elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rüzgar Türbinleri Sağlığa Zararlı mı?

Rüzgar türbinleri , yenilenebilir ve daha sağlıklı enerji kaynağı olsa da aslında çevreye zararlı etkilerinin de olduğunu daha önce duymuşsunuzdur. Fakat Finli araştırmacılar rüzgar türbinlerinin oluşturduğu “infrasonun” sağlık ile ilgili herhangi bir yan etkisinin olmadığını iki yıllık bir araştırma sonucunda ortaya koydu. Detaylar haberimizde.



A- A+
08.07.2020 tarihli yazı 11913 kez okunmuştur.
İnfrason: Düşük frekanslı ses, yani insan kulağının "normal" işitme sınırı olan 20 Hz'den düşük olan sesler olarak tanımlanır. Sesin frekansı düştükçe işitme de zorlaşır. Birçok görüşe göre, rüzgar türbinleri gürültüye neden olmalarının yanı sıra, türbin yakınlarındaki kişilerde bulantı, baş ağrısı, kulak çınlaması ve kardiyovasküler sorunlar gibi sağlık problemlerinde sorumlu görülmektedir. Yine de zaman zaman yapılan çalışmalar bu teorilerin yanlış olduğunu kanıtlayabiliyor.
 
Son zamanlarda yapılan bu çalışma da olumsuz algıyı değiştirecek sonuçlarda. Proje, rüzgar türbinlerinin gerçekten güvenli olduğunu göstermek için hükümet ile ortaklaşa analiz ve araştırma faaliyetleri yürüttü. Rüzgar türbinleri tarafından üretilen infrasonun insan sağlığı üzerinde tam olarak zararlı etkileri olup olmadığını inceledi. Çalışmalar, özellikle orada yaşayan sakinlerin semptomlarına ve rüzgar türbinleri tarafından üretilen infrasona bağladıkları bilinen alanlara odaklanıldı.

Araştırmacılar, rüzgar gülleri jeneratörlerinin 20 kilometre (12 mil) içinde yaşayan insanların sağlığına olan yan etkilerini incelemek için görüşmeler, ses kayıtları ve laboratuvar testleri kullandılar. Gerçekten ilginç olan şey ise anketlerde sakinlerin üçte birinin yel değirmenlerinin olumsuz etkilere neden olduğunu bildirmesine rağmen, laboratuvar testlerinde böyle bir etkinin gözlenmemesiydi.

 

Buna ek olarak daha önce rüzgar türbininden kaynaklı semptom yaşadığını bildiren aynı katılımcılar, gürültü örneklerinde infrason algılayamadılar. Rüzgar türbinleri ile ilgili semptom yaşamadıklarını bildiren sakinler ise bu örneklerdeki sesleri daha sinir bozucu veya rahatsız edici de bulmadılar. Araştırmacılar ise bu durumda ortaya çıkan olasılığın aslında insanların semptom beklentisinden kaynaklanabileceğini düşündüler.
 
Yapılan testlerin sonuçlarından sonra, yakınlardaki konutlarda rüzgar türbinlerinin ne tür gürültü ürettiğini değerlendirmek için araştırmacılar tarafından uzun vadeli ölçümler yapıldı. Bu ölçümler 308 gün sürdü ve yel değirmenlerinin 3 - 3,3 MW güç çıkışına sahip olduğu iki farklı alanda gerçekleştirildi. Araştırmacılar, evlerde üretilen gürültünün frekansının neredeyse 2 Hz'den az olduğunu buldular. Araştırma sonucu, akıllara yel değirmeni semptomlarının aslında hayali olabilir mi düşüncesini getirdi. Çalışma sonucu ve bulgular kesin olmamakla birlikte bunu gösteriyor.




Kaynak:

► interestingengineering


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.