Mutlak Sıcaklık ve Süper İletkenler
Gündelik yaşamda sürekli kullandığımız ısı ve sıcaklık tabirleri vardır. Örneğin; " Hava bugün 25 derece " veya " Hava bugün sıcak " gibi tabirler kullanırız. Peki mutlak sıcaklık kavramını hiç duydunuz mu? Madde mutlak sıcaklıkta iken kazandığı özellikler nelerdir? Süper iletken ne demektir? Süper iletken maddeler nelerdir? Çok daha fazlası yazımızda.
28.11.2013 tarihli yazı 22835 kez okunmuştur.
Herkesin gündelik hayatında kullandığı ve çok kolay birbirine karışabilen "Isı ve Sıcaklık" kavramları vardır. Sıcaklık; bir maddenin sıcaklığını veya soğukluğunu bir birim cinsinden belirterek kullandığımız bir terimdir. Isı dediğimizde ise; sıcaklığı 0 (sıfır) derecenin üstündeki maddelerden bahsetmiş oluruz. Yani sıcaklık terimi eksili kavramlar içinde geçerliyken, ısı terimi sadece sıcaklığı 0 (sıfır) derecenin üstündeki kavramları kapsar.
Evrendeki ekstrem ısımları herkes duymuştur. En basit örnek olarak yıldızlar, yüzeylerinde bin veya onbin derecelik ısıları çekirdeğe doğru indikçe milyonlara yaklaşıyor. Hiç eksi derecelerde bu kadar ekstrem rakamlar duydunuz mu? Peki, dünyamızda ölçülmüş en düşük sıcaklık kaç derecedir? En düşük sıcaklık Güney Kutbu'ndaki Antartika'da Vostok üssünde ölçülmüştür ve -89,6 derecedir. Ölçülen en yüksek sıcaklık ise; 13 Eylül 1922de Libya'da ölçülmüştür ve 58 derecedir.
Her maddenin bir donma sıcaklığı vardır. Gazlar dahi belli bir sıcaklıkta donar. "Mutlak Sıfır" olarak kabul edilen nokta " 0(Sıfır) Kelvin " yani " -273 derecedir ". Bu nokta, Mutlak Sıcaklık ya da Mutlak Sıfır olarak kabul edilir. İşte bu sıcaklıkta artık maddelerin atomik boyutlardaki hareketleri neredeyse durur. Bu durum ise iç enerjilerinin neredeyse 0 (sıfır) olması demektir. Herkesçe bilinen bir fizik kuralı vardır, yoktan var, vardan da yok edilemez. Enerji hiçbirzaman sıfır olmaz, bu enerjiye sıfır enerjisi deniliyor. Atomik boyutlarda kaybolan enerji, iletkenlik konusunda karşımıza çıkıyor.
Madde içindeki atomik enerjinin sıfıra yaklaşması, maddenin iç direncininde sıfıra yaklaşmasını sağlıyor ve direncin sıfıra yaklaşmasıda iletkenliği maksiumum yapıyor. Bir madde de direncin olmaması iletkenliğin maksimum olması demektir.Yani bir devre içinde böyle bir madde kullanırsanız vereceğinizelektrik sonsuza kadar azalmadan akmaya devam eder.
Süper iletkenler oda şartlarında yapılmamış olsa da yapılacağızaman insanlığa çok büyük fayda sağlayacağı kesin. Her maddenin atomik boyutta hareketinin durduğu bir sıcaklığı vardır. Örneğin Helyum 4,2 Kelvin de, sıvı hale geçer. Diğer maddelerin de bunun gibi kritik donma noktaları vardır. Bu sıcaklıkta maddeler neredeyse sıfır dirence sahiptir. ( Gerçekte sıfır direnç diye bir şey yoktur, sıfıra yakın olduğu için sıfır kabul edilir )
Yapılan araştırmalarda ise oda sıcaklığında sonsuz iletkenliğe ulaşmayı amaçlayan araştırmacılar, mutlak sıcaklık noktasındaki direncin 0(sıfır) olmasını prensip alarak, bu önergeye yönelik sonuçlar almaya çalışıyorlar. Süper iletkenlik düşük sıcaklıklarda ortaya çıkarılmış olsa da henüz oda şartlarında süper iletkenlik söz konusu değil. Bilim geliştikçe bu türprojelerde mümkün olacaktır.
Yazar: Kemal Can Hallı
► Tr.Wikipedia.Org
► BilgiUstam.Com
►İlginizi Çekebilir: Bilimde Son Nokta |Kuantum Işınlanma
Mutlak Sıcaklık| Mutlak Sıfır
Evrendeki ekstrem ısımları herkes duymuştur. En basit örnek olarak yıldızlar, yüzeylerinde bin veya onbin derecelik ısıları çekirdeğe doğru indikçe milyonlara yaklaşıyor. Hiç eksi derecelerde bu kadar ekstrem rakamlar duydunuz mu? Peki, dünyamızda ölçülmüş en düşük sıcaklık kaç derecedir? En düşük sıcaklık Güney Kutbu'ndaki Antartika'da Vostok üssünde ölçülmüştür ve -89,6 derecedir. Ölçülen en yüksek sıcaklık ise; 13 Eylül 1922de Libya'da ölçülmüştür ve 58 derecedir.
Her maddenin bir donma sıcaklığı vardır. Gazlar dahi belli bir sıcaklıkta donar. "Mutlak Sıfır" olarak kabul edilen nokta " 0(Sıfır) Kelvin " yani " -273 derecedir ". Bu nokta, Mutlak Sıcaklık ya da Mutlak Sıfır olarak kabul edilir. İşte bu sıcaklıkta artık maddelerin atomik boyutlardaki hareketleri neredeyse durur. Bu durum ise iç enerjilerinin neredeyse 0 (sıfır) olması demektir. Herkesçe bilinen bir fizik kuralı vardır, yoktan var, vardan da yok edilemez. Enerji hiçbir
►İlginizi Çekebilir: Hidrojen Yakıt Hücreli Araçlar |LA Fuarında
Madde içindeki atomik enerjinin sıfıra yaklaşması, maddenin iç direncininde sıfıra yaklaşmasını sağlıyor ve direncin sıfıra yaklaşmasıda iletkenliği maksiumum yapıyor. Bir madde de direncin olmaması iletkenliğin maksimum olması demektir.Yani bir devre içinde böyle bir madde kullanırsanız vereceğiniz
►İlginizi Çekebilir: Sıvı-Metal Süper İletkenler
Süper İletkenler
Süper iletkenler oda şartlarında yapılmamış olsa da yapılacağı
Yapılan araştırmalarda ise oda sıcaklığında sonsuz iletkenliğe ulaşmayı amaçlayan araştırmacılar, mutlak sıcaklık noktasındaki direncin 0(sıfır) olmasını prensip alarak, bu önergeye yönelik sonuçlar almaya çalışıyorlar. Süper iletkenlik düşük sıcaklıklarda ortaya çıkarılmış olsa da henüz oda şartlarında süper iletkenlik söz konusu değil. Bilim geliştikçe bu tür
Yazar: Kemal Can Hallı
KAYNAK
► Tr.Wikipedia.Org
► BilgiUstam.Com
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
ANKET