elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnsan Beyni gibi Çalışabilen Yapay Zeka Geliştirildi

Bilim insanları perovskit adı verilen, oksit mineraller kategorisinde bulunan bir malzeme tabanlı yapay zeka cihazları üzerinde çalışıyor. Uzmanlara göre perovskit tabanlı yeni yapay zeka cihazları insan beynine yakın bir çalışma şekline sahip olacak.



A- A+
15.02.2022 tarihli yazı 2744 kez okunmuştur.
İnsan beyni, nöronları arasında sürekli bağlantılar kurarak güçlü bir belleğe ve işleyişe sahip. Peki yapay zeka kullanan makineler? Bu makineler imalatlarından ömürlerinin sonuna kadar aynı devreyi kullanıyor. Maalesef ki bu durum yapay zekanın taşınabilir hale gelmesini olumsuz olarak etkiliyor. Eğer yapay zeka ile ilgilenen uzmanlar yalnızca yazılım üzerine çalışmayı bırakıp donanım üzerine de eğilirse neler olur?


İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka|'Nedir?' Serisi 1.Bölüm
 
İnsan beyninin, deneyimlerinden faydalanarak bir şeyleri öğrenebilmesi ve bilgiyi enerji verimliliği yüksek bir şekilde işlemesi yapay zekanın geliştirilmesi ile ilgilenenlerin ilham kaynağı. Beyin bütün bu özelliklerini nöron oluşumu veya nörogenez gibi faaliyetler ile gerçekleştirirken, yapay zekanın bu faaliyetleri taklit etmesi konusunda çalışmalar yürütülmekteydi. Son yapılan açıklamalara göre, uygun bir elektriksel donanımla yaşamları boyunca öğrenen makinelerin yapılabileceği belirtildi.

Uzmanlar uygun bir elektriksel donanımı geliştirmek için perovskite nikelat adı verilen hidrojene karşı oldukça hassas küçük dikdörtgen cihazları tercih ettiler. Cihaz, farklı gerilim değerlerine sahip elektrik sinyalleri göndererek hidrojen iyon konsantrasyonu meydana getirerek bir tür beyin habitatı sağlıyor. Bilim insanları, bunu gerçekleştirmek için  protonları perovskite nikelataya dahil ederek elektrik darbelerine maruz bıraktılar. Bu işlemin sonucunda elektronik özellikleri değişim sağlayarak bir nevi sinaps nöron gibi rol alabilir hale geldi.

Purdue'da elektrik mühendisi olarak görev yapan ve çalışmada yer alan Hai-Tian Zhang, birden fazla nöromorfik işlevin gerçekleşmesi için tek bir cihazın kullanılabileceğini belirtti. Bunun nanosaniye-zaman parametreli elektrik darbeleriyle işlevler arası geçişle yapılacağını açıkladı. Bir başka ekip çalışanı ise yeni yapay zeka cihazının çok yönlülüğüne dikkat çekerek robotik, otonom gibi geniş uygulama sahası olduğundan söz etti. Ayrıca bu yeni cihaz ile alan ve güç tüketen farklı fonksiyonel birimler bir araya gelmeksizin karmaşık hesaplama görevleri basitleştirilebilecek. Bunun yanı sıra cihazın oldukça sağlam olup bir milyon döngünün üzerine programlanmasının ardından bütün fonksiyonlarının yeniden yapılandırılmasının tekrarlandığı gözlemlendiği belirtildi.

Bu cihazların gereksinim halinde büyüyebilen ağlarda kullanılıp, bilgi işlem güçlerini arttırabilen özellikte olacağı öne sürülüyor. İlerleyen zaman diliminde yeni yapay zeka cihazı daha üst noktalara taşınacak gibi duruyor.



Kaynak:

spectrum.ieee.org
►bestinau.net

Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.