elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kulaktaki Çınlamayı Yok Eden Cihaz Geliştirildi

Günümüzde insanların bir çoğunun rahatsız olduğu kulakta meydana gelen çınlama yok edilebilir mi? Bunun için geliştirilen cihazın ayrıntıları haberimizde.



A- A+
17.12.2018 tarihli yazı 5023 kez okunmuştur.
Sadece bir çift kulaklık ve birkaç yapışkan elektrot içeren bir cihaz sayesinde  ,kulak çınlaması için etkili bir tedavi bekleyen milyonlarca insan bu rahatsızlıktan kurtulabilecek. Yapılan denemelerde, cihaz tarafından iletilen tam zamanlı sesler ve zayıf elektriksel titreşimler kulak içi çınlamaları azaltabilir; hatta ortadan kaldırabilir.

Kulak çınlaması (Tinnitus) olan çoğu insan bunun berbat bir rahatsızlık olduğunu söyler. Çünkü ortamda ses yokken dahi kişinin kulaklarında bir çınlama veya bir koşuşturma sesi oluşur. Yüksek gürültülü ortamlar ,bu seslerin oluşumunu tetikleyebilir veya var olan çınlamayı  şiddetlendirebilir.

 

Çınlama Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Sessiz bir ortamda olduğunuzu hayal edin, aralıksız meydana gelen çınlama sizi deli eder. Ya da örneğin gürültülü bir ortamdasınız ve kulağınızdaki çınlama yüzünden konuşmayı duymakta zorlanıyorsunuz hatta sadece bunları okumak bile kendi çınlamanızı fark etmenize neden olabilir.

 
Buraya kadar çınlamanın olumsuzluklarından bahsettik. Ama okuduklarınızın aksine; haberler o kadar da kötü değil. Michigan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, çınlama semptomlarını azaltabilecek ilk tedaviyi gerçekleştirmiş olabileceklerini söylüyorlar. Çözüm yöntemi olarak ise çınlamayı elimine eden oldukça etkileyici bir mekanizma kullandıklarını ifade ettiler.  Bu teknik, çınlamayla ilişkili olabilecek herhangi bir fiziksel hasar veya derin beyin aktivitesine yoğunlaşmıyor, aksine; hatalı sinir aktivitesini eğitmeyi amaçlıyor.
 

 Çınlama Nasıl Oluşur ve Nasıl Durdurulabilir?

Araştırma ekibine liderlik eden Tıp Fakültesi profesörü Susan Shore, Beynin dorsal koklear nukleus olarak adlandırılan beyin bölgesinin, çınlamanın merkezi olduğunu ifade etti. Bu bölgede bulunan hücreler arasındaki sinyal etkileşimleri neticesinde çınlama oluşur. Bu sinyal algının oluştuğu diğer merkezlere aktarılır. Bu sinyaller durdurulabilirse çınlama da durdurulabilir.
 
 

Cihazın İşlevi Nedir?

Hasarlı sinir hücrelerini normal aktiviteye geri döndürmeyi amaçlayan birtakım sinirler bulunur. Boyundan başlayıp beyne giden bu sinirler dokunmaya karşı duyarlıdır.Bu sinirleri aktive etmek için  zayıf elektrik darbeleri kullanılır.Aynı anda hastaya, duyduğu çınlamayla eş değer frekansta ve hacimde bir ses verilir. Burada amaç çınlama meydana gelirken,bunu ileten sinirleri eğitilmiş hale getirmektir.

 

Yapılan Denemeler

Kendilerinde meydana gelen çınlama sesini değiştirebilen hastalar bu denemeler için seçildi. Hastalar bu değiştirme işlemini belirli fiziksel aktivitelerle gerçekleştirmekteydiler. Çenelerini kenetleyerek veya boyunlarını esneterek çınlamayı daha yüksek veya daha yumuşak hale getiriyorlardı. Bu da o bölgede bulunan sinir hücrelerinin davranışlarının değiştirilebilceğini göstermekte.

Bu deney için  20 çınlama hastası seçildi. Hastaların bir kısmı kulaklarındaki çınlamanın 12 desibel kadar düştüğünü bildirdi, bir kısmı ise çınlama sertliğinde azalma olduğunu bildirdi. İki hasta ise çınlamanın tamamen gitmiş olduğunu bildirdi. Sonuç olarak hastalardan hiçbirinin semptomlarında kötüleşme görülmedi. Hatta tedavinin etkisi birkaç hafta daha devam etmiştir.

Sonuçlar hastalar için umut teşkil etse de,baş ve boyun hareketlerini modüle edemeyen hastaların, cihazı kullanıp kullanamayacağı; ya da cihazın,hangi hastalara maksimum yarar sağlayacağı kesin olarak belirlenemeyen noktadır.

Bütün bunları düşünecek olursak tedavinin maliyetinin ne olabileceği hakkında konuşmak için henüz çok erken olduğunu söyleyebiliriz. Fakat ,yine de tinnitus hastaları için bir umut taşımakta.
 

Yazar: Nihal Kılınç


Kaynak:

►newatlas.com

 
Nihal Kılınç Nihal Kılınç Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.