elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Pervanesiz Rüzgar Türbinleri Geliştiriliyor

Dünyanın her yerinde kullanılan rüzgar türbinleri artık yeni tasarımlarla karşımıza çıkıyor. Peki çevre dostu ve sürdürülebilir enerjide yeni bir adım olan kanatsız rüzgar türbini bizler için sıradan bir hale gelecek mi? Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
30.04.2021 tarihli yazı 8261 kez okunmuştur.
Sürekli gelişmekte olan ve birçok alanda kullanımı artan rüzgar türbinleri, yenilenebilir enerji kaynakları kullanımına geçişin bir sembolü haline geldi. Kanatsız rüzgar türbinleri de bu gelişmenin bir parçası oldu ve rüzgar enerjisine yeni bir bakış açısı getirdi. Bu yeni teknoloji İspanya merkezli bir teknoloji şirketi olan Vortex Bladeless tarafından geliştiriliyor. Titreşimle enerji üreten kanatsız rüzgar türbini doğaya ve kuşlara zarar vermiyor, daha sessiz çalışıyor ve daha az bakım gerektiriyor. Girdap kaynaklı titreşim rezonanslı bir rüzgar jeneratörü olan bu sistem, temel olarak elastik bir çubuk ile dikey olarak sabitlenmiş bir silindirden oluşmaktadır. Sonrasında bu silindir, alternatör sistemiyle elektrik üreten bir rüzgar aralığında salınım yapar. Yani bu yöntem enerjisini toplamak için girdap boşalmasından faydalanmaktadır. Teknik olarak kanatlı rüzgar türbinlerinin yaptığı gibi bir alternatörü döndürmediği veya çevirmediği için bir türbin olarak sınıflandıramayabiliriz.


► İlginizi çekebilir: Taşınabilir Rüzgar Türbini: Wind Catcher
 
Vortex Bladeless’in geliştirdiği kanatsız rüzgar türbinleri 3m uzunluğunda. Şirketin kuruculardan olan David Yáñez, geleneksel rüzgar çiftliklerine karşı olmadıklarını ve geliştirdikleri bu teknolojinin geleneksel rüzgar çiftliklerinin uygun olmayabileceği boşlukları doldurmaya yardımcı olabilecek farklı özelliklere sahip olduğunu söyledi.



Standart rüzgar türbinlerine nazaran sessiz çalışması ve kuşlara zarar vermemesi kentsel ve yerleşim bölgelerinde bu kanatsız rüzgar türbinlerini kullanıma uygun hale getiriyor. David Yáñez’de bu konuyla ilgili olarak geliştirdikleri sistemin güneş panelleri ile entegre çalışabileceğini açıkladı. Yerleşim alanlarında sadece gündüz enerji üretebilen güneş panellerinin yanı sıra kanatsız rüzgar türbinleri geceleri de enerji üretebiliyor.


 
Yáñez: "Bugün türbin az miktarda elektrik üretecek ancak planlarımızı 1 megavatlık güç kapasitesine sahip 140 metrelik (560 ft) bir türbine yükseltecek bir endüstriyel ortak arıyoruz." dedi. Norveç’te devlet kontrolünde olan  çok uluslu enerji şirketi Equinor ASA  tarafından da enerji sektöründeki en heyecan verici 10 girişimin listesine eklenen bu teknoloji kendine olan güvenini artırdı. Rüzgâr enerjisi, diğer tüm enerji üretimi türleri gibi, küresel enerji pazarının değişen taleplerini ve durumlarını karşılamak için sürekli bir gelişme gösteriyor. Bu yeni teknoloji de sorunları çözmek için sektöre umut vaat ediyor.



Kaynak:

 interestingengineering.com
► growingworld24.com

 
YAZAR: Doğukan AYDIN


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.