elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Karşınızda Google’ın Yeni Otonom
(Sürücüsüz) Aracı

Google herhangi bir sürücü kontrolü gerektirmeyen yeni sürücüsüz(otonom) aracını geliştirdi. Son günlerde ilgi odağı olan ve sıradan otomobil modellerinden çok farklı bir konsepte sahip bu taşıtın elektrikli olması da ayrı bir özelliği. Haberin detayları yazımızda..



A- A+
02.06.2014 tarihli yazı 11370 kez okunmuştur.
Hiçbir şekilde kontrol gerektirmeyen bir araç hayal edin. Google kendi tasarımı olan sürücüsüz (otonom) ve trafikte herhangi bir müdahale gerektirmeyen elektrikli aracını geliştirdi.”Dur” ve “Git” butonlarının dışında aracın içinde şimdiye kadar bildiğimiz araçlardaki gibi eski usul hiçbir şey yok. Direksiyon aksamı, vites kolu, gaz pedalı gibi aksamların hiçbirini barındırmayan bu araçlardan deneme amaçlı olarak sadece 100 adet üretilecek. Eğer yapılan testler sonucunda trafikte kullanılmasına engel problemlerle karşılaşılmazsa bu araçlar trafikte “güvenli” teknolojiyi bizlere getirecek ve seri üretimi gerçekleştirilecek.
 


Google’ın önemli projelerinden biri olan ve yıllardır geliştirilme aşamaları devam eden sürücüsüz araç modelinde farklı bir aşamaya gelindi. Standart araçlar üzerinde her çeşit sensör, navigasyon teknolojisi ve bin bir türlü bilgisayar teknolojileri ile yapılan deneylerde araçların kendi kendilerini kontrol edip trafikte seyahat edebilmeleri amaçlandı. Google’ın bundan önceki kendi kendini kontrol eden araçlarından daha farklı olan yeni modeli şu günlerde oldukça ilgi görüyor.
 

 
►İlginizi Çekebilir: Otonom (Sürücüsüz) Araçlar Nedir


İlk 100 test aracında acil durumlarda aracın durdurulabilmesi için bir kontrol butonu olacak ancak gelecekte böyle bir şeye ihtiyaç duyulmayacağı düşünülüyor. Amerika’nın California, Nevada, Florida eyalet kanunlarına göre otonom araç üretilmesinde bir sakınca görülmese de kanunlara göre sürücü istediği anda araç kontrolünü ele almak durumunda. Bu yüzden California eyaletinde kurulu Google firmasının yeni araçlarını üretirken bu konu hakkında ne yapacağı henüz bilinmiyor.
 


Google’ın sürücüsüz araç projesi direktörü Chris Urmson’ın açıklamalarına göre bu projenin bir diğer amacı aracın Google tabanlı pek çok proje denemelerinde kullanılması olarak belirtiliyor. California’da gerçekleştirilen denemelerde Chris Urmson özellikle trafikte insan kaynaklı hatalar sonucunda oluşan kazaları engellemek ve en güvenli sürüş tarzını oluşturmak için çalıştıklarını belirtti. “Sürüş güvenliği ve kalitesinde büyük aşamalar kaydedersek milyarlarca insanın dahil olabileceği bir hareketlilik projesi oluşturmayı düşünüyoruz.” diyen Urmson: “Aracın herhangi bir sürücüsünün olmaması normal araçlardan daha güvenli bir sürüş sağlıyor. Bir insanın araç kullanırken yaptığı hataların yanında bu prototipin hataları ihmal edilecek düzeyde.” 

 

Sıradışı Bir Araç Tasarımı


Görünüş açısından da aracın normal araçlara göre daha “sevimli” bir görünümü var. Görünümünün bu tasarımda yapılma sebebi olarak sürücüsüz araçların insanlar tarafından daha kolay benimsenmesinin amaçlandığı belirtiliyor. Aracın sadece iki kişilik koltuğu var. Ayrıca kat edeceğiniz yolu gösteren bir ekrana sahip. Bu araç ile seyahat ederken ulaşabileceğiniz en yüksek hız 40km/h’dir. Araçtaki navigasyon sistemi ve sensörler sayesinde birkaç yüz metre ileriyi önceden görebilmeniz de mümkün. 
 


Her ne kadar güvenli ve kullanışlı bir araç olabilecek olsa da günümüzdeki trafik sıkıntılarını çözebilmesi pek kolay olacak gibi görünmüyor.
 
 
Kaynak:


TechBeat
BBC
ExtremeTech

 
Batuhan Koyuncu Batuhan Koyuncu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.