MULTIS ile Akıllı Binalar Artık Daha Da Akıllı
Panasonic Life Solutions Türkiye tarafından geliştirilen Multi Functional Switch ile artık binalar daha akıllı ve verimli. Bu yazımızda Panasonic Life Solutions Türkiye’den Ar-Ge Mühendisi Yasin Sözen’in destekleriyle KNX termostatlar hakkında bilgi sahibi olabilecek ve Panasonic Life Solutions Türkiye’nin yeni ürünü MULTIS’i yakından tanıyabileceksiniz.
19.03.2020 tarihli yazı 6052 kez okunmuştur.
KNX ile İklimlendirme Kontrolünün Önemi
KNX ile ısıtma, soğutma, fan kontrolü gibi tüm iklimlendirme sistemlerinin kontrolü ve durumlarının izlenmesi mümkündür. Bu kontrol ve izlemenin yanı sıra iklimlendirme sisteminizi en doğru verimlilik ile kontrol etmek en büyük avantajlardan biridir. Ayrıca bir lokasyonda birden fazla iklimlendirme sisteminin bulunduğu durumlarda birden fazla ısıtma veya soğutma kaynağının yönetimi de KNX ile sağlanabilmektedir.
Ortamda konforun ve verimliliğin sağlanabilmesi için sistemin doğru kurgulanması hayati önem taşımaktadır. Sistemin doğru kurgulanması için birçok parametre bulunmaktadır. Bu parametrelerin KNX sistem kurulumunu yapan kişiler tarafından tarafından doğru olarak ayarlanarak kurgulanması hayati önem taşımaktadır. Bu parametrelerin içerisinde en önemlileri ise; çalışma modları için ayarlanan set değerleri, kontrol değerlerine uygun fan seviyeleri ve ortamda kullanılan ısıtma veya soğutma kaynağının tipinin seçimi ayrıca önem taşımaktadır.
►İlginizi Çekebilir: KNX ile Aydınlatma Otomasyonu
MULTIS
MULTIS Panasonic Life Solutions Türkiye tarafından geliştirilen ve üretilen multi fonksiyonel bir termostattır. Ekranlı (MS104-D) ve ekransız (MS104) olmak üzere iki farklı modeli bulunan MULTIS, modern tasarımı, geniş fonksiyon seçenekleri ve kolay yapılandırma menüsü ile kullanıcı ve sistem entegratörlerinin bir numaralı tercihi olma yolunda ilerlemektedir.
Dokunmatik ve sesli geri dönüş butonları, ortam ışık seviyesine göre parlaklığı otomatik ayarlanan ekranı, haftalık zaman programı, sade ve kullanıcıların kolaylıkla adapte olabildiği ekran tasarımı ile rakiplerinin arasında önemli ölçüde öne çıkmaktadır.
MS104-D MS104
Bireysel ya da Grup Şeklinde Programlanabilen 12 Farklı Buton
Sadece kullanıcı tarafından değil geniş fonksiyon seçenekleri ile sistem entegratörlerinin de tercih sebeplerinden biri olmaktadır. 12 adet bireysel programlanabilen butonlar ile aydınlatma kontrolleri, perde/panjur kontrolleri, KNX senaryo kontrolleri sadece bir dokunuş ile kontrolünüz altındadır. Ayrıca sadece kısa basmalara değil uzun süreli dokunmalara bile farklı fonksiyonlar atayarak dokunmatik butonlar daha fonksiyonel bir hale gelebilmektedir. Bunların yanı sıra butonların sesli geri dönüş seçeneği ile butonların kontrolü daha verimli bir hale gelmektedir.
Kişiselleştirilebilir İkonlar
KNX ürünlerde buton sayısı belli bir adetin üzerine çıkması durumunda fonksiyonların unutulması ya da ilk kez kullanacak birinin cihaza alışması zaman almaktadır. MULTIS’in kişiselleştirilebilir ikon tasarımı sayesinde her butonun üzerine ilgili ikon görseli eklenebilir ve cihazı ilk kez kullanacak kullanıcılar bile kolaylıkla adapte olabileceklerdir.
Yaklaşım, Aydınlık ve Nem Sensörü
MULTIS’te bulunan yaklaşım ve aydınlık sensörü ile kullanıcıya en uygun kullanım deneyimini sağlamaktadır. Yaklaşım sensörü ile kullanıcının cihaza yaklaşımınızı algılar, buton ve ekran ışıklarını açabilir ve ortam aydınlık sensörü ile buton ve ekran parlaklık seviyelerini ortamın aydınlık seviyesine göre ayarlayabilmektedir. Ayrıca MULTIS bulunduğu ortamın nem seviyesini ölçebilir ve ölçülen bu değer ekranda gösterilebilir ya da KNX haberleşmesi aracılığıyla farklı cihazlara bilgi olarak gönderilebilir.
Termostat Fonksiyonu
MULTIS termostat fonksiyonu ile bulunduğu ortamın iklimlendirme koşullarını kullanıcılar için en uygun seviyede tutma fonksiyonuna da sahiptir. Ayrıca ek ısıtma ya da soğutma sistemi dâhil etme fonksiyonu ile ortamda birden fazla ısıtma ya da soğutma sistemi bulunması durumunda bu sistemlerin yönetimi de sağlanabilmektedir.
Termostat Çalışma Modları
Çalışma modları termostatın bulunduğu ortamın durumuna göre termostatın davranışının seçilmesi için kullanılmaktadır. Tek ya da birkaç tuşla evin durumunu seçerek termostatın duruma uygun şekilde sıcaklık aralığı seçmesi sağlanabilir. KNX sistemlerinde genel yaygın olarak dört farklı mod kullanılmaktadır. Bu modlar konfor modu, stand-by modu, gece/ekonomi modu, ve bina koruma modudur.
Konfor Modu
Konfor modu, kullanıcının termostatın bulunduğu lokasyonda olduğu ve ortamı aktif olarak kullandığı moddur. Kullanıcı için mevsim değerlerine göre en uygun set derecesinin ayarlanması gerektiği moddur. Konfor mod için set değerleri yaz ayları için 23°C ile 25°C, kış ayları için ise 20°C ile 23°C olarak ayarlanmalıdır.
Stand-by Modu
Kullanıcının termostatın bulunduğu ortamdan kısa süreli ayrılmalarında seçilmesi gereken moddur. Konfor moda göre 1°C farkla yaz ayları için 22°C ile 26°C, kış ayları için ise 19°C ile 24°C olarak ayarlanmalıdır.
►İlginizi Çekebilir: Şalter Nedir? Şalter Nasıl Çalışır? Şalter Parçaları Nelerdir?
Gece/Ekonomi Modu
Gece/Ekonomi modu kullanıcının gece veya kullanması uygun görülen moddur. Konfor moda göre 2°C farkla yaz ayları için 21°C ile 27°C, kış ayları için ise 18°C ile 25°C olarak ayarlanmalıdır.
Bina Koruma Modu
Kullanıcının bulunduğu ortamı uzun süreli terk etmesinde seçilmesi gereken moddur. Bu modu her ne kadar cihazın kapanması olarak düşünsekte zorunlu durumlarda bir kontrol bulunmaktadır. Bayındırlık ve İskân Bakanlığının yayınladığı “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” gereği “iklimlendirme sistemine sahip ve sürekli kullanılmayan bölümler kullanılmayan durumlarda ana ısıtma sistemi ile 15°C ile ısıtılmalıdır” maddesi gereği ısıtma set değeri 15°C ayarlanarak ortam sıcaklığının 15°C’nin altına düşmesi durumunda ısıtma sistemi devreye girerek bu değer korunmaktadır. Ayrıca bu moda soğutma set değeri de girilerek ortamın gereğinden fazla ısınmasında müdahale etmesi gereği ayarlanabilir.
Haftalık Program
MULTIS ile haftalık zaman programı oluşturarak günlük rutin mod değişimlerinizi otomatik hale getirebilirsiniz. Haftalık programla beraber günü dört farklı zaman dilimine bölerek kullanımda olduğunuz veya kullanımda olmadığınız zamanlar için farklı mod geçişleriyle büyük oranda enerji tasarrufu yapma imkânı sağlanmaktadır.
Çocuk Kilidi ve Kontrol Yönetimi
Çocuklarınızın bilginiz haricinde cihaz fonksiyonlarına müdahalede bulunmamaları için MULTIS’i çocuk kilidi ile kilitleyebilirsiniz. Ayrıca ETS üzerinden aktif edilebilen kontrol yönetimi fonksiyonu sayesinde yetkin olmayan kişilerin MULTIS’in mod kontrolü, set derecesi değişimi, fan seviyesi değişimi v.b. ayarlarına erişimi engellenerek sadece yetkin kişilerin cihaz fonksiyonlarında değişiklik yapması sağlanmıştır.
Enerji Tasarrufu Fonksiyonları
MULTIS enerji tasarrufu fonksiyonları ile enerji tasarrufuna büyük ölçüde katkı sağlayabilmektedir. Çoğunlukla otel odalarında kullanılan kart bilgisi, pencere durumu ve hareket sensörü entegrasyonu ile enerjinin verimli ve doğru kullanılmasına imkân sağlamaktadır.
Analog ve Dijital Girişler
MULTIS üzerinden bulunan analog ve dijital girişler sayesinde KNX olmayan ve kuru kontak bilgisi veren tüm sensör veya cihazlardan durum bilgisi alabilmektedir. Dijital girişi sayesinde bir otel odasında bulunan kartlı geçişten ya da pencere kontak cihazından kuru kontak ile durum bilgisi alınabilir ve bu bilgi işlenebilmektedir. Analog giriş sayesinde, analog sıcaklık sensörlerinin durumları okunabilir ve bu bilgi ile yerden ısıtma kontrolü ya da ortam sıcaklığı kontrolü sağlanabilmektedir.
Senaryo Modülü Fonksiyonu
MULTIS ile senaryo fonksiyonu olmayan cihazları da KNX senaryolarına dahil edebilmekte mümkündür. ETS üzerinden 8 farklı senaryo ve her senaryoya 8 farklı komut belirterek tüm cihazlar kontrolünüz altına rahatlıkla girebilmektedir. Üstelik öğrenme fonksiyonunu aktif hale getirerek kullanıcılar senaryolarda değişiklik yapma imkânına da sahip olabileceklerdir.
Kaynak:
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
ANKET