elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kapasitör Banklarının Bakımı ve Denetimi

Kapasitör bankları, normal şartlarda çok az bakıma ihtiyaç duyarlar. Ancak dikkat edilmediği zaman tehlikeli durumlarla karşılaşabiliriz. Bu yazımızda kapasitör banklarında dikkat edilmesi gereken noktalara değineceğiz.



A- A+
27.02.2019 tarihli yazı 6329 kez okunmuştur.
Kapasitör banklarının montajı, muayenesi ve bakımı sırasında standart güvenlik uygulamaları vardır. Ek olarak, her kapasitör bankına özgü prosedürler de karşımıza çıkabilir.
 

Bekleme Süresi ve Topraklama


Bir kapasitör bankasının enerjisinin kesilmesinden sonra her bir kondansatörde artık yük kalır. Kalan bu yükün, ünitelerin içinde bulunan dirençte harcanması için bir süre beklemek gerekir. Bu dirençler, tek bir kapasitör ünitesindeki voltajı 5 dakika içinde 50 voltun altına düşürecek şekilde tasarlanmıştır.
 

Topraklama uçları, kapasitör yükünü  kısa devre etmek ve topraklamak için her üç faza da uygulanmalıdır. Daha büyük trafo merkezlerinde, bu işlevi gerçekleştirmek için kalıcı topraklama anahtarları kullanılabilir. Kapasitör banklarına müdahale etmeden önce ünitelerin topraklamalarına ek olarak sadece bakım sırasında kullanma amaçlı yeni topraklama yapılması tavsiye edilmekte.

Şişmiş Kapasitör Bankları

Kapasitör banklarında görülen arıza durumlarından biri de şişmedir. Bu şişme, ısınmadan veya ark sönümlemek için kullanılan gazlardan kaynaklanan aşırı iç basınçtan oluşur. Şişmiş birimlerin taşınması konusunda üreticiye danışılmalıdır. Yanlış uygulamalar tehlikeli durumlar yaratabilmektedir.

Kapasitörlerin Sızdırması


Kapasitör banklarında görülen bir başka arıza ise sızdırmadır. Kapasitör kutularının yamulması ezilmesi nedeniyle içindeki sıvı maddeler dışarıya çıkabilir. Sızan sıvının cilt ile temasından sakınılmalı ve göz, açık yara gibi hassas bölgeler özellikle korunmalıdır.

Ayrıca, bazı kapasitör üniteleri yanıcı sıvı içerir ve dikkatli kullanılmalıdır. Kapasitör yalıtım sıvısının taşınması ve imhası yerel yönetmeliklere uygun olmalıdır.
 

Kapasitör Banklarına Enerji Verilmesi


Kapasitörleri bakım sonrası tekrardan kullanıma alırken, bakım amacıyla kurulan tüm toprak bağlantılarının çıkarıldığından emin olun. Kapasitör bankasının enerjisinin kesilmesi ile tekrardan enerjilendirilmesi arasında depolanan enerjinin dağılması için en az 5 dakika beklemeyi de unutmayın.

İlk Muayene Ölçümleri ve Enerji Verme Prosedürleri


Bir kapasitör bankı bakımı esnasında muayeneye başlanırken ilk olarak aşağıdaki önlemler uygulanır:

Kapasitör ünitelerinin uygun mekanik montajını, elektrik koduna göre bekletme sürelerini ve tüm kapasitör banklarında çatlak, ezik vs. olmadığını doğrulayın.

Ünitelerin kapasitelerini ölçmek ve bu ölçümlerin gelecekteki karşılaştırmalar için saklanması tavsiye edilir.

Doğru montaj ve iyi iletken teması için elektrik bağlantılarını kontrol edin. Tüm terminal bağlantılarının doğru şekilde monte edildiğinden emin olun.


Kirli porselenlerin ark yaratma ihtimalini önlemek için tüm yalıtıcıları, sigortaları ve burçları temizleyin. Tüm porselen izolatörlerinde çatlak ve kırılma kontrolü yapın.

Yük kesme, bağlantı kesme ve topraklama anahtarlarının çalışıp çalışmadığını ünitelere enerji vermeden önce test edin.


Kapasitör bankına enerji vermeden önce, her fazın kapasite değerlerini doğrulayın ve bunları röle ayarlarında kullanılan koordinasyon değerleriyle karşılaştırın. Kapasite dengesizliği, herhangi bir ünitedeki nominal voltajın en fazla %110'u kadar olmalıdır. Yani en fazla %10’luk bir dengesizliğe izin verilebilir.

Enerji verdikten hemen sonra terminallerdeki voltaj artışını doğrulayın ve hesaplanan değerlerle karşılaştırın. Ayrıca besleme voltajının, faz akımlarının ve kapasitör bankının reaktif gücünün izin verilen sınırlar dâhilinde olup olmadığını ölçün ve doğrulayın.

Ek olarak, enerji verdikten yaklaşık 8 saat sonra sigorta, kapasitör ve akım dengesini gözle kontrol edin.


Periyodik Muayene, Ölçüm ve Bakım

Trafo merkezi ve dağıtım kapasitör banklarının periyodik olarak elektriksel ölçümleri yapılmalıdır. Denetimin sıklığı, çevresel faktörler ve kapasitörleri açıp kapatmak için kullanılan kontrol elemanının türüne göre belirlenmelidir.

Görsel Muayene

Yanmış kondansatör sigortaları, kondansatör sızdırmaları, kondansatör şişmesi ve kondansatörlerdeki fiziksel hasarlar için kapasitör bankının gözle muayenesi yapılmalıdır. Bu inceleme sırasında, kondansatörde bir sızdırma olup olmadığını, burçlar üzerindeki yalıtım yüzeyini, elektrik bağlantı noktalarının aşırı ısınıp ısınmadığını, açık anahtarların ve tetiklenmiş koruyucu cihazların toprağını kontrol edilmesi gereklidir.

Kızılötesi kameralar, trafo merkezindeki eklemlerin ve yüzeylerin sıcaklığını ölçmek için gereklidir. Bu ölçümleri her periyodik ölçümde değerleri birbiriyle karşılaştırabilmek için not edilebilir. Direğe monte kapasitör üniteleri dış korozyon için muayene edilmelidir.

Fiziksel Muayene ve Ölçümler


Fiziksel muayene ve ölçümler sırasında, gevşek bağlantılar, aşırı ısınmış kurşun teller ve hatalı sigorta tüpleri muayene edilir. Sigortalar, aşırı ısınma ya da bu gibi hasarlara karşı denetlenmelidir. Koruma cihazları, akım trafosunun pozisyonu ve potansiyel trafonun uygunluğu kontrol edilmelidir. Kapasitör bankının kapasitesi ölçülmeli ve önceki ölçümlerle karşılaştırılmalıdır.



Kaynak

electrical-engineering-portal.com


 

Kenan Altunbaş Kenan Altunbaş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar