman raporlarına göre Siemens ve Deuctsche Bahn’ın yeni treni mevcut demiryolu altyapısında güvenle çalışabilen ilk tam otomatik tren olma özelliğine sahip.

Siemens yaptığı açıklamada trenin bir programla çalıştığını ve artan seyahat talebini insan kaynaklı bir kullanıma göre daha çabuk değerlendirmesine yardımcı olacak bir yapay zeka (AI) kullanıldığını açıklarken bu nedenle daha verimli bir kullanım elde ettiğini belirtti. Deutsche Bahn tarafından yürütülen Digital Rail Germany adlı projenin 60 milyon Euro’luk bir parçası olan bu yeni trenlerin dördü Kuzey Hamburg’un S-Bahn hızlı kentsel demiryolu ağında faaliyete geçecek ve Aralık 2021'de yolcu taşımaya başlayacak.



 

Demiryolu Taşımacılığını Daha Akıllı Bir Hale Getirmek

Demiryolu taşımacılığını daha akıllı hale getirmek istediklerini belirten Siemens CEO’su Rolan Busch yaptığı açıklamada: “Dakikliği önemli ölçüde iyileştirebilecek olan otomatik trenler yüzde 30’a kadar daha fazla yolcu taşıyabilecek. Ayrıca bu trenler yüzde 30’dan fazla enerji tasarrufu sağlayabilecek.” dedi.


İlginizi Çekebilir: Raylı Sistemlerde Sinyalizasyon
 
Siemens yaptığı açıklamada, 10 yıl içinde Hamburg’un tüm demiryolu sistemini dijitalleştirmeyi planladıklarını belirtti. Ayrıca yeni otomatik tren teknolojisinin sonunda ülke çapında bölgesel ve ana hat raylı sistemler için kullanılacağı öngörülüyor. Demiryolu taşımacılığından kaynaklı karbon emisyonları, karayolu taşımacılığından kaynaklı karbon emisyonlarına göre ortalama yüzde 80 daha düşüktür. Bu da daha temiz ve güvenilir bir seyahat şekli sunduğundan dolayı demiryolu ulaşımının son yıllarda oldukça yaygınlaşmasına sebep oldu.

Demiryolu taşımacılığındaki bu yenilikler ile otomatik ve sürücüsüz trenler dakiklik temizlik, güvenilirlik ve daha birçok konuda çözüm olamaya devam edecek.




Kaynak:

► republicworld.com
► interestingengineering.com

Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.