elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Parçacık Foton ile Şemsiye Yapımı

Kendi akıllı şemsiyenizi tasarlayarak, bulunduğunuz yere ve zamana göre Adafruit akıllı gösterge panelinize hava durumu bilgilerini almak ister misiniz? Nasıl yapacağınıza ait detaylar yazımızda.



A- A+
25.12.2018 tarihli yazı 5940 kez okunmuştur.
Meteoroloji veya telefonlarda bulunan uygulamalar ile hava durumunu takip etmekteyiz. Ancak bu uygulamalar ile tam olarak bulunduğumuz konumdaki hava durumu bilgilerine anlık olarak ulaşılmamakta. Gentleman Maker tarafından geliştirilen SmartBrella ile kapının hemen dışındaki hava durumunu dakikada bir öğrenmemiz mümkün.


SmartBrella İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Partikül foton
DHT11 sensör
Adafruit barametrik sensör
Düşük güçlü güneş motoru
Küçük devre tahtası (breadboard)
1 adet 10K direnç
1 adet 5.6K direnç
2 adet 1K direnç
7805 regülatör
100nF kapasitör
100uF kapasitör
9 voltluk DC gerilim kaynağı
Kablo ve konnektörler
Anemometre ( Yelölçer ) malzemeleri ( 3D yazıcı,plastik vb.)
Yapışkan bant
Push butona sahip şemsiye


Tasarıma Ait Şematik Çizim

Çalışma Prensibi

SmartBrella’nın temel ilkesi, şemsiyenin suya karşı direncini; hava sıcaklığı, nem oranı, rüzgar hızı, yağmur ve atmosfer basıncı gibi havanın özelliklerini algılayabilen bir IOT devresi ile birleştirmektir.

Hava ve nemi algılamak için DHT11 sensörü kullanılırken, elde edilen bilgileri iletmek için de tek bir kablo ve 5.6K çekme direnci kullanılır. Atmosfer basıncı da Adafruit barometrik sensörü kullanılarak elde edilir.

Anemometre’ye düşük güçlü güneş motoru bağlanarak rüzgar hızı tespit edilir. Rüzgar hızı arttıkça, motor daha hızlı döner ve güneş enerji motorunda rüzgar hızıyla orantılı bir elektromotor kuvveti oluşur.

Düşük güçlü güneş motorunun tercih edilmesinin nedeni, başlangıç torku küçük olduğundan dolayı rüzgar hızını kolayca kaydedebilir olmasıdır. Yağış etkisi, küçük bir devre tahtası kullanılarak tespit edilir. Yağmur damlası devre tahtasının üzerine geldiğinde, 10K direnç üzerinde bir gerilim değeri oluşur ve bu da foton tarafından tespit edilir. Fotonun çalışması için 5 voltluk bir gerilim kaynağı gerekmektedir. Bu gerilim değeri 9V’luk DC kaynağını düzenleyen, 7805 doğrusal regülatörün kullanımı ile sağlanır. Bu projede kullanılmadığında güç tasarrufu sağlamak amacıyla SmartBrella'nın etkinleştirilmesi ve devre dışı bırakılması için bir anahtar da kullanılabilir. 

 

Anemometre Yapımı

Anemometre, motor üzerindeki merkezi mile bağlı,3 adet fincan benzeri kaptan oluşur. Bu kaplar, rüzgarın tek bir yönden yakalanmasını sağlar ve üçü de tutarlı hareket sağlar.

Basit bir anemometre, karton veya kâğıt benzeri malzemelerden yapılabilir, ancak rüzgar genellikle yağmurla ilişkili olduğundan, bunun yerine su geçirmez bir malzemenin kullanılması en iyisidir. 3D yazıcılar ile özel kupa şekilleri basılabilir. Ayrıca birçok ev eşyaları da işe yarayabilir. Plastik bardaklar bir anemometre yapmak için kullanılabilir.


 


►İlginizi Çekebilir: Fotodedektör Nedir?
 

Uzaktan İnternet Kontrolünü Sağlama

Partikül foton, Wi-Fi özellikli bir cihazdır, yani internet bağlantısı için bir Wi-Fi bağlantısı gerektirir. Ancak, İngiliz kırsal bölgesi internet bağlantısı alma konusunda biraz eksik olduğundan bu bölgelerde internet bağlantısı almak zor olabilir. Neyse ki, modern akıllı telefonlarımız ile foton arasında, mobil veri ( 4G ) ve internet erişimi kurabilmesi için yerel bir Wi-Fi ağı oluşturulabilir.
 

Adafruit IO

Adafruit IO bir bulut hizmetidir. Sadece sizin için çalışan ve yönetmek zorunda olmadığınız bir uygulamadır. Adafruit IO veriyi almak ve saklamak dışında daha fazlasını da yapabilir. Verilerinizi anlık olarak çevrimiçi görüntüleyebilirsiniz. Projenizi internete bağlayarak, motor kontrolleri ve sensör verilerini okuyabilirsiniz. Projeleri twitter, hava durumları vb. gibi web hizmetlerine bağlayabilirsiniz.

Bu projede, Adafruit IO hava durumu verilerinizi barındıran IoT sunucusu ( Nesnelerin interneti ) olarak kullanılmaktadır. Burada anlık verilerle birlikte geçmiş verileri de görmek için bir gösterge panosu kullanılabilir. Bu veriler daha sonra indirilerek kaydedilebilir. Adafruit IO gösterge paneli, SmartBrella’dan aktarılan verileri dünyadaki herkesin görüntülemesi için açık hale getirilebilir.


 


►İlginizi Çekebilir: Rüzgar Ölçüm Sistemleri

Kendi SmartBrella'nızı oluşturmak istiyorsanız, Partikül IO'da bulunan Partikül Foton koduna ihtiyacınız olacak.

Yazar: Pelda Gezer



Kaynak:

►allaboutcircuits.com

►connected-displays.com
PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar