elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kirli Suyu Temizleyen Cihaz

Temiz su kaynakları çoğu bölgede yetersiz kalabiliyor. Suyu temizleme ve dezenfekte etme adına bilim adamları tarafından bir posta pulu büyüklüğünde cihaz geliştirildi. Bu cihaz, hızlı bir temizleme işlemi yanında yüksek bir verime de sahip.



A- A+
31.08.2016 tarihli yazı 9746 kez okunmuştur.
Güneş ışığı ile kirli sulardaki bakterileri temizleme çok sık kullanılan bir yol olsa da bu işlem 48 saat gibi bir sürede tamamlanmaktadır. Bu işlemi hızlandırmak adına Güneş ışınlarının görünür spektrum alanı kullanılır. Görünür ışınlar, insan gözünün algılayabildiği elektromanyetik tayfın 360 nm ile 700 nm arasında ki dalga boyuna sahiptir. Cihaz, siyah renkli dikdörtgen bir cam şeklindedir. İnce bakır bir yüzey üzerine etken maddeler eklenerek cihaz oluşturulmuştur.

Stanford üniversitesi araştırmacılarından Chong Liu: “Cihaz suyun içine konulduğu zaman Güneş ışınları ile beraber çalışarak temizleme işlemini gerçekleştirmektedir ve bu işlem sadece 20 dakika sürmektedir.” şeklinde açıklama yaptı.

 


►İlginizi Çekebilir: Elektrikli Su Köprüsü | Su Pilleri

Nano duvarlar ve elektronlar;

Nano malzemeler kullanılarak, cihazın üzeri kimyasal tepkime oluşturması için molibden disülfit ile kaplanmıştır. Hidrojen peroksit ve diğer dezenfektanlar dakullanılarak mikropları temizleme adına reaksiyonlar oluşturulur. Molibden disülfit’in en önemli özelliği üretiminin ucuz olmasıdır. Güneş ışınları cihazın üzerine çarptığı zaman elektronlar kimyasal reaksiyonlara girer. İşlem tamamlandığında geride sadece saf su kalır.  Mikrop altında incelendiği zaman molibden disülfit cam yüzey üzerinde labirent duvarlar gibi dizilmiş halde bulunur. Güneş ışınlarından daha fazla yararlanma adına bu duvarlar kullanılmaktadır.

 

Kirlilik sorunlarını çözme;

Su içinde oluşan bakterileri temizlemek için kullanılan bu yöntem kimyasal kirleticileri temizlemek için yeterli değildir. Bakteri temizleme oranı yüksek oluşu ile iyi bir performansa sahiptir. Geliştirme aşaması devam etmekte olan cihazın laboratuvar ortamında testleri yapılmaktadır. Su ve çevre kirliliği ile mücadeleye katkısı geliştirmeler sonucunda daha da netleşecektir.

Kaynak:


sciencealert.com
phys.org
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.